Gyurkity Péter

Alacsonyabb fogyasztást ígér a Tegra 3

Az nVidia ismét hitet tett saját sorozatának harmadik generációja mellett, kiemelve, hogy a jóval nagyobb teljesítményhez alacsonyabb fogyasztás társul - az Apple kapcsán az új chipek csúszásáról pletykálnak.

A Tegra 3 várható újításairól már több alkalommal írtunk, az nVidia ugyanis idejekorán megszellőztette, hogy nagyjából mire is számíthatunk. Szó esett itt nagyobb sebességről, az első példányokat be is mutatták a nagyközönség előtt, emellett pedig halhattunk még nyolcmagos utódokról is. Ezúttal a cég vezérigazgatója beszélt a fejlesztésről, mégpedig a legújabb negyedéves jelentés kapcsán, aláhúzva, hogy a Tegra részleg minden korábbinál jobban teljesít.

Megtudhattuk, hogy a Tegra 2 eddig 53 különböző terméket hódított meg, vagyis ennyi különböző fejlesztésben (elsősorban okostelefonokban) jelenhetnek meg ezek a chipek, a szám pedig a közeljövőben tovább növekszik majd. A Tegra 3 esetében legalább ennyi, de inkább még több első helyre számítanak a gyártók által meghirdetett pályázatokon, elsősorban arra támaszkodva, hogy a nagyobb teljesítmény (ötszörös növekedés a Tegra 2-höz képest) mellé alacsonyabb fogyasztást ígérnek.


Állításuk szerint ez lesz az első négymagos ARM processzor a piacon (Cortex-A9 magokon), a GeForce grafikus vezérlő pedig 12 stream processzorral végzi majd munkáját, támogatva többek között a Blu-ray lejátszást és sztereó-3D kimenetet. A pontos órajel és egyéb jellemzők egyelőre nem ismertek, de azt már korábban láthattuk, hogy a 2560 x 1440 pixel felbontás mellett sem jelent gondot a böngészés - ez nyilván inkább a 10 hüvelyk körüli tábláknál lehet fontos.

Az Apple kapcsán nem szűnnek a híresztelések a várható új termékek (iPad 3 és iPhone 5) megjelenése kapcsán, itt most arról adtak hírt egyes források, hogy a TSMC által legyártandó új A6 chipek esetében 28 nanométeres csíkszélességet, illetve egyéb, a tajvani céghez köthető megoldásokat (3D stacking) alkalmaznak, vagyis a Samsung közreműködésére itt nem számíthatunk. A TSMC korábban alig győzte kiszolgálni megrendelőit (nVidia és Qualcomm), most azonban kihasználtságuk 92 százalék körülire süllyedhet, így az Apple igényeit is kielégíthetik, ám az említett új megoldások alkalmazása azt eredményezheti, hogy csak 2012 első negyedében indulhat be a gyártás, vagyis az Apple A6 chipre épülő termékei valamikor a második negyedévben kezdhetik meg hódító útjukat.

Ez persze komoly csúszást jelentene, meglátjuk, mi igazolódik be a híresztelésből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #25
    „8 magos telefon/tablet proci..."

    Az asztali gépekbe lesz, Brazos szerű fogyasztással, és olyan szintű teljesítménnyel. De legalábbis annak van tervezve.
  • Sir Ny #24
    „@Vers: ne rohogtess mar, az nvidia GPU fronton evek ota vergodik, 1-2 jol sikerult/arazott termeket tudott produkalni mindossze. "

    Ez igaz. Ettől eltekintve nem, mert mást jelent, mint amit. Az 1-2 jó termék az tényleg 1-2 jó termék, de időben elosztva, hogy mindig legyen az 1-2 jó termékből. És nem vergődik, hanem éppenséggel szárnyal, a dupláját éri kisebb konkurensének, a bevételei sokszorosak, illetve többet is ad el ( nem mintha éppenséggel a darabszám túl sokat számítana, de ha mégis, hát akkor )
  • Sir Ny #23
    „ valaki magyarázza már el hogy omapos telefon mivel jobb mint egy nemomapos, semi hátrányát nemézem per pill. "

    Az omap is csak egy termék a sok közül. Ebben kicsit jobb, mint a konkurens, abban meg kicsit rosszabb. Viszont ha omapos vidikarid van, akkor vehetsz hozzá omapos telcsit is, az nagyon kúl érzés.
  • philcsy #22
    Szintén vártam. Pedig 2010 elején már egy fél tucat működőképes gépet bemutattak. Ez azt jelenti, hogy a gyártók már jóval korábban megkapták a chipeket. Fél év alatt a gyártást is fel lehet pörgetni, tehát jó egy évvel ezelőtt kiadhatták volna azokat a gépeket amelyek lealázzák az almát. Érthetetlen miért nem tették meg.

    Kíváncsi vagyok mi lesz majd a 4 magos sorsa. Azt is majd 2013-ban kapjuk készhez?
  • philcsy #21
    Egy kicsit elbeszéltek egymás mellett. Te a jelenlegi képességéről beszélsz, vers pedig a várható jövőjéről.
    Azzal, hogy a mobil fogyasztási keret egyre nagyobb teljesítmény tesz lehetővé, ezek a chipek folyamatosan távolodnak el az egyszerű beágyazott technológiától és ez az NV-nek előnyt jelent.
  • Vers #20
    4 1ghz-es processzor mag kevesebbet fogyaszt mint egy 2 ghz-es
    gondolom ez vezerli oket tervezeskor :) a fizikanak is megvannak a hatarai
  • Komolytalan #19
    8 magos telefon/tablet proci... hátbazmeg, 1 magon érnék már el egy 10 éves Athlon sebességét. Ez az egész sokmagosítás egy kalap sz.r. Semmi más értelme nincs, mint eltitkolni azt, hogy egy magon nem képesek normális órajelet produkálni, persze úgy hogy a memória is partner legyen ebben. Csinálnak 2-4-8 magot, amikből pár speciális alkalmazást leszámítva dolgozik 1. De ha több erőlködik is, akkor is ott a memória hozzáférés szűk keresztmetszetnek.
  • Vers #18
    az a helyzet hogy az a5 es a tegra2 kozottt sebesseg kulonbseg nem nagyon van , viszont a tegranak fejlettebbek a kepessegei , az a5 kb directx6 szinten van a tegra2 meg direcx8-9
    ne feledd az nvidia mar egyszer megkuzdott az elsosegert es akkor sem a sebesseggel nyert hanem a feature listaval "3dfx VS nvidia"

    amiert te lassabbnak erzekeled a tegrat az azert lehet mert nem nativan van programozva hanem egy linuxon csucsulo javas interpreterben keszulnek a programok , mig az applenal minden nativ C
  • a_n_d_r_e_w #17
    En is nagyon vartam tavaly ev elejen, de termekbe nem nagyon kerult valamiert (hogy ez most az nV vagy a gyartok hibaja-e, azt nem tudom). Pedig nagyon vagytam egy iPadot alazo tegras tabletre :(
  • a_n_d_r_e_w #16
    nyilvan minden allitas. Kerlek akkor keress olyan teszteket, ahol az 1 wattra eso teljesitmenyben evek ota barkit is porra alaz (intel nem jatszik, ok benak). Mint mondottam vannak jo szeriak, foleg a legutobbi, 560/580, de ezt megelozoen jopar evig nem tudott kelloen hatekony chippekkel elojonni. Es ezen a fronton elsodlegesen a fogyasztas szamit, az hogy ove a vilag leggyorsabb GPU-ja meg nagyon keves.
    Mobiloknal az Exynos, tableteknel az A5 jelenleg tulmutat a tegra2 kepessegein (es joval sikeresebbek is).

    Masreszrol kettonk kozul nem en teszek fanboy jellegu kijelenteseket, de nyilvan nekem vannak eloiteleteim.