SG.hu

Az adatközpontoknál is teret nyer a megújuló energia

A HP Labs legújabb fejlesztése egy olyan adatközponti architektúra, amely egyáltalán nem vagy alig igényel áramot a hagyományos elektromos hálózatról.

A HP által "Net-Zero Energy Data Center"-nek hívott architektúra a helyi, megújuló forrásból származó áramellátást és hűtést olyan új, energiaigény-kezelő megoldással ötvözi, amely lehetővé teszi az IT-feladatok aktuálisan rendelkezésre álló erőforrásokhoz és teljesítményhez igazodó ütemezését. A kevésbé kritikus, halasztást tűrő feladatok például a nappali órákra ütemezhetők, amikor a létesítmény energiatermelésre tudja hasznosítani a felszerelt napelemeket. Ily módon az energiaigény az erőforrások rendelkezésre állása szerint alakítható, ami csökkenti a nem megújuló energiaforrásoktól való függést. Így a szervezetek az adatközpont összköltségét is mérsékelhetik - a kezdeti infrastruktúra-beruházás tőkeigényétől az IT-szolgáltatásnyújtás nyomán felmerülő működési költségekig - ezáltal több ügyfél élvezheti a szolgáltatások előnyeit.

A cég közleménye szerint az architektúra és az alkalmazott holisztikus energiagazdálkodási technikák együtt 30 százalékkal mérséklik az energiafogyasztást, és több mint 80 százalékkal csökkentik a hálózati áramellátástól való függőséget és a kapcsolódó költségeket. A vállalat célja a kutatási projekttel az adatközpontok helyi megújuló energiaforrásokkal történő üzemeltetésének biztosítása. Csökkenteni kívánják a létesítmények helyszíntől, energiaellátástól való függését és működési költségeit. Az új megoldás mérettől függetlenül, minden szervezet számára lehetőséget biztosít IT-szolgáltatások bevezetésére.


A társaság Palo Altó-i központjában működő fenntartható adatközpont a gyökeres változásokat ígérő technológia első tesztkörnyezete. Ebben egy előrejelzésre képes analitikai szoftverekkel felszerelt modul figyeli az erőforrások rendelkezésre állását és költségét, valamint az IT-feladatok iránti igényt. Optimalizálják a feladatok ütemezését és az általános működési célokat (pl. nulla nettó energiafogyasztással járó működés), lehetővé téve a feladatok az erőforrások rendelkezésre állása alapján történő ütemezését.

"Az informatika képes kiegyenlíteni a társadalmak közötti különbségeket, ám az IT-szolgáltatások költsége és az energiaárak akadályozzák széles körű használatát" - mutatott rá Cullen Bash, a HP technológiai szakértője és a HP Labs fenntartható ökoszisztémákat kutató csoportjának vezetője. "A HP Net-Zero Energy adatközpontja a számítástechnika környezetterhelésének csökkentése mellett az adatközpont-üzemeltetéssel járó energiaköltséget is mérsékelni kívánja, ami világszerte hozzáférhetőbbé teheti az emberek számára az informatikát."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!