Napi Online

Eladással fenyegetnek a Facebook-tulajdonosok

Végre eladhatnák eddig zárolt Facebook-részvényeiket a korán vásárló befektetők − köztük több mint kétszázmillió darabot a Goldman Sachs, a Microsoft és mások −, akiknek azonban súlyos dilemmával kell szembenézniük.

Vagy eladják papírjaikat most minimális nyereséggel − vagy némi veszteséggel −, vagy még komolyabb veszteségeket kockáztatnak a nagy felhajtással beharangozott, ám annál is nagyobb robajjal összezuhant Facebook-papírokkal. A májusi IPO napján 38 dolláros árfolyamon debütáló Facebook a technikai hibák által sújtott első nap elért 45 dolláros maximuma óta értékének több mint felét elvesztette. Július végi, a felhasználónövekedés ütemének súlyos visszaeséséről tanúskodó első gyorsjelentés után újabb közel tíz dollárt esett a 21,66 dollárnál járó jegyzés.

A következő kilenc hónapban 1,9 milliárd eddig zárolt Facebook-részvény ömlik a piacra a most ott lévő, kevesebb mint ötszázmillió darab mellé, ami rengeteg befektetőt ijeszt el a még mindig legnépszerűbb közösségi oldal papírjaitól. A vállalat pénzügyi igazgatója, David Ebersman a CNBC értesülései szerint zártkörű megbeszéléseken győzködte többek között a Goldman és a Microsoft vezetőit, hogy tartsák meg pozícióikat − feltehetőleg arról is beszélt, hogy hogyan tervezik az egy felhasználóra jutó bevételt felpörgetni, ennek hiányában ugyanis bizonyára folytatódik a sokak szerint még mindig túlértékelt Facebook tőzsdei vesszőfutása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!