Napi Online

Korlátozzák az ATM-használatot Angliában

Mérföldkő lehet a szabad atm-használat megszűnésében a Royal Bank of Scotland (RBS) lépése: a brit pénzintézet a következő hónapokban egymillió ügyfele számára korlátozza a pénzfelvételt a bankautomatáknál.

Ezzel követi a Lloyds Banking Group példáját, amely már korábban hasonló intézkedéseket tett; a brit közvélemény a Bloomberg szerint hevesen ellenzi a lépéseket. Az intézkedés olyan ügyfeleket érint, akik úgynevezett 'basic account' számlával rendelkeznek. Többségük alacsony nyugdíjból vagy kormányzati segélyből él, sokuk állandó lakcímmel sem rendelkezik, így kedvező feltételekkel nyithattak a múltban bankszámlát.

A lépés azért kelt különösen nagy felzúdulást, mert a Lloyds 41, míg a RBS 83 százalékban kormányzati tulajdonban van. Az RBS lépését azzal indokolta, hogy ezen bankszámlák működtetése így is extra költségeket jelent számukra, más bankok ATM-jeinek használata pedig további kiadás a bank számára, ezt a költségszintet pedig hosszú távon nem tudják tartani. Elemzők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a lépések gátolhatják azt a folyamatot, amely a lakosság lehető legnagyobb százaléka számára tenné elérhetővé a bankszektor használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #6
    Hat..annyit ir, hogy basic accountosok...gondolom csak sajat atmbol vehetnek majd fel penzt es tovabbi korlatozosok lesznek (nem mehet meg 1 pennyvel sem minuszba, meg ilyesmi) Mondjuk a basic account eddig sem a szabadsag,szerelem erzest keltette....(amikor anno a hsbc-nel nyitottam accountot, nekem is basic volt a kezdo..alapkartya, nem leht vele fizetni -sem boltban, sem neten- csak atm-es penzfelvetel, max £200/nap (ez azt hiszem modosithato keresre)
  • nyalógép #5
    "más bankok ATM-jeinek használata pedig további kiadás a bank számára"

    Amikor meg másik bank ügyfelei használják ennek a banknak az ATM-jeit és fizetnek érte díjat, az nem számít?
  • sanyicks #4
    Ja mivel itt szinte mindig lehúznak pénzt még saját atm-ből felvételnél is...
  • Dluinet #3
    Gondolom az ingyen vagy jelképes díjjal vezetett számlával rendelkezők csak a saját bankjuk ATM készülékéből vehet fel pénzt díjmentesen.
    Mo-n gondolom sokan örülnének ilyen korlátozásnak.
  • endrev #2
    Csatlakozom az előttemszólóhoz.
  • Tetsuo #1
    Mennyire korlatozza? Hogyan? Meg pontosan melyik ugyfelnek?