MTI

Az angolok nem tudnak számolni

A britek rossz számolókészsége visszaveti a szigetország gazdaságát és életeket tesz tönkre egy, a matematikai ismeretek terjesztésére alapult alapítvány szerint - írta a BBC brit közszolgálati médium.

A National Numeracy nevű szervezet állítása szerint britek millióinak olyan alapvető dolgok is gondot okoznak, mint a vonatmenetrendek és a számlák megértése. Kormányzati felmérések alapján a brit dolgozók közel fele csak általános iskolai matematikai tudással rendelkezik. A kormányszóvivő nemzeti botránynak nevezte a lakosság rossz számolókészségét. A szervezet által bemutatott kutatás szerint a matematikai készségek hiánya áttételesen számos káros társadalmi jelenséghez, például börtönbüntetéshez, munkanélküliséghez, szegénységhez és hosszan tartó betegeskedéshez is vezet.

A National Numeracy azon "brit betegséggel" is le kíván számolni, hogy sokan kifejezetten büszkék gyenge matematikai képességeikre. Kutatások szerint míg a britek négyötöde szégyellné bevallani, hogy rosszul ír és olvas, addig csak felük érezne ugyanígy matematikai ismereteinek gyengeségével kapcsolatban. A KPMG egy korábbi felmérése szerint évente 2,4 milliárd fontos kárt okoz Nagy-Britanniában, hogy a lakosság jó része alapvető számolási műveleteket sem tud elvégezni. A szigetországban a 16 éven felüliek csupán 15 százaléka tanul matematikát, ez az arány a többi fejlett országban 50 és 100 százalék között mozog.

Egy tavalyi kormányfelmérés szerint a brit lakosság matematikai tudása romlóban van: mindössze az emberek 22 százaléka rendelkezik jó érettségi eredmény eléréséhez szükséges ismeretekkel - négy százalékkal kevesebben, mint 2003-ban. Az oktatási minisztérium szóvivője szerint a kormány felülvizsgálja az iskolai matematika oktatás módszertanát, hogy az ország lépést tudjon tartani a magas matematikai tudással rendelkezők iránti növekvő munkaerő-piaci kereslettel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #21
    én próbáltam, de ipadon nem megy!!!
    .
    .
    :p

    (tudom ipadon is vannak ékezetek, de kínszenvedés, ha arról írok, én se használok ékezetet)
  • zola2000 #20
    "Jó" neked, én 15el kapok kevesebbet mint tavaly, nem értem hogyan...és most adjuk hozzá az inflációt, áfaemelést stb...
  • sad1976 #19
    "igaz hogy az adójóváírást kompenzálták"
    nektek apukáim lehet kompenzálták!de én 12000ft al keresek kevesebbet. olyan vállalkozónál ahol 2006 előtti bért kapunk.(akkor volt utoljára 10% béremelés)ez úgy jött ki,hogy 2010ben 10%al csökkentette az amúgy is a béka segge alatt lévő teljesítmény bérünket. Így igazából azt kéne mondanom! hogy 22000ftal kevesebb a fizetésem .
  • BlackRose #18
    Nekem sincs, a büdös életben mindég USA billentyűzetem volt (és az is lesz), de nem gond egy ALT+SHIFT és máris mennek az ékezetek...
  • hunwhite #17
    Miért nincs magyar klavid??????????
  • Tetsuo #16
    Hogy? Most elnezest kene kernem toled, hogy nincs magyar billentyuzetem?
    Emiatt nem is igaz, amit irtam, ugye... :)
    Arra nem is gondolsz, hogy en nem te vagyok, nem fikazodni jovok ide, hanem informaciot megosztani.
    Statisztikarol meg a Bulldog becenevu hires angolt lehet idezni, ugye...
  • quentit #15
    Ó de rohadt álszent vagy, annyi igényed sincs, hogy ha magyarul írsz akkor ékezeteket használj. Amit te használsz az egy korcs "nyelv", másra meg mutogatsz, amikor a magyarok nagy része ugyanúgy nem tud írni. Konkrét statisztikai adatokat, felméréseket kell összehasonlítani, de egy felmérést a te agymenéseddel...
  • Kornan #14
    Az informatika oktatás, szerintem javulóban van, ahogy a régi / öreg tanálok elmennek nyugdíjba helyükre fiatalabbak kerülnek, akik a tapasztalatom szerint átlagban azért jobban és értékesebb dolgokat tanítanak. De lehet, hogy ha a rendszer egészét nézzük akkor más területek lehúzzák és így igaz amit mondasz. Illetve most a pénz is kezd egyre kevesebb lenni. De az olyan problémák, mint a kellő mértékű gyakorlati oktatás hiánya már egy jó ideje jelen vannak.
  • Tetsuo #13
    Magyarorszagon a porosz hagyomanyu oktatas maradvanyai keverednek az angolszasz metodussal, ami nem jo.
    A bolognai rendszer is rosszabb, mint ami volt.
    A tanarok oktatasa es igy a tobbi oktatas is erosen romlo szinvonalat mutatnak, raadasul az orszag, vagyis a nemzet, szinte minden szempontbol hanyatloban van.
    Az nem vigasztalhat minket, hogy ez vilagjelenseg es az sem, hogy a folyamatos kulturalis butitas sok helyen elorehaladottabb, mint hazankban.

  • Tetsuo #12
    Van nehany kirakategyetem, aminek a presztizsere ugyelnek, de oda a lakossag elenyeszo hanyada jarhat. Elso szuro pl. a hatalmas tandij.