Gyurkity Péter

LG Optimus U1, új chipek a Nokia okostelefonjaiban

A Samsung után a szintén az első ötben tanyázó LG háza táján is megismerhetjük az első Android 4.0 fejlesztést, miközben a Nokia az ST-Ericsson chipjeire támaszkodva képzeli el saját ikermagos megoldásait.

A Samsung és a Google már bemutatta az újabb Nexus okostelefont, amely elsőként épül a keresőcég mobil platformjának friss verziójára, ezt pedig a riválisok sem hagyhatják szó nélkül. Érkezik is az LG üdvöskéje, egyelőre legalábbis képeken, ezalatt pedig a Nokia együttműködési megállapodást kötött az ST-Ericsson vezetésével, hogy ikermagos chipekkel erősítsék saját jövő évi felállásukat.


A kiszivárgott képeken az Optimus U1 névre hallgató készüléket látjuk, amelynek pontos hardveres összetétele egyelőre ismeretlen. Következtetni azonban már tudunk a felvételek alapján, ebből pedig 4 hüvelyk körüli érintőképernyő, egy hátoldali LED Flash kamera (amely minden bizonnyal 1080p felbontású videók készítésére is alkalmas), egy elülső kamera, valamint a telefon tetején elhelyezkedő audio jack szerepel a listán, míg a belsőségek terén többmagos processzorra számíthatunk, egyelőre ismeretlen gyártóval és jellemzőkkel. A CES alatt várhatóan több részletet is elárul majd a cég a fejlesztésről, az Android 4.0-át futtató U1 ezt követően jelenik majd meg a piacon.

A Nokia részéről hivatalos közlemény futott be, amelyet az ST-Ericssonnal kötöttek a napokban (ez az Ericsson és az ST Microelectronics közös leánya). Ennek révén jövőre a gyártó Windows Phone 7 okostelefonjaiban a Qualcomm Snapdragon chipek helyett az ST-Ericsson NovaThor családjának tagjai szerepelhetnek majd, nyilván ikermagos kiszerelésben, hiszen ez lesz a soron következő, Apollo kódnévre hallgató nagyobb szoftverfrissítés egyik legfontosabb vívmánya. A sorozatban jelenleg három ilyen processzor található, itt az U9500 a zászlóshajó szerepét vállalta el, míg az U8500 és U5500 alatta helyezkedik el a rangsorban.


A Nokia a Qualcomm helyett az ST-Ericsson NovaThor ARM chipjét választotta

Az ST-Ericsson egyelőre kizárólag a Nokiának szállíthat chipeket, meglátjuk ez jövőre mennyiben változik majd, az elemzők azonban örömmel fogadták a hírt, hiszen ez a kínálat bővülését jelenti a gyártók és a vásárlók számára egyaránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!