SG.hu

Szélesebb körben vetnék ki a távközlési adót a mobilcégek

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone hétfőn éjjel közös javaslatban küldték meg a Nemzetgazdasági Minisztérium részére részletes álláspontjukat a hétvégén az Országgyűlésnek benyújtott, új távközlési adóról szóló törvényjavaslatról.

A szolgáltatók sajnálják, hogy a kormányzati ígéretekkel ellentétben nem kapták meg a benyújtás előtt a normaszöveg Parlament elé beterjesztett tervezetét. A szolgáltatók álláspontja változatlan abban a tekintetben, hogy az adó nem szolgálja Magyarország érdekeit és aránytalan terhet ró a távközlési szolgáltatásokra. A 2010-ben bevezetett válságadók a távközlési szektor valamennyi szolgáltatóját terhelik, így - amennyiben a kormányzat ragaszkodik az ágazatra kivetett újabb különadóhoz - a versenysemlegesség és az egyenlő elbánás elvének megfelelően a szolgáltatók az új adó esetében is indokoltnak tartanák, hogy a műsorterjesztők is vállaljanak részt a teherviselésben.

A szolgáltatók közölték, ha javaslatukat a jogalkotó elfogadná, akkor a percenként és üzenetenként 2 forint összegű adóteherrel a magánszemélyek előfizetését a Kormány által javasolt 700 forint helyett havonta legfeljebb 400, a vállalati előfizetők előfizetését a Kormány által javasolt 2500 forint helyett havonta legfeljebb 1400 forint adó terhelné. A szolgáltatók számításai szerint a tervezett adóbevétel így is biztosítható volna. A szolgáltatók többek között azt is javasolták, hogy a külföldi roaming (barangolás) szolgáltatásra az új adó ne terjedjen ki. A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone nyomatékosan kéri az Országgyűlést, hogy javaslataikat fontolja meg, és ha az új adó végül elfogadásra kerül, azt a javasolt módosításokkal iktassa törvénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!