Berta Sándor

Részlegeket cserél a Western Digital és a Toshiba

A két vállalat érdekes üzletet kötött. A Western Digital (WD) eladja a 3,5 collos merevlemez-gyártó részlegét a Toshibának, amelytől megszerzi a 2,5 collos HDD-ket gyártó Toshiba Storage Device (TSDT) céget.

A megállapodást a Western Digital jelentette be a honlapján. A két cég további részleteket nem árult el a tranzakcióról. A TSDT megvásárlása azt jelenti, hogy a WD hozzájut a Toshiba thaiföldi üzemeihez és 4200 dolgozót vesz át. A TSDT-t 2009 végén alapították 33 millió dolláros alaptőkével. A vállalat gyáraiban a helyi áradások óta áll a termelés és az ott dolgozók még mindig arra várnak, hogy újra kinyissanak az üzemek.

A Toshiba cserébe megszerezte a Western Digital 3,5 collos merevlemezeket gyártó részlegét és ezenkívül számos szabadalomhoz is hozzájutott. Mindez lehetővé teszi, hogy a társaság gyakorlatilag minden piaci szegmensben kínálhasson termékeket. Amennyiben az illetékes hatóságok zöld utat adnak a tranzakcióknak, úgy az átadás-átvétel március végére le is zárulhat.

A Western Digital az Európai Bizottság feltételei miatt kényszerült erre a lépésre, a testület ugyanis csak úgy engedélyezte a társaság számára a Hitachi HDD-részlegének a megvásárlását, ha a WD többek között eladja a 3,5 collos winchester-gyártó üzemeit. A TSDT thaiföldi gyárait az üzlet megkötése után integrálják a Western Digital szervezeti egységébe. Az Európai Bizottság tavaly novemberben engedélyezte a Western Digital vezetőinek a Hitachi Global Storage Technology (HGST) felvásárlását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #4
    Érdekes probléma: nemegészen 3 hónapja szerezte meg a WD a fél 3,5-es HDD ipart (a másik fele a Seagate tulajdonába került) a Hitachi felvásárlásával és most hirtelen feladná ezt az igen fontos stratégiai pozíciót? Ezt azért nekem valahogy elég nehéz elhinnem...

    Túl azon, hogy a Hitachi japán, a WD meg amcsi cég, tehát nem valószínű, hogy ebbe az üzletbe bármiféle beleszólása lenne az Európai Bizottságnak...

    Szóval megeshet, hogy meglépték ezt a lépést valóban, de akkor itt egészen más áll a dolog mögött, leginkább termékpaletta váltás vagy egy egészen új üzleti modell (bár ezutóbbi nehezebben hihető, lévén hogy nem valószínű, hogy 3 hónap alatt ekkorát változtak volna a cég célkitűzései).
  • kecskeszeme #3
    Ezen mit nem értetek?
    Innentől nem kell kartellezniük, mert az egyes terméktípusok gyártása (papíron) egy kézben lesz. Innentől úgy tarthatják magasan az áraikat, hogy senki nem vádolhatja őket kartellezéssel.
    Jól kitaláltak. Csak azt nem értem, hogy másnak hogy nem veri ki a szemét, hogy mire is megy ki ez az egész. (Pl. Európai Bizottság)
    Illetve... azért vannak elképzelé$$$$eim...
  • Pharaoh #2
    Eladták a sajátjukat, hogy megvehessék a Hitachit? Vagyis mostantól minden WD HDD a Hitachi lesz WD névvel? Vagy mi?
  • radical #1
    ezt nem igazán értem. nem lesz innentől 3.5es vinyója a WDnek?