Berta Sándor

A közösségi portálokon is megjelenik az orosz titkosszolgálat

A KGB utódszervezetének számító orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) külön programot indított a blogok és a közösségi portálok átfogó ellenőrzésére.

A Kommerszant orosz lap tudósítása szerint az FSZB fő célja nem a közösségi platformok megfigyelése, sőt, ez inkább a programon belül mellékes szerepet játszik. A szolgálat a projektre - összesen átszámítva - 753 000 eurót szánt, azonban az összegnek csak egy kis részét fordítják a blogok és a közösségi oldalak ellenőrzésére és az ott folyó események, illetve a talált adatok elemzésére. Az FSZB átszámítva 552 000 eurót fordítana arra, hogy a közösségi portálokon tömegesen terjesszen különböző üzeneteket, vagyis gyakorlatilag spamtevékenységet folytatna. Az elképzelés szerint az elküldött levelekkel megpróbálják befolyásolni a felhasználók véleményét és kormánypárti propagandát terjesztenek azért, hogy lejárassák az ellenzéki véleményeket.

A projektnek ez az utóbbi pontja azért is érdekes, mert a legtöbb közösségi oldal általános szerződési feltételei kifejezetten tiltják a spamek küldését és használatát, emellett a legtöbb országban már külön spamellenes törvények is léteznek. Az FSZB-nek Oroszországban aligha kell bármilyen retorziótól vagy felelősségre vonástól tartania, s egyáltalán nem véletlen, hogy hozzá került ez a projekt és nem más hivatalhoz.

Az FSZB tavaly áprilisban vetette fel a Skype, a Gmail és a Hotmail oroszországi betiltásának lehetőségét. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot az aggasztja, hogy ezek a rendszerek számára ismeretlen algoritmusokat használnak az információ kódolásához, és ezért ellenőrizetlen használatuk biztonsági kockázatot jelenthet az ország számára. Az illetékes kormánybizottság a főhatóságok bevonásával alakítandó munkacsoportra bízza a kérdést, de már maga a felvetés is hatalmas felháborodást váltott ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #8
    ki adott neked troll diplomát te szerencsétlen......
  • Én Ki Más #7
    majd megmutatom nekik mit tud a GÓJ titkos-szolgálat, de pszt, ezt szigúran titkos ! majd kiszivágortatok nekik némi információt magamról...
  • Én Ki Más #6
    már alig várom őket nagy szeretettel
  • Én Ki Más #5
    persze meg rögtön a Skynet-et eresztik a nyakunkba...

    amiről te beszélsz az a mesterséges intelligencia és az ilyen szintű technológia jelenleg csak fantasztikus-tudományos műsorokban fordul elő, de nem tartom kizártnak hogy 2500 magasságában már lesz rá lehetőség ilyen bonyolultságú onfejlesztő robot-programot is létrehozni.

    magyarul: "bilibe lógott a fejed és felkeltél"
  • Zoliz #4
    Egy kifinomult orosz kod megvizsgalja majd a face*uzizok szokasait es beepiti a hadiiparba :)
  • DeviloftheHell #3
    majd eljönnek érte az este aztán kicsit megdolgozzák :D
  • TARTYOM #2
    Azt vágod, hogy a világ egyik leghatásosabb és megjobban felszerelt titkos szolgálatáról beszélsz úgy mintha magadról és a debil barátaidról beszélnél?

    Elég nagy fail
  • Én Ki Más #1
    akárhány trilliárd ejrót is költenek ezek a ruszkik szpemmelésre pl. a f@szbukon mikor elég izmos kapcsa szűrők védik az ilyen b*znyák robotok ellen az egyébként is az USÁKIÁBAN lévő rendszert, ami még ezeket az ócsiny málágyec drágalátós táváris elvtárs robotokat se engedi át és velük se tesz kivételt.

    úyghogy jobban járnak ha inkább vodkára költik azt a temérdek pénzt , nem az ilyan zabra masínákra