MTI

A formatervezés klasszikusa lett a brit telefonfülke

A brit utcák elmaradhatatlan kiegészítőjének számító piros telefonfülke és a közlekedési lámpa is bekerült a londoni Design Museum brit formatervezési klasszikusokat felvonultató gyűjteményébe.

A piros telefonfülkét 1936-ban V. György király megkoronázásának huszonötödik évfordulójára való megemlékezés alkalmából helyezték forgalomba. (A király 1910-től uralkodott, de csak 1911-ben koronázták meg. 1936 januárjában hunyt el.) Az idén 75. születésnapját ünneplő fülke tervezője, az építész Sir Giles Gilbert Scott nevéhez egyebek között olyan munkák kötődnek, mint a liverpooli székesegyház és a londoni Battersea erőmű. A kezdetben "jubileumi fülkeként" elhíresült piros kabin lett az első szabványos telefonfülke, amelyet Nagy-Britannia-szerte forgalomba helyeztek.

A mostantól szintén klasszikusnak számító közlekedési lámpa David Mellor tervei alapján készült, aki egyedi evőeszközeivel szerzett magának hatalmas hírnevet a szigetországban. Az elismert brit formatervező, Sir Terence Conran által "Nagy-Britannia legnagyobb háború utáni termékdizájnerének" nevezett Mellort 1965-ben bízta meg a környezetvédelmi minisztérium az addig használt forgalmi jelzőlámpák újratervezésével. A még mindig forgalomban lévő fényjelzők mellett az ő kézjegyét őrzik a hagyományos brit utcaképhez hozzátartozó közlámpák, buszmegállók, köztereken lévő ülőhelyek és szemetesládák is.

A londoni múzeum This Is Design (Ez dizájn!) című tárlata a brit klasszikusokat tartalmazó gyűjteményének olyan darabjait vonultatja fel, mint az Anglepoise asztali karos lámpa és a brit országutakat szegélyező útjelző táblák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Deus Ex #2
    Miért, ezek egész szépek.

    A britek szerint pl. így néz ki egy légtérellenőrző repülő..:

  • Tetsuo #1
    Ez aztan a formatervezes! LOL