Berta Sándor

A lengyel-ukrán foci EB-n debütálhat az INDECT

A 2012-es lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság szervezői egy olyan rendszert akarnak majd használni, amely képes az összes információt összegyűjteni azért, hogy kiszűrje a lehetséges bűnelkövetőket.

Lengyelország totális ellenőrzés alá vonná a helyi és a külföldi szurkolókat. Térfigyelő kamerákat telepítenek és az adatbázisokba bekerülnének a közösségi portálokon, illetve a rendőrségi forrásokból gyűjtött adatok, illetve a mobiltelefonoktól származó információk. Az adatvédelmi szakemberek és néhány politikus máris bírálta az elképzelést. "A dolgok jelenlegi állása szerint az INDECT rendszert az Európa-bajnokságon tesztelni fogják" - közölte Alexander Alvaro európai parlamenti képviselő, a német FDP elnökségi tagja és a párt EP-csoportjának belpolitikai szóvivője. "Ez a módszer minden adatvédelmi előírással szöges ellentétben van és Németországban egyértelműen alkotmányellenes" - szögezte le.

Az eddig kiszivárgott adatok alapján a készülő rendszer képes másodpercek alatt összegyűjteni egy bizonyos személyről a rendelkezésre álló videofelvételeket, a távközlési információkat, a mobiltelefonja pontos helyzetének megállapításával kapcsolatos adatokat, a közösségi oldalakon és más honlapokon fellelhető feljegyzéseket, továbbá a rendőrségi adatbázisok tartalmát. Ezenkívül a hálózat audioszenzorok segítségével képes a beszélgetések lehallgatására és elemzésére. Az INDECT végül minden információt összegez és ezután önállóan dönt arról, hogy szükség van-e a gyanúsított további megfigyelésére, például egy videokamerákkal felszerelt robotrepülőgép segítségével vagy sem.

A rendszer minden olyan embert potenciális gyanúsítottként kezel, aki bármilyen szempontból az átlagostól eltérően viselkedik, például gyorsan elfut egy térfigyelő kamera előtt vagy egy tömeg mozgásával ellentétes irányba közlekedik, valahol otthagyja a táskáját, esetleg közelebbről megvizsgál egy autót. Információk szerint az INDECT projektben résztvevő Wuppertali Egyetemen egyre több hallgató tiltakozik a fejlesztés ellen. A programról alig érhetők el információk, a részletes feljegyzésekbe még a német adatvédelmi biztos sem tekinthetett be.


Lengyelország eközben készül az Európa-bajnokságra. £ódŸ városában 70 olyan térfigyelő kamerát szerelnek fel, amely képesek 360 fokban látni és 35-szörös nagyítású képeket készíteni. Varsóban zöld utat kapott a metró és a repülőtér teljes területének bekamerázási projektje. Az INDECT számára a jövő évi lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság tökéletes tesztterep lehet.

Az Intelligent Information System Supporting Observation, Searching and Detection for Security of Citizens in Urban Environment (INDECT) projektben 17 európai vállalat és intézmény, valamint a lengyel rendőrség vesz részt, a koordinátora hivatalosan Lengyelország. A program keretében a szakemberek internetellenőrzési technológiákat és a jelenlegieknél hatékonyabb térfigyelő rendszereket fejlesztenek ki. Szóba került, hogy robotrepülőgépek járőröznének a városok felett. A projekttel kapcsolatban tavaly szeptember elején titoktartást vezettek be, de az így is kiderült, hogy Lengyelországban tesztelik az EU megfigyelő-rendszerét.

2010 májusában pedig kiszivárgott egy ütemterv arról, hogy az Európai Unió az ellenőrzési technológiák mely kombinációjával (ujjlenyomat-tesztek, arc-, fülkagyló-, tenyérterület-, írisz- és retinaelemző megoldások, valamint nyelvhasználat-, a kézírás-, a mozgás- és a viselkedéselemző rendszerek) akarja megfigyelni az állampolgárait. Készül az a különleges kereső, amely bizonyos speciális címszavak után kutatja át az internetet, majd a találatokat kombinálja és összehasonlítja a meglévő adatbázisok tartalmával. S akkor még a biometriai személyazonosításról és titkosítási technológiákról nem is esett szó. A titkolózás pedig a kezdetek óta tart.

Az Európai Parlamentben képviselők egy csoportja arra kérte az illetékes európai uniós biztost, Antonio Tajanit, hogy ugyan mondja már el, miért is kell Brüsszelnek egy ilyen platform?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Meg a "magyar" karhatalmistak (pl. Horn Gyula) meg a zsido AVH...
  • attes #3
    A nagyszüleinknek valószínűleg nem a futballhuligánok voltak a fő félelmük, hanem pl. a 'felszabadító' szovjet hadsereg.
  • nlght #2
    Csak azt nem értem, hogy szüleink és nagyszüleink hogyan élték túl a bekamerázatlan utcákon, kész csoda mi? Keltsünk félelmet és pánikot, hogy legyen mivel megmagyarázni ezt a megfigyelési trendet aztán tároljuk olyan adatbázisszervereken az információkat amit legalább évente egyszer feltörnek és aztán eladják az infót a feketepiacon, szép új világ, de köszönöm én nem kérek belőle.
  • nlght #1
    De "jó" is az a facebook, amikor már a lengyel kormány is onnan azonosít be... a big brother őrület folytatódik, ha már az európaiak ennyire megfigyelés és lehallgatás pártiak akkor a kevésbé demokratikusabb országokban már tényleg nulla magánszféra lesz a jövőben (de lehet h európában is)