Rónai György

NVIDIA és PalmSource együttműködés: GoForce

A grafikus processzorokat gyártó NVIDIA, és a szoftverfejlesztő PalmSource bejelentették együttműködésüket, ami a Palm alapú kézi eszközökbe szánt GoForce grafikus chipeket illeti.

Ez a lépés nem csak a "Palm Powered" eszközök grafikai teljesítményét fogja javítani, hanem az NVIDIA termékportfolióját is. A Palm OS Ready Program tagjaként, a PalmSource olyan szoftverfejlesztési eszközökkel fogja támogatni az NVIDIA-t, amelyek segítségével az meghajtó programokat tud írni a GoForce média processzorokhoz Palm OS alá. Az NVIDIA egyébként már mobil eszközök gyártói számára tervezett, gyárt és forgalmaz is néhány grafikus processzort. A kínálatban jelenleg szereplő processzorok többségét még eredetileg a tavaly felvásárolt MediaQ tervezte, és forgalmazta, de a most bejelentett zászlóshajó, a GoForce 2150 már az NVIDIA sajátja.


Palm motoros tenyérgépek és telefonok

A GoForce 2150 egy 64 bites 2D grafikus gyorsító beépített LCD frame bufferrel, és 1,3 MegaPixeles kamera támogatással. A chip LCD vezérlője lehetővé teszi a gyors képernyőváltást, amely például olyan eszközöknél jöhet jól amelyekben egy fő, és egy mellékkijelző van, mondjuk a flip külső részén. Az új GoForce chip egyébként több mint 70 féle kijelzőt támogat (pl. CSTN, TFT, OLED, LPTS), egészen HVGA, vagyis 320 x 480 pixeles felbontásig.

Az NVIDIA ezzel belép a Palm OS Ready partnerek sorába, ahol megtalálható az Intel, az ATI, az M-Systems, a Motorola, a Samsung Semiconductor és a Texas Instruments is. Amint az NVIDIA-nak sikerül megfelelő meghajtó programot írnia máris lehetősége lesz például a PalmOne, vagy más Palm alapú eszközök gyártói számára felkínálni a GoForce grafikus chipet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #6
    Vicces lesz az ATI mobil 3D-s chipje mellett.
  • An-Dee #5
    Vagy lassan ventillátorhoz kell OS-t irni. :))
  • Mr_Rob #4
    Egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy már a mobiltelefonokhoz is aktív hűtés kell, majd ott fog zúgni a ventillátor a zsebünkben :)
  • An-Dee #3
    Reméltem hogy az ilyen elkerülhető, és mindig is szerettem a palm-ot de ezek után? :(
  • a_n_d_r_e_w #2
    Csak ne kelljen rá akkora hűtés, mint az FX-ekre :)