MTI

Hatvanhétezer dokumentum a Kisalföldi Tudástár portálján

Elkészült és működik a Kisalföldi Tudástár elnevezésű internetes portál, amely három, Győr-Moson-Sopron megyében működő könyvtár közös felülete.

A 67 ezer dokumentumleírást tartalmazó tudástárban helyet kaptak a helyismereti anyagok és elérhetővé vált a Győr megyei Wiki, amely a Wikipédiához hasonlóan ismeretterjesztő szinten tartalmaz szócikkeket. A fejlesztést európai uniós támogatással 18 hónap alatt valósította meg a három bibliotéka: a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár, a csornai művelődési központ és könyvtár, illetve a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet határ menti terület-fejlesztési szakkönyvtára - mondta Horváth József, a Kisfaludy könyvtár igazgatója a projektzáró sajtótájékoztatón kedden.

A három bibliotéka összesen 77,3 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a projektre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében. A projekt fő célja volt, hogy az eddig elektronikus katalógusban nem kereshető dokumentumállományt egy közös portálról hozzáférhetővé tegye. A tudástárban található a konzorcium szakkönyvtárainak közös katalógusa, amelyhez más, a megyében működő könyvtár is csatlakozhat. Az online katalógusnak külön helyismereti nézete van, amelyen belül a megyével kapcsolatos dokumentumok között keres a program. A helyismereti szűrés egyedi megoldás - hangsúlyozta Mennyeiné Várszegi Judit projektvezető.

A Győr megyei Wikiről a szakember elmondta, hogy a térség településeiről, a községek nevezetességeiről, jeles személyiségeiről, kulturális hagyományairól speciális információkat szolgáltat. A portálon vetélkedőszoftver is működik, amelyet már teszteltek a nemrégiben lezajlott többfordulós, Liszt Ferenc és kora című online vetélkedőn.

A kották, hangoskönyvek, videokazetták, DVD-k, kutatási jelentések, valamint a megyei önkormányzati újságok cikkeinek adatai már tartalmuk szerint is visszakereshetők az online katalógusban. A portál adatbázisa folyamatosan bővül és hozzájárul a könyvtári szolgáltatásokat igénybe vevők gyors és biztonságos tájékozódásához. A tudástár tartalmához bárki ingyen hozzáférhet, mindössze regisztrálnia kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Talan nem tunnek el vegleg tradicioink, egyszer meg szukseg lehet rajuk. ;)