Gyurkity Péter

Leépít és átszervez a Motorola

A gyártó új tulajdonosa elhatározta magát az első komolyabb leépítésre, valamint a vállalat átszervezésének megindítására. Kevesebb helyszín, kevesebb beszállító, és kevesebb termék szerepel a tervekben.

Legutóbb arról írtunk a Motorola kapcsán, hogy a cég eddig nem igazán járt jól saját felvásárlásával. A Google 12,5 milliárd dollárért szerezte meg a céget, és már akkor jelezték, hogy komoly átszervezésre lesz szükség, mielőtt a gyártó ismét eséllyel indul majd versenybe a riválisok ellen. Most megszületett a döntés erről, ahogy az a keresőcég által benyújtott dokumentumban is olvasható.

A döntés értelmében a Motorola állományának mintegy 20 százalékától, vagyis nagyjából 4 ezer embertől szabadulnak meg, ennek kétharmada azonban az Egyesült Államokon kívüli területeket érinti, miközben az alelnökök csaknem felét, egészen pontosan 40 százalékát küldik el. Ezzel egy időben a meglévő 94 különböző helyszín egyharmadát számolják fel, a cég így némileg karcsúbb lesz, kevesebb irodát tart majd fenn, illetve fejlesztéseinek és termékeinek számát is csökkenti, hogy a jövőben jobban koncentráljon az igazán fontos példányokra. A fő hangsúly a Chicago-Sunnyvale-Peking háromszögön lesz, és igyekeznek majd valóban magas színvonalú telefonokat piacra dobni, bár erről részleteket egyelőre nem tudunk.

A Google terveiben tehát egy jóval kisebb gyártó szerepel, amely az igazán forradalminak szánt termékekre koncentrál, ezek mellett pedig egyedül a set-top-box részleg maradhat meg, bár ez utóbbit akár el is adhatják. A harmadik negyedévben a leépítésekre mintegy 275 millió dollárt költenek majd, ez egészen az év végéig elhúzódhat, kiegészülve további esetleges átszervezési kiadásokkal. Mindenképpen nehéz időszak elé néznek, nemcsak ők, hanem a többi gyártó is, hiszen tajvani források szerint a harmadik negyedben némileg visszaesik majd a leszállított készülékek száma.

A szigetország cégei 15 százalékos csökkenésre számítanak, bár a forgalom 86 százalékát az okostelefonok teszik majd ki. Ennek kétharmada a WCDMA szabványt, 25 százaléka a régi (főleg az Amerikában és Ázsiában használt, visszaszorulóban lévő) CDMA, 7,7 százaléka pedig kizárólag a GMS platformot támogatja majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TomecK #1
    Nagyon remélem h tényleg kezdenek is valamit az egyik legjobb telefonmárkával, és nem csak a szabadalmak miatt vásárolták fel a céget. Egy kis leépítés még belefér, de jobban örültem volna ha azt látom h több millió dollárt tol bele a Google a cégbe hogy erős ellenfelet teremtsen a piacnak a Motorola telefonokkal.