Berta Sándor

A CES adja meg az idei év alaphangját

A hagyományosban Las Vegasban rendezendő International Consumer Electronics Show (CES) kiállításon képet kaphatnak majd a felhasználók arról, hogy mik lehetnek az idei esztendő slágertémái és -termékei.

Az idei CES-t január 10. és 13. között rendezik meg az amerikai városban. A fókuszban ismét a táblagépek állnak, de nem csak ezekre a készülékre összpontosítanak a cégek és a vásárlók. A számítástechnikai ágazat ugyanis próbál megoldást találni a PC-eladások csökkenésére. Az egyik lehetőséget az ultrabookok jelenthetik. A rendezvényre több mint 2700 kiállítót várnak a világ minden országából. A Microsoft utoljára képviselteti magát, mivel indoklása szerint az időpont nem illik bele a vállalat termékciklusába. A szervező CEA egyik szóvivője elmondta, hogy több mint 140 000 látogatóra számítanak. Újdonság lesz az Eureka Park TechZone nevű terület, ahol 94 internetes vállalat mutatkozik be abban a reményben, hogy sikerül felkeltenie a befektetők érdeklődését.

A táblagépek mellett az okostelefonok kapnak kiemelt figyelmet, ami nem véletlen, hiszen e készülékek jelentős részében hamarosan már négymagos processzorok fognak dolgozni. "Minél több embernek lesznek fontosak a nagy felbontású tartalmak, annál fontosabbá fog válni, hogy a mobil eszközök nagy processzorteljesítménnyel rendelkezzenek" - jegyezte meg Holger Schmidt, az Asus képviselője. Carolina Milanesi, a Gartner munkatársa hozzátette: "Amennyiben a készülékek intelligensebbek és az operációs rendszerek igényesebbek lesznek, úgy a négymagos processzoroknak köszönhetően továbbra is kellően gyorsak maradhatnak ezek a termékek."


A mobil CPU-piacon az ARM legfontosabb kihívója az Nvidia, amely a Tegra 3 négymagos chippel akarja felvenni a harcot a brit tervezőcéggel. A Tegra 3-ra épülő táblagépet mutat be a CES-en az Acer, a Lenovo, az Asus és a HTC is. Az Apple ugyanakkor az ARM A6 CPU-ján alapuló négymagos modellt részesíti előnyben. Szintén nagy érdeklődésre számíthat majd a Windows 8, amelynek alighanem a bétaverzióját fogja bemutatni a Microsoft. Az első Windows 8 operációs rendszert futtató tábla PC-ket az Acer és a Lenovo dobja majd piacra. Milanesi arra számít, hogy a Windows 8 és az arra épülő táblagépek elsősorban az üzletembereknek lesznek érdekesek.

Az idei CES kiállításon emellett kiemelt szerep juthat a Long Term Evolution (LTE) kompatibilis eszközöknek, a Near Field Commucation (NFC) technológiát támogató megoldásoknak, az autókba építhető rendszereknek és a televízióknak. Utóbbiak közül kiemelkedik az LG által a napokban bejelentett 55 collos OLED-televízió, amelynek a bevezető ára 10 000 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!