Napi Online

Kirúgták a HP vezetőjét

Menesztette népszerűtlen vezetőjét, Léo Apothekert a Hewlett-Packard igazgatótanácsa, és helyére Meg Whitmant nevezte ki vezérigazgatónak.

A döntés azonnali hatállyal életbe lépett, megerősítve a küszöbön álló váltásról szóló sajtóértesüléseket. Ray Lane, az amerikai informatikai óriásvállalat elnöke rámutatott, hogy a cégnek megújult vezetésre van szüksége stratégiájának sikeres megvalósításához és a piaci lehetőségek kihasználásához. Apotheker 11 hónapja csatlakozott a céghez, és irányítása alatt kevesebb, mint értékük felére esett a HP-részvények árfolyama. Többször is módosítani kényszerült a HP árbevételeinek várakozásán, és visszatáncolt azoktól az ígéreteitől, hogy integrálják a mobilszoftvert az eszközökbe. Távozásának hírére azonnal 6,72 százalékkal drágultak a HP részvényei.


Léo Apotheker

Ugyanakkor az igazgatótanács nem tervezi a stratégia megváltoztatását. Augusztusban közölték, hogy a HP radikális váltásra készül: leállítják a webOS mobil operációs rendszeren futó TouchPad táblagépek és okostelefonok fejlesztését, s 12-18 hónapon belül külön cégbe szervezhetik ki a PC-gyártást. A jövőben erősebben koncentrálnak a szoftver üzletágra, s ennek jegyében 11,7 milliárd dollárért felvásárolják az Autonomy nevű brit fejlesztő céget.

Elemzők szerint nem biztos, hogy ideális választás volt Whitman, akinek az internetes kiskereskedelem és a fogyasztás az erőssége. A tavaly novemberi kaliforniai kormányzóválasztást elbukó dúsgazdag üzletasszony vezetésével vált az ezredfordulón az eBay a világ vezető internetes aukciósházává, ám vezérigazgatóként az utolsó években több rossz döntést is hozott, ideértve több nem túl szerencsés akvíziót, köztük a Skype megszerzését.


Meg Whitman

Whitman az idei év eleje óta tagja a HP igazgatótanácsának. Bár menedzseri képességeihez kétség sem fér, több elemző szerint az ideális vezérigazgató egy olyan személy lenne, aki nagy tapasztalatokkal bír a vállalati piacon. Így jobb választásnak tartották volna, ha Dave Donatelli, a HP szerverrészlegének főnöke vagy Todd Bradley, a személyi számítógépek üzletágának vezetője kerül a vezérigazgatói székbe. A lelkesedést felváltó kételyeket - amelyeket inkább a HP bizonytalan fundamentumai váltottak ki - világosan tükrözte a cég árfolyama. A New York-i értéktőzsdén csütörtökön 4,8 százalékkal 22,80 dollárra esett a HP árfolyama, de a zárást követő elektronikus kereskedésben 0,48 százalékos pluszba húzták fel a kurzust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bosco05 #3
    Inkább normális cuccokat kéne gyártani, nem olyanokat amik fél év utána darabjaira esnek szét.
  • netperformer #2
    Ők is rájöttek, hogy nem a PC hanyatlik, hanem ők a hülyék... Ahogyan a Dell is jól bemutatott a konzolosoknak. :P
  • Inquisitor #1
    Legalább fél évet késtek vele, de meglepett amikor láttam a híroldalakon.