Napi Online

Parádés eladásokról számolt be az Apple

Robbanásszerűen erősödöttek az Apple részvényei a vállalat lehengerlő gyorsjelentésnek nyilvánosságra kerülését követően: a tőzsdezárás utáni kereskedésben 7,5 százalékkal ugrott meg a papírok ára, egy időre átlépve a 400 dollárt is. Az iPhone elöntötte a kínai piacot, az iPad a szállítási nehézségek legyűrése után tarol.

Az iPhone okostelefon és az iPad táblakomputer egyelőre megfékezhetetlen sikerének köszönhetően olyan gyorsjelentést tett közzé az Apple üzleti évének harmadik negyedéről, amitől megszédültek a befektetők. A nettó nyereség több mint kétszeresére, 7,31 milliárd dollárra ugrott az egy évvel korábbihoz képest, az árbevétel 82 százalékkal, 28,6 milliárd dollárra emelkedett. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők 5,87 milliárdot és 25 milliárdot jósoltak. A cég történetében először 405 dollárra emelkedett az Apple-részvények ára - idén eddig összesen 17 százalékkal drágult a papír.

A vállalat legnépszerűbb terméke az iPhone, amely öles léptekkel növeli piaci részesedését az USA-n kívül, elsősorban Kínában. Az okostelefon hatszor annyi árbevételt - 3,8 milliárd dollárt - hozott mint 2010 azonos időszakában. Az iPad 2 túljutott a márciusi bemutatkozását követő ellátási hiányon, és immáron (kevesebb mint két évvel az első iPad-változat bemutatkozása után) az Apple második legnépszerűbb terméke. Az iPhone-ból 20,3 millió, az iPadból 9,3 millió darab kelt el a június 25-én lezárt üzleti negyedévben. A Mac asztali számítógépből 3,95 milliót értékesítettek, az iPad zenelejátszóból, amely elől a két másik mobileszköz elszívja a piacot, 7,54 milliót adtak el, ami elmarad az elemzők 8,5 milliós várakozásától.


Az Apple részvényeinek árfolyama az utóbbi egy hónapban

"Az Apple könyörtelen, és ezt negyedévről negyedévre be is bizonyítja" - értékelte az eredményeket egy elemző a Bloombergnek nyilatkozva. Ezúttal a kínai expanzió bizonyult a nyerő lapnak, ugyanis ezzel ellensúlyozták az amerikai értékesítések lassuló növekedését. A kíméletlen üzleti szellem megmutatkozik a hatékonyságon is: a cég bruttó profitrátája 41,7 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 39,1 százalékról. A jövő sem ígérkezik kevésbé brutálisnak: a vállalat 30 új saját boltot nyit szeptemberig - a hálózat az elmúlt negyedévben 3,5 milliárd dollár bevételt ért el. Az Apple közleménye szerint a Fortune 500-as vállalati toplistáján szereplő cégek 86 százaléka teszteli az iPadot mint a PC-k alternatíváját, és az általános és középiskolákban a táblagép eladásai felülmúlták a Mac komputerek értékesítését.

A vállalat jövőjével kapcsolatos egyetlen kérdést Steve Jobs vezérigazgató egészségi állapota veti fel. A számítástechnika egyik gurujának tartott látnok a rák egyik ritka fajtájában szenved, és ápolásra szorul. A befektetők ugyanakkor úgy látják, egyelőre minden fontos döntést végső soron ő hoz meg - ezért egészsége üzleti értelemben is számít. Kiszivárogtatott hírek szerint a vállalt igazgatóságában téma Jobs utódlása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolivok #9
    CERNben minden rákot fixálnak .p
  • G_ArchAngel #8
    Nem irtam, hogy nyugati, mert tolem a japan, koreai vagy kinai barataim sem kerdeztek.
    En sem tulok, mert maganugy.
  • nextman #7
    Par millio dollart visszaforgathatnanak, hogy ne rabszolgamunkaval legyenek a termekeik eloallitva.
    Es most nem szidni akarok oket, tudom, mindenhol igy megy, csak ekkora bevetelnel szerintem mar akar Svajcban is gyarthatnak az eszkozoket...
  • FoodLFG #6
    Magyarul. Ők a divatmajmok, akik beszopták a marketinget. Ők a lámák, akiknek értékrendjét mások határozzák meg. cool
  • mad mind #5
    Fura tőlem megkérdezték még a fejlett nyugati civilizációkban is, hogy mennyiért vettem valamit, és mennyit keresek. Bár az is igaz, hogy nem mozgok a felső ezerben.
  • G_ArchAngel #4
    Durva, nem?

    Jon egy uj Galaxy S es azonnal meg kell venni...
    Jon egy uj Canon fenykepezogep es azonnal meg kell venni...
    Jon egy uj Adidas cipo es azonnal meg kell venni...

    Ugy hivjak, amiben elsz, hogy fogyasztoi tarsadalom. Ennek meg vannak olyan elemei, amelyek hyper-fogyasztok.

    Es ami a legfontosabb, se neked, se nekem az egvilagon semmi kozunk nincs ahhoz, hogy mas mire kolti a penzet.
    Civilizacioban meg sem kerdezik egymastol, hogy mennyit keresel vagy miert vetted es mennyibe kerult.
  • gulyasandras #3
    Nem csoda, ámerikai ismerőseim képesek azért használt könyveket venni,mert 1 dollárral olcsóbb az újnál (nem bírják kifizetni a 9 dollárt), aztán persze reklamálgatnak hetekig (sokkal több dollárért).

    Bezzeg, ha kijön valami új Apple-től, már az első nap meg kell venni. (A régi pedig megy a kukába.)

    Sose fogom megérteni.
  • B0nFire #2
    Állítólag olyan hasnyálmirigy-rákja van, ami gyógyítható, de szerintem ez csak bullshit. Tüdő- vagy gyomorrák esetenként a szervek egy részének eltávolításával túlélhető(?), de ez...
  • Laza #1
    A rák nem válogat ... lehetsz átlag ember vagy egy milliárdos világcég feje ... így is, úgy is véged van ha elkap.