Berta Sándor

Szoftverkalózkodással vádolják az ausztrál rendőrséget

Új-Dél-Wales rendőrségének komoly problémával kell szembenéznie. A Micro Focus nevű brit szoftverfejlesztő cég beperelte a hivatalt arra hivatkozva, hogy ott több ezer munkahelyen használják illegálisan a termékeiket.

Az esetről az ABC News számolt be. A Micro Focus a vélt jogsértések miatt 10 millió dolláros kártérítést követel a szövetségi állam rendőrségétől, amiért az több mint egy évtizeden át használta szoftverei illegális másolatait a Computerised Operational Police System (COPS) nevű adatbázis működtetésére. Az érintett program a ViewNow, amit azóta alkalmaz a hivatal, hogy 1998-ban üzembe állították a COPS adatbázist. A rendszerben bizalmas információkat tárolnak Új-Dél-Wales minden lakosáról, továbbá a bűncselekmények áldozatairól.

A Micro Focus adatai alapján a szövetségi állam rendőrsége nem csak a ViewNow illegális kópiáit készítette el és használta, hanem ezeket a másolatokat más nyomozóhatóságoknak is átadta. Így ezek az illegális programkópiák már fellelhetők a helyi börtönöket üzemeltető hivatalokban is. A cég eredetileg több mint 6500 ViewNow-licencre kötött szerződést a szövetségi állam rendőrségével, jelenleg azonban az alkalmazás már több mint 16 500 számítógépre van feltelepítve. A szoftverfejlesztők nem akartak azonnal perelni, megegyezésre törekedtek, a tárgyalások azonban nem vezettek eredményre.


A rendőrök először azt állították, hogy már nincs meg az eredeti szerződés, majd azzal próbálkoztak, hogy megakadályozzák az eljárás lefolytatását, végül a számítógépekről kezdték letörölni a programokat. Mindez azonban már nem segített a hivatalon, amely nem kerülhette el a pert. A bíróság előtt a rendőrség képviselői azzal érveltek, hogy nem tudták, hogy a szerződés csak korlátozott számú licencre vonatkozik. Ők abban a hiszemben voltak, hogy a programot tetszőleges számban telepíthetik fel a PC-kre és sokszorosíthatják.

A helyzet időközben bonyolódott, mivel a Micro Focus egy újabb keresetet is előkészít, ugyanis kiderült, hogy a szövetségi állam rendőrsége egy új szoftverrel váltja le a ViewNow-t, azonban ehhez sem rendelkeznek legális licencekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kjhun #6
  Ha eredeti, van számla is róla, és meg van a matrica, akkor, miért nem szedett(etett) le torrenten, egy MSDN-s magyar ISO-t, egy ismerősével, és rak(ta/atta) fel, a megvásárolt licencnek megfelelő verziót? Ha tudja igazolni az eredetiséget, és nincs/elveszett a gyári telepítő-lemez, akkor legálisan használhatja a letöltött Win 7-et. És nem bukta, elvileg a dolgot, mivel mindegyik eredeti Win-hez egyedi serial van, és így legálisan használhatja akkor, mivel nem ugyanaz a kód, mint a warezolté, meg ha nem csórták el a kódot. Értsd, leírja egy alkalmazott, egy papírra, és azzal teszi fel otthon. Meg miért nem hívta fel a Microsoft ügyfélszolgálatát ezzel kapcsolatban? A üzletet, meg keményen megbüntethetik ezért, ha eljárást indítanak ellenük.
 • Inquisitor #5
  OFF: Azt neki kell tudni igazolni, hogy eredeti, a matricával. ha nincs, akkor bukta. Másrészt ha warez, akkor ugye ha lenne matrica akkor is bukta, mert biztos nem az a serial van benne regisztrálva.
 • Nobuo #4
  Jobb, ha hozzáteszem ott vette, szóval nem csak bevitte hátha feltesznek neki egy rendszert.
 • Nobuo #3
  Egyik barátom media marktba vitte be a gépét, mert nem tudta feltelepíteni, ott megpróbálták egy win7-el, felment és warez aktivátorral aktiválták neki. Én mondtam, hogy haza sem jöttem volna eredeti, de ingyen win7 nélkül, mivel feldobtam volna az egész kócerájt, ha nem adnak egyet ingyen.
 • lordsithlord #2
  Az még hagyján, hogy a rendőröknél voltak problémák, az sokkal szebb volt, mikor a BSA-nál végzett villámellenőrzés rámutatott, hogy jópár szoftverük nem legális :D Volt olyan gépük, amin több, mint 1,5 millió értékben találtak illegális szoftvert :D
 • Inquisitor #1
  No comment. :D
  Kicsit olyan mint idehaza, mikor elkezdték szervezni a szoftver rendőrséget, meg razziázgattak, közben a rendőrség gépein illegális W98 meg Windows Commander (ma Total) futott.