SG.hu

Intelligens busz-projekt Győrben

Október 31-én indul a próbaüzeme annak a most kiépítés alatt álló rendszernek, amelynek révén komplex utas-tájékoztatás valósul meg és több buszmegállóban jegykiadó automata is létesül.

A város közösségi autóbusz-közlekedésének átalakítása, a Kisalföld Volán és az önkormányzat közös projektjének teljes költsége mintegy 563 millió forint, ami az Európai Uniós támogatás mellett 56 milliós önrészt tartalmaz. Ha a rendszer elkészül, információs oszlopokon tájékozódhatnak majd a várakozók arról, mikor érkezik a következő járat. A járművek fedélzetén a következő megállóról, átszállási lehetőségről kapnak információt az utasok. Az informatikai rendszer kiépítésével az utazóközönség interneten és mobiltelefonon is azonnal értesülhet a járatokat érintő változásokról.

A járművekben GPS alapon működő fedélzeti számítógép lesz, így a központ mindig tudni fogja, merre halad a busz. A kereszteződésbe érkező járatok a jelzőlámpáknál szükség esetén zöld jelzést kapnak. A szakemberek több mint száz helyi járatú autóbuszba szerelik be a technikai eszközöket, 20 kiemelt buszmegállóba helyeznek ki információs táblákat, és 24 darab éjjel-nappal működő jegy- és bérletkiadó automatát telepítenek.

A kivitelezés javában zajlik, egy a már szükséges technikai berendezésekkel felszerelt buszt 2011. október 3-án mutattak be a sajtó képviselőinek. A rendezvényen Simon Róbert Balázs alpolgármester elmondta, ahhoz, hogy az utazóközönség továbbra is a tömegközlekedés mellett döntsön, fontos a korszerű szolgáltatás. A beruházás révén teljesen kiszámíthatóvá válik a menetrend, hiszen az utas pontos információt kaphat a járat érkezéséről, és kényelmesebbé válik a jegyvásárlás is. Pócza Mihály vezérigazgató hozzátette, Győrben a tömegközlekedés részaránya közel negyven százalék, ami az európai átlag csaknem kétszerese. A fejlesztésekkel arra törekednek, hogy ezt az arányt megtartsák.

A tájékoztatón elhangzott, a kivitelezés jó ütemben halad, a buszmegállókban zajlanak a kábelfektetések, a héten pedig a buszok mintegy nyolcvan százalékába bekerülnek a technikai eszközök. A kivitelezés után, várhatóan október 31-én indulhat a rendszer próbaüzeme.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #7
    nincs igazam. lattam egy harmas osszetett szot: penztargep. akkor viszont okosbuszterv. vagy, intelligensbuszterv. igy, egybeirva meg meg is allna a helyet. hat szotag. attol fugg, fonev-e, vagy csak egy masik aalom?. finom dolgokon mulik, mit is akarunk mondani.
  • hangulati #6
    bocs. "gyors nyul verseny" gyors nyulverseny. vagy gyorsnyul-verseny. szerintem, gyorsnyul-verseny. pedig az egesz negy szotag.remelem, most lathato a kulonbseg. persze, tudom, a gyorsnyul-verseny az igazabol nem mas, mint a gyors nyulak versenye. de, hat, r.vidit.ni m.szj. a cikk szerzoje irhatta volna azt is: " intelligens buszokat allit forgalomba Gyor varosa." akkor lehet, hogy nem a helyesirassal foglalkoznank.
    azert a guminyul, az guminyul. azert van ez, mert a nyul nem gumi.
  • hangulati #5
    intelligensbusz-projekt. de irhatnank intelligensbusz(-)terv-et is az beleferne a hat szotagba. igy, hogy harom szoval dolgozunk, lehet, hogy nem szerencses nem elvalasztani legalabb az osszetett szo egyik tagjat. valami remlik, hogy annak idejen igy is tanultuk. az en ertelmezesem szerint az intelligens busz, az egy fogalom, de nem osszetett szo, olyasmi, mint a pl.: gyors nyul. viszont, ha fonevkent hasznaljuk,akkor mar lehet osszetett szokent kezelni. ezert: intelligensbusz-project. es gyorsnyulfogo-verseny. nem nezne ki furcsan egy gyorsnyul-fogoverseny?
  • kicsibicska #4
    Intelligens busz-projekt, vagy intelligens-busz projekt?

  • Rotcsa #3
    Nem tudom, lehet...
    Az ilyen mutyizásokról hála égnek keveset tudok, én mint egyszerű állampolgár úgy is kevés lennék ahhoz, hogy valami számonkérés következzen be, arra megvannak a megfelelő intézmények és szervek,hogy ez ne legyen így.
    Ami a cikket illeti, meg kell jegyezni, hogy itt a Széchenyi Egyetem is, amin van Közlekedésmérnök-képzés, azaz megvan a helyi szürkeállomány arra, hogy ilyen téren valami fejlődő tendencia mutatkozzon.
    Jó látni azt, hogy mindig jobb lesz valami a városban, ha pedig ilyen nagy tömeget érintő változásról van szó, az még jobb!
    Nem kell ezen túl számolgatni a busz érkezési idejét,hanem leolvasható lesz mint egy vasútállomáson! :D Király! :)
  • Sippie #2
    Lehet az ottani fejesek nem milliárdokat nyúlnak le, hanem kevesebbel is beérik
  • Rotcsa #1
    Győrben legalább állandóan van valami változás...:)