MTI

Leállítja az ACTA ratifikálását a cseh kormány

Leállítja a cseh kormány a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) ratifikálását - közölte Petr Necas cseh miniszterelnök.

A kormány azt tervezi, hogy újra megvizsgálja az egész kérdéskört. A nemzetközi megállapodás ellen több tiltakozás is volt Csehországban, hackerek a kormány weblapjait is megtámadták. "Semmiképpen sem szeretnénk megengedni, hogy bármi módon sérüljenek a polgári szabadságjogok és az információhoz való jog" - jelentette be a kormányfő. Szerinte a kormány újra elemezni fogja a megállapodást, s meghallgatja a szakértőket is. "Valóban meg kell vizsgálnunk, hogy milyen hatása lenne a megállapodásnak a valós életben" - magyarázta Necas.

A hamisítás elleni nemzetközi kereskedelmi megállapodáshoz januárban 22 európai uniós ország csatlakozott. Ez azonban számos országban tiltakozásokat váltott ki. A számítógépes kalózok a múlt héten Csehországban megtámadták a kormány, a képviselőház, a szerzői jogvédő szervezet és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) weboldalait. Most derült ki, hogy a hackerek megszerezték a Necas vezette ODS összes tagjának személyi adatait. Csehországban a megállapodás érvénybe lépéséhez parlamenti jóváhagyás szükséges. Több képviselő is jelezte, hogy ezzel problémák lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!