Berta Sándor

Cégfelvásárlással terjeszkedik a Skype

A VoIP-szolgáltató felvásárolja az alig egy éve alapított GroupMe vállalatot, amely csoportos chatszolgáltatást kínál a mobil készülékek tulajdonosainak.

A Skype mindezt a honlapján megjelentetett közleményben jelentette be. A Microsoft által májusban 8,5 milliárd dollárért felvásárolt VoIP-szolgáltató közölte, hogy az idei év elején átvett Qik, valamint a most felvásárolt GroupMe segítségével jelentős mértékben javítani szeretné mobil alkalmazásainak minőségét. A cég nem árulta el, hogy mennyit fizet a GroupMe-ért, azonban az All Things Digital értesülései szerint az összeg 85 millió dollár körül lehet.

A GroupMe-t tavaly alapították és szöveges, illetve hangalapú csoportos kommunikációs szolgáltatásokat kínál a mobil készülékeket használóknak. A funkciók lehetővé teszik a rövid szöveges üzenetek küldését egyetlen személy, vagy akár egy egész csoport számára. Emellett különleges hívószámok használatával akár telefonkonferenciák is tarthatók. A GroupMe különböző alkalmazásokat is kínál számos mobil platformhoz, ezek a programok egyaránt használhatók az Apple iOS, a Blackberry OS, az Android és idén július óta a Windows Phone 7 operációs rendszereket futtató telefonokon.


"Úgy gondoljuk, hogy a csoportos mobil üzenetküldés egy nagyon fontos piac a számunkra" - indokolta meg a tranzakciót Tony Bates, a Skype első embere. A vezető hozzátette, hogy már néhány hónappal ezelőtt, a Skype felvásárlásakor elkezdődtek az egyeztetések a GroupMe tulajdonosaival. A csoportos üzenetküldések piacában nagy növekedési lehetőséget lát a VoIP-szolgáltató és ez a terület hozzásegítheti a célja eléréséhez, ami egymilliárd felhasználót jelent.

A tervek szerint a Skype hosszútávon integrálni fogja ezeket a funkciókat saját VoIP-szoftverébe, azonban rövid távon a GroupMe egyelőre önálló platform marad és megtartják a New York-i központot is. Eldőlt az is, hogy a vállalkozás 20 munkatársát átveszi a Skype. A most felvásárolt szolgáltatás egyébként Twitter- és Facebook-klienst is kínál a felhasználóknak, míg a Groupme 3.0 nevű megoldás már a fotók megosztását is lehetővé teszi. A GroupMe jelenleg havonta 100 millió üzenetet küld el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jackoneill90 #4
    Apránként tüntetik el a konkurenciát. 10év múlva lehet, hogy saját op, rendszert fejlesztett volna a groupme csoport. Muszály blokkolni a fenyegetést. A következő bréking hír: a skype felvásárolta a windows live messengert !!!
  • xyl #3
    Azért a pontos cím szerintem valami olyasmi lenne, hogy:
    "Cégfelvásárlással terjeszkedik a Skype nevében a Microsoft"
  • Zedas #2
    "A Microsoft által májusban 8,5 milliárd dollárért felvásárolt VoIP-szolgáltató közölte"

    Nekem ez elég egyértelmű volt.
  • nagylzs #1
    Nevezzük nevén a dolgot. A Skype-ot a Microsoft birtokolja!