Berta Sándor

Leo Apotheker nyomdokain haladna az új HP-vezető

A Hewlett-Packard új vezérigazgatója leszögezte, hogy elődje, Leo Apotheker stratégiai elképzeléseit akarja majd megvalósítani és folytatja a nemrég elbocsátott szakember által megkezdett utat.


Meg Whitman, a HP új vezetője
"Nem változtatjuk meg a korábbi stratégiát. Továbbra is az augusztus 18-án meghozott intézkedések mögött állunk és ugyanez igaz az Autonomy brit céggel kapcsolatos kötelezettségeinkre is" - nyilatkozta Meg Whitman a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek adott első interjújában. A vezető kitért a felhasználókat, a partnereket és az elemzőket leginkább kérdésre is: mi lesz a PC-s részleg sorsa? "Amennyire gyorsan csak lehet döntést fogunk hozni ebben a kérdésben. Természetesen megértjük, hogy a bizonytalanság egyáltalán nem segíti az üzletet, az ügyfeleinket és a részvényeseket sem" - közölte az elnök. Bár Whitman konkrét választ nem adott a kérdésre, azonban az a kijelentése, hogy nem változtatnak a korábbi stratégián, sokat elárult.

Szakértők ugyanakkor egyáltalán nincsenek elragadtatva az új vezérigazgató kinevezésétől, a leginkább attól tartanak, hogy Whitman nem rendelkezik megfelelő tapasztalatokkal az üzleti ügyfelek területén. Emellett rámutattak, hogy az eBay esetében sem tudott megfelelően reagálni a gyengébb növekedés miatt bekövetkező forgalomkiesés problémájára, és az eBay számára túl sokba került a Skype megszerzése. Nem csupán az új vezető rátermettségét kérdőjelezték meg, hanem azt is, hogy az igazgatóság képes a részvényesek érdekeinek megfelelő döntéseket hozni. Toni Sacconaghi, a Sanford Bernstein elemzője azt mondta, hogy a vezércsere inkább reakció, mint a jövőt megalapozó lépés.

Ray Lane azzal védte az igazgatóságot, hogy annak nyolc tagja kicserélődött az előző vezérigazgató, Leo Apotheker 11 hónappal ezelőtti kinevezése óta, és a testület tagjai keményen dolgoznak. Whitmant, aki januárban lépett be közéjük, alapos mérlegelés után találták a legmegfelelőbb jelöltnek. Lane ugyanakkor még mindig nagyra tartja Apotheker vízióját és tevékenységét, ám az elemzők inkább arra teszik a hangsúlyt, hogy irányítása alatt a HP háromszor rontotta pénzügyi előrejelzését, és a héten közölte, hogy nem tudja teljesíteni következő negyedéves tervét sem.

Eközben tajvani notebookgyártók arra számítanak, hogy - Whitman állításaival ellentétben - a Hewlett-Packard lemond a PC-részlege kiszervezéséről vagy eladásáról. A DigiTimes tajvani IT-hírportál arról számolt be, hogy a kereskedők a HP termékei helyett inkább az Acer, az Asus, a Dell és a Lenovo készülékeit rendelik meg. A folyamatból elsősorban az Acer profitálhat. Szintén a korábbi stratégia módosítására számít a Quanta Computer, az Inventec, a Wistron és a Foxconn Electronics is. Másképp ugyanis a konszern nem tudja visszaszerezni az ügyfelei elveszített bizalmát.

Leo Apotheker augusztus közepén jelentette be, hogy a HP felhagy a számítógépgyártással és a HP megválik minden olyan termékétől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut. Apotheker tavaly ősz óta volt a társaság vezérigazgatója és néhány nappal ezelőtt rúgták ki, a helyére pedig Meg Whitmant, az eBay korábbi vezetőjét nevezték ki. Whitman cégvezetői múltjában látványos siker és bukás is van. Indult a kaliforniai kormányzói székért, de vesztett. Kampányára 144 millió dollárt költött, ám vagyonát a Forbes ennek ellenére 1,3 milliárd dollárra becsüli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #6
    Nem a consumer termékekre gondoltam, hanem az enterprise oldalukra, szerverek, szolgáltatások stb. ez az, ami fontos, a többi könnyen helyettesíthető...
  • Merces #5
    ..hát nemtom nekem nyomtatóm meg scannerem van HP, valószinű a büdös életben nem fogok többet tőlük vásárolni, ráadásul mások sem dicsérik.....
  • BlackRose #4
    A HP most már a következményeket éli, annak a következményeit, hogy elzavarták a világ legjobb CEO-ját (vagy legalább a 3 legjobb között volt), akinek a neve Mark Hurd és akit a barmok jelentéktelen, az üzletet és stratégiát nem érintő emberi "bűn" miatt zavartak el. Most kérem, zabálhatják a következményeket... Keserű, sós, büdös... hát kérem, hülye döntéseknek ez a vége. Még szerencsére volt annyi eszük most, hogy nem vártak 100 évet, mint annak idején Carly Fiorina baromságaival...

    Egyébként Meg Whitman sem lesz jó, valaki vagy politikus, vagy cégvezető, olyan cégvezető, aki politikusnak is próbálkozik soha nem ért szart sem, mert egyszerűen a két dolog egymástól teljesen ellentétes képességeket, tapasztalatot és gondolkodásmódot igényel. Remélem, majd találnak egy másik "Mark Hurdot" mert kár lenne értük.
  • Merces #3
    miez ...sieg heil jó kép a fhürernek tuti bejönne.....
  • Inquisitor #2
    Ja ja, akkor minek golyózták ki Leo-t?
  • DjDano #1
    Apotheker nyomdokain? Akkor rövid úton a totális csőd felé haladnak... Nem kellett volna kirúgni a korábbi sikerembert egy piszlicsáré szerelmi viszony miatt. Most már késő bánat és a tűzoltásban elázik minden.