Gyurkity Péter

Október végén jön a Windows Phone 8

A jelek szerint a Microsoft egyszerre rajtoltatja el mindkét új operációs rendszerét, saját táblájával együtt. A Nokia napokon belül bemutatja újdonságait, míg az Asus két platform támogatásával térhet vissza a szegmensbe.

A Samsung jóvoltából már megismerhettük az első WP8 okostelefont, ezt a tervek szerint hamarosan újabb debütálók követik majd. A Nokia szeptember 5-én rendezi meg saját bemutatóját, itt egy újonnan megjelentetett teaser videó szerint komoly bejelentésekre készülnek, míg a HTC a hónap közepén követi őket további példányokkal. A korai debütálás azonban várhatóan nem jelenti azt, hogy a szoftver is rögtön elérhető lesz mindenki számára.


Friss hírek szerint ugyanis a Microsoft egészen pontosan október 29-én dobja piacra az új mobil operációs rendszert, amelynek nevét és fontosabb újdonságait már jól ismerjük, mindössze a dátumon zajlik még a vita. Amennyiben beigazolódik az értesülés (amelyet a cég nem hajlandó hivatalos formában kommentálni), október vége nagyon is sűrű lesz a számukra, hiszen 26-án rajtol el a Windows 8, ekkor válnak elérhetővé a Surface néven megjelenő táblák, és három napra rá futna be a mobil szoftver. Azt tudjuk, hogy a Samsung szintén ekkorra véglegesíti a már bemutatott megoldását, így kíváncsian várjuk, hogy a Nokia és a HTC milyen menetrenddel áll elő.

A már említett vállalatok mellett érdemes megemlíteni egy fontos visszatérőt is, amely két év szünet után merészkedik vissza a területre. Az Asustek elnöke, Jerry Shen, a cég befektetői konferenciáján jelentette be, hogy 2013 második felében bemutatják saját megoldásaikat, hogy kivegyék a részüket a gyorsan bővülő szegmens eredményeiből. Az utolsó negyedévben lerántják a leplet az új, második generációs Padfone változatról, a szoftveres oldalon pedig mind az Android, mind pedig a Windows Phone szóba jöhet, itt egyelőre még nincs végleges döntés.


Az Asus 2003 és 2009 között a Garmin közreműködésével tevékenykedett a területen, ezt a kapcsolatot azonban felbontották, amikor megszületett a döntés a kivonulásról. Tavaly véglegesítették a távozást, amely a jelek szerint mindössze két évig tart majd - ezúttal szeretnék elkerülni az alkatrészhiányt, ami az első Padfone esetében komoly nehézségeket okozott, ezért is dolgoznak saját helyzetük és kapcsolataik javításán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #58

    """
    Ja, Androidon van meg widget (amiket mindenki dísznek használ), mél kliens, ami b*szik akkor szinkronizálni, amikor én akarom, hűha - további hasonló minőségű google programmal, meg van mozgó háttérkép, ami az akksiidőt felére csökkenti, mekkora fícsörök tényleg, eldobom az agyam ettől az Androidtól..
    """
    Mindenki dísznek? Én is? Tényleg? Megsúgom: nem.
    Könnyen lehet, hogy kicsit jobban értek hozzá, mint az átlag, de ilyeneket csak hozzá nem értő állít kategorikusan.
    Persze, sokan használnak olyanokat és úgy, ahogyan te képzeled, de az messze nem az Android hibája, ha egy widget ócska és értelmetlen, vagy egy mozgó háttérkép leszívja az akksit.
    Megsúgom: ez az alkalmazás fejlesztőjén múlik.
    Még súgok valamit: nagyon hasznos és komoly widget-ek léteznek és mozgó háttérképből is van bőven jó is.
    Mail progikkal nem értem a problémád: a Gmail push rendszerű, nem tudom, ez baj-e számodra, de a többi mail kliensről se hallottam sok kritikát, én Kaiten-t használok és jó.
    Valószínűsítem, hogy a Google progikkal az a bajod, hogy Google progik, mert a zömük nagyon komoly és fejlett, ráadásul ingyenes, tehhát egyszerűen csak utálkozol…

    Nézz jobban körül és csak utána dobd el az agyad az Android-tól, mert el lehet valóban.
    Sokat tud, sokra képes és olyan léptékben fejlődik, amit még mi, Android rajongók sem vártunk.

    Természetesen vannak, akik nem kívánnak ez ügyben képben lenni, ha te is ilyen vagy, akkor tekintsd semmisnek a javaslatom. :o)
  • narumon #57
    Háhháááá ezt nézni is rossz :)
    Igazi HAAARD PUNISHMENT! :D
  • Narxis #55
    Ki mondta, hogy nem fut jól gyengébb vason, felejtsük már el ezt az urban legend-et. A gyártó a hibás minden esetben mert annyira egyedire akarja szabni az Androidot, hogy az már az optimalizáltság rovására megy.
  • Papichulo #54
    Igazabol ez nem tunik tul hivatalosnak... sot egyaltalan nem az. :)

    Raadasul sajnos ez is azt tamasztja ala, hogy a legfontosabb dolgok nem jelennek meg a 7.8-ban, mint peldaul a multitasking. Meg mindig ugy erzem, hogy az MS nagyon csunyan kiszurt a friss Lumia tulajokkal.
  • Major #53
    http://wp7forum.ru/sravnitelnaya-tablica-funkcionala-windows-phone-8-i-windows-phone-7-8/

    http://wp7forum.ru/utechka-v-set-popal-dokument-nokia-sravnitelnaya-tablica-funkcij-windows-phone-8-i-windows-phone-7-8/

  • Papichulo #52
    "mert mind azt amit elbírnak hardverileg a "régi" 7.5-os telefonok azt megkapják 7.8-as verzióban WP8 szolgáltatási közül."

    Ezt most mar garantaltan megerositette a Microsoft? Mert a bejelentes utan minden tulajdonos ezt gondolta bele az ott elhangzottakba, holott konkretan csak a WP8 GUI bizonyos elemeit igertek es azota sem olvastam olyasmit, hogy ez valtozott volna.
  • Papichulo #51
    "Te gondolat meneteddel élve, amikor csak Symbian volt az a vezető platform, akkor nem is tudom, miért is fejlesztett bárki is Androidra."

    En tudom, fejlesztettem Symbian-ra... az ellensegemnek nem kivanom. Meg PIC-et programozni is nagyobb elvezet volt :)
  • Major #50
    Én hallottam már ezt a történetet Playstation esetében. Mit akar itt az X-box-szal az MS egy telített piacon?

    Késői belépőként azért nem várhatja el senki sem, hogy beelőzi a konkurenciát az első években. Az meg hogy nő a piaci szereplő száma, az szerintem csak egy pozitív dolog, bármelyik gyártóval is favorizálj.

    Én egyébként egyet értek Ferrer-rel, hogy attól, hogy nyílt nem biztos hogy jó és attól hogy nyílt, nem biztos hogy ingyen van.

    Hány régi telefon fogja megkapni a 4.0-ás Androidot, kevés. WP8-as állításod pedig egyszerű ferdítés, mert mind azt amit elbírnak hardverileg a "régi" 7.5-os telefonok azt megkapják 7.8-as verzióban WP8 szolgáltatási közül. Mit szeretnél, kapjon micro-sd bővítést egy 7.5-ös telefon amiben nincs is ilyen szolgáltatás?
  • asysoft #49
    "A wp meg jó hogy hogy akad ilyen vasak alatt... meg az a minimalista paintel kreált menürendszer... azért ne legyünk már naivak."
    Feltéve, hogy a második "hogy" helyett "nem"-et akartál írni: úgy tűnik, te is csak képen láttál WP menürendszert. Tény, hogy másként fest, mint egy megszokott, de csak nem gondolod komolyan, hogy egy bitkép kirajzolásának sebessége függ annak tartalmától? (Főleg, hogy csak a kulcsszínű helyeken veszik fel a tileok az accent colort, ergo csinálhatsz 173x173-as egyedi színezetű csempéket is.) Mi több, mivel bizonyos -gyári- livetile-ok animálódnak, még több erőforrást is használhat a rendszer más, statikus ikonokat alkalmazóknál. Nem a letisztult látvány miatt sebes a WP, hanem mert az MS -szokásától eltérően- elsősorban a felhasználói élményre ment rá, optimalizált, illetve alkalmazások életciklusára is komoly megkötéseket tett.
    Alkalmazásfejlesztés terén egyetértek, bár szerintem ott sem olyan fekete-fehér a helyzet. Lehet, hogy üzletileg jobban megéri kihozni egy olyan platformra a szoftvereket, ami még nincs többszörösen túltelítve, valamint nem vagy ingyenes(/ad supported, aminél ugye rendszeresen vissza kell látogatnia a usernek, hogy fejlesztőnek jó legyen) alkalmazások kiadására kényszerítve. Én inkább a túl szűk kereteket tartom a legnagyobb hátránynak, WP8-cal kíváncsi leszek, mennyire fognak ezek változni.

    sanyicks (#10):
    Azért nem kicsit vagy demagóg:) Ha már mindenképp játékokat akarsz hasonlítgatni, ez inkább a "szaggat a Crysis a legerősebb elérhető konfigon" esete. Persze, még ez is ferdít, hisz az említett játék nem OSS, így nincs meg az elvi lehetősége se a kedves gyártóknak arra, hogy a készülékeikre szabják a szoftvert...
  • skinnyman #48
    Az csak az egyik oka, sok masik is van, de a nyiltsagnak is ketseg kivul szerepe volt a dologban. Kereshetunk mas okokat is, de teljesen mindegy, mert az ido az Androidot igazolta. 2 evvel a megjelenese utan 30%-nal jart az elterjedsege, a WP-nek ugyanennyi ido utan (mostanra) ennek a tizedet nem sikerult osszehoznia, 2%-uk nincsen, a WP8 inkompatibilitasaval pedig azt a semmit is lenullaztak ami eddig volt.
    Amugy a nyiltsag pl valoszinuleg vonzotta az Android fejlesztoket is, igy Android appokbol rengeteg keszult mar a startja utan, barmi fele kulonosebb buzditas nelkul. A Microsoft dollarszazezreket fizet folyamatosan fejlesztoknek hogy csinaljanak az o platformjukra is appot, amire amugy eszukbe nem jutna a teljesen jelentektelen piaca es erdektelensege miatt a platformjuknak, ennek ellenere sehogy nem allnak az appokkal es a legtobb fejleszto tudomast sem vesz a platformjukrol (a legtobb felhasznalo meg nem is hallott rola) - jogosan.