26
  • Sir Ny
    #26
    Ha a szemetet nagyon magas hőmérsékletre emelnénk, nem esne szét elemi részecskékre?
  • Tetsuo
    #25
    A sok szemet az mind a Fold anyagaibol van. Azert "szemet" mert olyan formaban van es olyan helyen (ahol nem kene).
    A Napba kiloves tobb energiaba kerulne, mint visszaalakitani a "szemetet" kozel eredeti allapotaba.

  • supi007
    #24
    Régóta úgy gondolom, hogy az volna a legjobb, ha valamilyen technológiával a nap felé lehetne lőni a szemetünket. Persze ez most sci-fi, de a világűr elég tágas ahhoz, hogy elférjen benne ez a rengeteg szemét. A másik megoldás a föld belseje, de az igazából nem a legjobb, mert itt maradna a sok szemét csak nem látnánk. Egyébként én is az égetést tartom a legrosszabb megoldásnak.
  • gforce9
    #23
    Ez, hogy kifizettem, csak önámítás. Álszentség a köbön. Ezzel nagyonkönnyű takarózni. Ez csak a felelősség hárítása. Ez nagy divat manapság, sőt természetes, hogy felelősséget senki sem vállal, főleg nem azok akik gyártják és fogyasztják azokat az árukat amelyek a szeméttengert okozzák.

    Maradok a régi bevált telefonomnál és elektronikai eszközeimnél. Ha valamelyik elromlik javíttatom vagy javítom. Nekem csak így marad tiszta a lelkiismeretem. Lelkiismeret... hmm szerintem sok telefon-táblagép-legyenszinesebb modernebb újjabbkütyü sorolhatnámaf*szságokat azt sem érti mi az.
  • Merces
    #22
    pont az ilyen visszavitt cuccok mennek afrikába....ugyhogy tartsd otthon a szemetedet
  • Merces
    #21
    .....azt irják a konténerekre hogy elektronika, segély , aztán mehet a partra......
  • DjDano
    #20

    "Az európai jog szerint az elektronikus hulladékok exportja illegális, mivel ezen termékek többsége káros, mérgező vagy más veszélyes anyagokat tartalmaz."

    Tehát akkor legálisan nem kerülhet oda semmi szemét... Viszont ez esetben érthetetlen, hogyan kerülhet mégis oda ekkora mennyiség? Szerintem csak akarat kérdése lenne gátat vetni neki.
  • MacropusRufus
    #19
    Ólommal szennyezett por belégzése eléggé komoly kockázatott rejt magában. Ugyan ez vonatkozik az összes többire is.

  • lapaleves
    #18
    termékdíj ehune.

    szóval kifizeted.

    más kérdés, hogy jellemzően másra mutogatás megy (gonosz politikus, gonosz maffia, mér nem söprik fel az iskolaudvart ahelyett hogy gyereket csinálnak satöbbi). arról szó sincs, hogy nekünk ne a legjobbabb-legújabbabb legyen, mert haverok prolinak néznek.

    megint más kérdés, hogy hamár nem tudunk ellenállni és vásárolunk, akkor olyan terméket választunk-e, aminek a gyártója visszaveszi az élettartam végén. nyilván szarunk rá, mert abban épp nem a leggyorsabb szandi van, meg 3 ezrelékkel rosszabb a kontrasztja.

    megint más kérdés, hogy elvisszük-e az ehulladék gyűjtőbe.

    és nyilván ott is kérdéses, hogy az akkreditált kht tényleg szétcsavarozza-e, vagy megy a konténerbe.
  • Piel
    #17
    Az ólom közvetlen hatása az, hogy elnehezül a szempillád és lecsukódik a szemed...
    Valahogy ellenőrizni kellene a gyártókat, hogy hogyan dolgozzák vagy nem dolgozzák fel a használt termékeiket. Pl: csak akkor gyárthat valamit, ha az újrahasznosítható részben vagy egészben. Tudom, tudom... Van ami nem újrahasznosítható, mint az eldobható pelenka, de sokat segítene már a szemléletváltás is. Minden gyártó dolgozza csak fel a maga gyártott hulladékot. Akkor talán elgondolkodnak, hogy hosszabb ideig működjenek a készülékeink, mint ameddig mostanában ezt betervezik. Nekem is van egy olyan nyomtatóm, ami egyszer csak kiírta, hogy fejcsere! Persze az majdnem többe került, mint egy új multifunkciós. Ha a kereskedők kötelesek lennének összeszedni az általuk forgalmazott elhasznált eszközöket, azok visszajuthatnának a gyártóhoz...
  • kisemlős
    #16
    Köszönöm a választ, bár ez már mind közvetett hatása.
  • gforce9
    #15
    Tizedére lehetne redukálni ezt a szeméttengert már azzal, ha mindenki csak azt venné meg amire ténylegesen szüksége van. Az elektronikai eszközök jórésze csak a hype miatt van egyátalán forgalomban, utána meg divattá válik egy-egy kütyü. Azzal nem lehet a dolgot elintézni, hogy dehát én kifizettem az újrahasznosítás díját is, mert benne van az árban. Azzal lehetne tenni valamit, hogy nme vásárolunk össze minden marhaságot. Csak ugye ez nehéz, mert nagy az isten állatkertje és nagyon kevés a józan idomár.
  • Garou
    #14
    A kisiskolás is iszik vizet, meg megeszi a zöldséget, ami a kert végében termett. És már ott is az ólom a vérében. Ami mondjuk hamar lerakódik az egész testben (pl az agyban is), és folyamatosan stresszeli az immunrendszert. A lerakódások lassú ürülése miatt továbbá eléggé károsítja a szerveket is.

    Elég könnyen megjelennek az általunk fogyasztott dolgokban ezek a mérgek. Lásd pl a DDT-t. Kifejlesztéséért (rovarölő szer) Müller bácsi először Nobelt kapott, aztán betiltották, mikor bizonyításra került, hogy az egész ökoszisztémát károsítja, és felbukkant az anyatejben és terméketlenséget okozott pl ragadozó madaraknál, stb. A tengeri halakban a mai napig kimutatható.
  • kisemlős
    #13
    Csak egy óvatos kérdés.
    Ha a talajban az ólomtartalom 12 szerese a megengedettnek, az milyen hatással van a kis iskolásokra?
    A földet nem eszik meg, a füvet nem legeli le, persze, hogy nem jó, hogy ott az az ólom, de van közvetlen hatása rájuk?
  • philcsy
    #12
    Mit tartott be az Apple? Kínában ki mérgezte meg a munkásokat? Talán az a cég akinek kiszervezték a munkát?
  • philcsy
    #11
    Nincs semmi hulladékadó. Csak áfát fizetsz.
  • DaemoonHunter
    #10

    ide kapcsolódik, pláne 38 perc környékén.
  • duke
    #9
    Oke, hogy par tizezren meghalnak evente a szemetunktol, de ha ez nem lenne, es helyette normalisan kene ujrafeldolgozni ezeket a termekeket, akkor sokkal tobbe kerulnenek mint most. Akkor az atlag europai, amerikai nem tudna fel evente uj okos telefont venni, ami elfogadhatatlan, akkor inkabb pusztuljunak.
    Egyebkent is oruljenek, hogy megkaphatjak a szemetunket, es igy egy kicsit ok is reszesulhetnek a nyugati fogyasztoi tarsadalmak joletebol, vivmanyaibol. :)
    LE KENE LONI AKI SZEMETET EXPORTAL !!
  • osztmivan
    #8
    "kadmiumkoncentrációt mutattak be ki a helyi iskolákban"

    Ami nem megy, azt nem kell erőltetni. (magyar nyelv)
  • NovaTerra
    #7
    Meg ugye az a baj, amit lentebb is írtak, hogy mi vásárlók már megvételkor fizetünk azért, hogy majd normálisan feldolgozzák a már használaton kívüli terméket. Csak ugye egyszerűbb egy feldolgozóüzem fenntartása helyett üzletet kötni néhány kedves politikussal, aki hagyja, hogy a saját országát tele szemeteljék veszélyes hulladékkal. Az a legszomorúbb, hogy ez sok-sok millió dolláros üzlet. A főkolomposokat valószínűleg soha nem fogják felelősségre vonni.
  • Thrawn
    #6
    Átdobni a szart a kerítésen, az igen, az megy a fejlett országokban. Aztán nyugodtan hátradőlnek, hogy mi aztán mindent megtettünk az ártalmas hulladék megfelelő kezelése terén. Sajnos a nagy "zöld" projektek nagy része ilyen. A fejlett országok nagyjából "kizöldülnek", a többi meg gebedjen meg.
  • evetke007
    #5
    A legdurvább az, hogy azokban az országokban, ahol ez a szemét képződik, az "ártalmatlanítás" díját szépen megfizettetik a vevőkkel termékdíjak és adók formájában.
    Aztán ez a pénz "valahol" eltűnik...
    Pár év múlva majd az afrikai országok szépen kilobbizzák maguknak, hogy kártalanítsák őket a fejlett országok.
    "Merthát szétszemeteltek minket!"
    Ezt a pénzt pedig ismét a korábbi vásárlók illetve a társadalom többi tagja fizeti meg a fejlett országokban.

    Ergo ki jár jól?
    Azok a kormányok a fejlett országokban, akik lenyúlják a termékdíjat + adót.
    Azok a "szerencse lovagok" khmmm... akik elbizniszelik a szemetet.
    Azok a korrupt afrikai kormányok/vezetők/helyi hatalmasságok akik hagyják, hogy a szemetet odavigyék -jó pénzért!
  • Gascan #4
    azért ebben a szemét exportban elég erősen a maffia is benne van
  • Tetsuo
    #3
    Ujrahasznositas, segely es a fejlodo orszagok kommunikacios fejlesztese cimen is erdekes dolgok mennek... gyakorlatilag ugyanez.
  • Loverman
    #2
    Egy törvény csak annyit ér amennyire betartják/tartatják.
  • KRTuning
    #1
    Ja meg ha mondjuk olcsóbb lenne nyomtató patront venni mint egy vadi új teljes nyomtatót... (persze utántöltés meg minden, de a lényeg érthető)