Berta Sándor

Ismét adatvesztési botrány a Sonynál

Nagy-Britanniában eljárás indult két ember ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy betörtek a Sony Music szervereibe és több tízezer zenei fájlhoz fértek hozzá. Bár az esetre tavaly került sor, a vállalat csak most ismerte el a történteket.

A lemásolt zeneszámok többségében Michael Jackson dalai, köztük számos kiadatlan mű. Az egyik érintett alkotás Michael Jackson és Freddie Mercury közös duettje. A Sony Music még 2010-ben hét évre megvásárolta az amerikai énekes zeneszámaival kapcsolatos összes szerzői jogot, melyekért összesen 250 millió dollárt fizetett. Az eddig megjelent összes album mellett Jacksonnak számos kiadatlan műve is volt. Ez utóbbiak egy részét 2010 decemberében jelentette meg a Sony Music a Michael nevű lemezen.

A The Guardian cikkében kiemelte, hogy a 26 éves James Marks és a 25 éves James McCormick tavaly tavasszal törtek be a Sony Music szervereibe, s az esetre akkor derült fény, amikor a társaság a PlayStation Network elleni akciókat vizsgálta. A konszern azonban egészen mostanáig nem hozta nyilvánosságra az ügy részleteit és most is csak azért derült ki a dolog, mert a múlt héten eljárás indult a két férfi ellen és a Sony képviselői elismerték az esetet.

A Sony Music ugyanakkor nem volt hajlandó elárulni, hogy más művészek dalait is lemásolták-e. A Cnet amerikai IT-portál viszont arról számolt be, hogy Michael Jackson a Black Eyed Peas egyik tagjával (will.i.am) is készített közös dalokat és ezeket szintén megszerezhette Marks és McCormick. A két férfit egyébként tavaly májusban tartóztatták le a legnagyobb titokban és akkor nem vallották magukat bűnösnek. Ezután óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket. Az első tárgyalásra várhatóan 2013 januárban kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!