MTI

Villanykutak lesznek a telefonfülkékből?

Villanykutakká tervezi átalakítani telefonfülkéit Ausztriában a Telekom Austria. A nyilvános telefonok a mobilok elterjedésével szinte teljesen feleslegessé váltak, ezért a cég a környezetbarát autók üzemanyag-feltöltését tervezi megoldani közterületen.

Az elképzelés megvalósítása még nagyon a kezdeténél tart, mivel jelenleg mindössze 223 villany- és 3559 vegyes üzemű autót tartanak nyilván az alpesi országban, miközben hagyományos meghajtásúból több mint 4,3 millió van. Viszont akadnak villanyrobogók és árammal tölthető akkumulátorú motoros biciklik is, így nem csupán autók "tankolhatnak" majd a villanykutakból. Az osztrák autóklub jóslása szerint a környezetbarát járművek száma 450 ezerre fog emelkedni 2020-ra.

Köztéri telefonból jelenleg 13 és félezer van Ausztriában. Kedden eggyel kevesebb lett belőlük, mert felavatták a legelső, telefonfülkéből kialakított villanykutat, méghozzá Bécsben, a Telekom Austria központja előtt. A cég azt tervezi, hogy az év végéig 30 telefonfülkéjéből lesz villanykút. A cég kezdetben ingyen adja az áramot. A tankolás kicsit hosszabb, mint egy benzinkútnál, mivel egy villanyautó akkumulátorainak "teletöltése" legalább 6 óra, egy mopedé 80 perc, de még egy biciklié is eltart 20 percig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rorock #3
    de sok telefonfülke sétálóutcákban van nem? Ilyenek mint a váci utca pesten meg vidéken is vannak ilyan utcák.
  • duke #2
    Az elektromos autokat az emberek otthon szoktak tolteni, ez csak olyan tartalek megoldas.Ha megis kimerulne utkozben, akkor fel ora alatt tolt bele annyit, hogy hazaerjen.
  • mynameisbence #1
    És ki fogja ezeket használni? Mer ennek akk lenne értelme ha max egy fél órán belül fel lehetne tölteni még az autókat is. Am nem lenne rossz ötlet főleg hogy ingyen van