MTI

130 éves az első magyar telefonközpont

Emléktáblát avattak az első magyar telefonközpont üzembe helyezésének 130 éves évfordulója alkalmából Budapesten.

Az egykori központ helyén, a Hild téren leleplezték Puskás Tivadar öccsének, Puskás Ferencnek a vállalkozására emlékeztető táblát. A péntek délutáni ünnepélyes megemlékezésen Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára mondott köszöntőt. A táblaavatás után a megemlékezés a Postamúzeumban folytatódott, ahol Nyitrai Zsolt korabeli telefonon és egy, az első magyar központban is használt technikához hasonlóan kézi kapcsolással hívta fel a Balatonfüreden élő Puskás Nórát, aki a nagyapja és nagybátyja úttörő kezdeményezéséről beszélt.

Az első budapesti, 25 vonal kezelésére alkalmas telefonközpont 1881. május elsején állt szolgálatba Puskás Ferenc házában. Három évvel később Ferenc halála után Puskás Tivadar vette át a pesti telefonhálózat vezetését. Puskás Tivadar nevéhez - a legendákkal ellentétben - nem a telefonközpont feltalálása, hanem a már létező technológia magyarországi bevezetése köthető. Újító kezdeményezései mellett viszont vitathatatlanul a nevéhez fűződik az 1892-ben szabadalmaztatott Telefonhírmondó, amely egy évvel később - a rádió előfutáraként - már előfizetésért híreket és más tematikus tartalmakat szolgáltatott.

Elképzelhető, hogy a telefonközpont ötlete Puskás Tivadar fejében is megfordult, de a feltaláló inkább a technikai újdonságok népszerűsítésével szerzett magának elismerést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mujahedin #2
    Hát igen ez náczyzmus. Ha emlékeznek valamiről, a Holokauszt™-ról is kell, máskülönben kirekesztés.
  • Tetsuo #1
    A holokausztrol is emlekezhetne a tabla, hiszen ugy lenne illendo...