MTI

Több ezer hamis adathordozót foglalt le a NAV Budapesten

Több ezer hamis CD-t és DVD-t, valamint több laptop-adaptert foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több budapesti cég telephelyén - közölte Suller György Attila vám- és jövedéki szóvivő.

A közlemény szerint a NAV adóellenőrei és pénzügyőrei próbavásárlást végeztek egy budapesti cég üzlethelyiségében, ahol különféle adathordozókat árultak. A megvásárolt CD-ken, DVD-ken és memóriakártyákon nem volt szerzői jogdíj megfizetését igazoló matrica, ezért az ellenőrzést végzők átvizsgálták az üzlet kiszolgáló helyiségét és raktárát, ahonnan 7910 DVD, 6507 CD, 150 Blue Ray lemez, valamint 46 pendrive és memóriakártya került elő több mint másfél millió forint értékben.

Mivel a termékek egyikén sem volt jogdíj megfizetését igazoló matrica, a NAV munkatársai a fellelt termékeket lefoglalták és szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény gyanúja miatt a pénzügyi nyomozók eljárást indítottak.

A NAV pénzügyőrei később ellenőrzést tartottak két másik budapesti cég telephelyén és üzlethelyiségeiben, s az üzletek polcairól, valamint a pult alól 159 HP márkajelzésű notebook adapter, valamint egy Dell márkájú hordozható számítógép is előkerült. A jogtulajdonos képviselője által készített szaktanácsadói vélemény szerint az adapterek a HP termékek hamisítványai, a számítógépen pedig szerzői jogokat sértő szoftverek találhatók.

A pénzügyőrök a másfél millió forint értékű adaptereket, illetve az egymillió forintot érő laptopot lefoglalták és áru hamis megjelölése bűntett, a szoftverek vonatkozásában pedig szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobijub #14
    egy erre kiképzett és ezért fizetett vevőutánzat biztos detektálta az erre a célra gyártott készülékkel, hogy valamelyik ajtó mögött a cég egyik dolgozója vagy ilyesmi klubrádiót hallgat, vagy valahol a pult mögött kilátszott egy népszabadság csücske, esetleg valamelyik tulaj olyan autóval jár, amelyiknek a gyártója nem átall a hvg-ben hirdetni.
  • teddybear #13
    Magyarországon, ellentétben más államokkal, a saját célra szabadon másolhatod a zenét és a filmet. Innentől ez az érvelés kriminalizálásnak számít, azaz nem kell figyelembe venni.
  • FoodLFG #12
    és ? Őket egyébként sem kellene csesztetni. Hamis érvelés azzal igazolni a jogdíj létezését, hogy mert máskülönben rosszabb lenne. Nem lenne, nem feltétlenül lenne.

    Illetve eddig is lehetett volna rosszabb, mert sohasem az embereket vették figyelembe az ilyen dolgok kialakításánál. Tehát attól hogy most egy ilyen rendszer van, attól még simán lehet rosszabb a jövőben, ha változtatni akarnak. Nem ment meg minket semmitől az Artisjust.
    Egyébként évről évre egyre rosszabb a helyzet.
  • hopp #11
    Azért azt ne felejtsük el, hogy Magyarországon azért nem cseszegetik az egyszeri film- és zeneletöltőt, mert a CD, DVD, memóriakártya és HDD megvásárlásával kifizeted átalányban a jogdíjat.
  • szomferi #10
    mi az a Blue Ray?
    legalább legyünk már annyira igényesek, hogy normálisan le tudná írni a cikkíró azt, hogy Blu-Ray...
  • Zombee #9
    Az MTI nyilván nem tér ki arra, hogy az optikai lemezek árának több mint fele adó, amit már a többi adathordozóra és háttértárra is rátettek (bár ez utóbbiban nem vagyok biztos), ráadásul utóbbit valami vis major adóval is megterhelték.
    És igen, lesz prémium osztás, meg új autó a NAV-nál. Kíváncsi lennék ám a lefoglalt áru sorsára is, nagy összegű fogadást mernék tenni, hogy legfeljebb papíron végzi a megsemmisítőben...
  • FoodLFG #8
    Ki az a hülye, aki az Artisjustnak fizet. Kezdjük ott. Még jó, hogy "hamis" volt.
    Bár a cikkből tényleg nem egyértelmű, hogy mivan. MTI suxx.

    Ez az MTI hír csak arra jó, hogy a NAVosok verhessék a mellüket a médiában, hogy milyen fasza gyerekek ők és hogy milyen jól megdolgoztak a pénzükért. Év végi értékelésnél fel lehet majd hozni az eredmények között. Lesz majd buksisimogatás, egymásnak benyalás, ilyesmik. Szokásos.
  • Tinman #7
    "A megvásárolt CD-ken, DVD-ken és memóriakártyákon nem volt szerzői jogdíj megfizetését igazoló matrica"

    HAMIS????? MIVAN?

    Ettől nem hamis... mert nem mondjuk Verbatímea van ráírva, hanem ugyan úgy a Verbatim gyártotta le és kb. 100km-el odébb szintén EU területen ezzel semmi gond nem lenne!

    AGYRÉM!!!
  • sanyicks #6
    epl noti?
  • CybeRick #5
    "az egymillió forintot érő laptopot lefoglalták "???? Azért még az Alienware Dell notik is kb 7-800000HuF körül megállnak. Mekkora gépet fogtak a navik?