Berta Sándor

Szkolkovo - Oroszország válasza a Szilícium-völgyre

Moszkva mellett kiemelt beruházás zajlik. A Szilícium-völgy mintájára a világ egyik legnagyobb technológiai parkját hozzák létre és a cél az, hogy minél több céget csábítsanak oda.

Viktor Oszetrov sikeres orosz vállalkozó. Ő alapította a RealSpeaker nevű céget, amely áttörés előtt áll. Az ötlet egyszerűségében nagyszerű: videoalapú beszédfelismerő programot fejlesztett ki. A videokamera rögzíti a beszélő szájmozgását és ezzel pontosabbá válhat a beszédfelismerés. A RealSpeaker már most rendkívül népszerű, amiben szerepe van annak is, hogy az orosz mellett angol, francia, német és kínai szavak felismerésére egyaránt használható. Oszetrov minden okostelefonba integrálná a programot, amit jelenleg tesztelnek. A 24 éves fejlesztő a Szkolkovo Alapítványnak köszönheti a sikert, a szervezet ugyanis 5 millió rubellel támogatta a projektet.


"A tárgyalások nem voltak könnyűek. Eleinte nehezen találtam meg a közös hangot a Szkolkovo képviselőivel, különösen a jogi és a pénzügyi részleg gördített akadályokat elém. Három hónapig voltam kénytelen papírmunkával foglalkozni. Kényszerűen kirúgtam a munkatársaimat és le kellett mondanom a lakásomról is, mert hiányzott a tőkém. Kisebb bürokráciára számítottam, de végül átlendültem ezen a nehéz szakaszon" - nyilatkozta a szakember.


A vállalkozások számára a kezdeti időszak számít különösen nehéznek, hiszen ötleteik már vannak, de a fejlesztési költségek magasak és a termékek még nem piacképesek. Alexander Turkot, a Szkolkovói Innovációs Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ők pont ebben a szakaszban segítenek: megismertetik egymással az ötletekkel rendelkező fiatal vállalkozókat és a befektetőket. Jelenleg az IT-parkban 500-an dolgoznak, közülük 200-an IT-szakemberek. A hosszú távú cél az orosz Szilícium-völgy létrehozása. Mindez nem tűnik lehetetlen feladatnak, hiszen a kezdeményezést az orosz állam a következő öt évben 2,1 milliárd euróval támogatja. Az innovációs központ partnere a Nokia Siemens Networks, a Siemens, az SAP, a Microsoft, a Boeing, az Intel, a Cisco, a Dow Chemical, az IBM, a Johnson & Johnson, az Ericsson, az Alstom és az EADS.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #8
    Ez a logo egy apple, win színekkel de lehet google színskála is. :)
  • GyaxyBoy #7
    Logóban igen erősen kiütnek a Google színei...
  • nextman #6
    Az Info park ettol izmosabbnak tunik.
  • VRSDM #5
    TARTYOM WIN! :DDD
  • TARTYOM #4
    Mondja aki 3 óra 43 kor és már 8 27 kor is Sg-t olvas.
  • Bannedusermail #3
    Én meg azt remélem, hogy 10 év múlva is a netre jársz huhogni majd legfőbb szabadidős tevékenységedként. :-)
  • DrRadon #2
    Kicsit elavult poén, remélem 10 év múlva is ezt nyomatod majd.
  • Bannedusermail #1
    Csak arra kell vigyázni, hogy jó tágas legyen a gyárkapu, hogy az orosz mérnökök munkája kiférjen rajta. :-)