MTI

Integráltabb határmegfigyelést javasol az Európai Bizottság

A különböző felderítő eszközökkel nyert információk eddiginél integráltabb feldolgozására alkalmas Európai Határmegfigyelő Rendszer (EUROSUR) kialakítására tett indítványt hétfőn az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye, az Európai Bizottság.

A 2013 végéig létrehozandó digitális információcserélő rendszer révén lehetőség nyílna arra, hogy az uniós országok különböző határrendészeti szervei, illetve a külső határok védelmét segítő uniós ügynökség, a FRONTEX döntéshozói a mainál pontosabb helyzetképet kapjanak a határtérségekben zajló illegális tevékenységekről, elsősorban a földközi-tengeri embercsempészetről. Ehhez azonban az unión kívüli észak-afrikai partnerországokkal is együttműködési megállapodásokat kell kötni.

Az elgondolás lényege, hogy egyetlen közös műszaki platformon egyesítenék a legkülönbözőbb forrásból szerzett értesüléseket, ami javíthatná a nyert összképet. Így például a kis méretű ember- vagy kábítószercsempész-hajók mozgásának felderítését célzó tevékenység során a tengerjáró hajók fedélzetéről vizuális úton nyert értesülések és a műholdfelvételek elemzésének eredményei kölcsönösen kiegészítenék egymást.

A brüsszeli bizottság kezdeményezéséről közzétett tájékoztatás szerint a felderítés javítása azért is fontos ebben a tekintetben, mert a csempészek előszeretettel alkalmaznak kicsiny, fából, illetve üvegszálas technológiával készült lélekvesztőket, amelyeknek az észlelése meglehetősen nehéz. A bizottsági javaslatot a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban és az Európai Parlamentben is meg kell vitatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!