MTI

Hódmezővásárhely vesztett, mégsem törlik az adatokat

Hódmezővásárhely önkormányzata tiszteletben tartja a Fővárosi Bíróság ítéletét, és Jóri András adatvédelmi biztos véleményét is a felelősségi lista kapcsán - reagált az önkormányzat közleményben a bíróság csütörtöki ítéletére.

Egyben azt is jelezték: az élet őket igazolta, ezért a listán levő nevek továbbra is ott maradnak a honlapjukon, hiszen - mint fogalmaznak - a biztos által korábban kifogásolt listát még 2010 nyarán eltávolították, s helyette egy olyan került fel, melyet egy városi rendelet engedélyezett. Jóri András adatvédelmi biztos a Fővárosi Bíróság ítéletét értelmezve viszont úgy fogalmazott: "törölni kell a törvényes jogalap nélkül tavaly nyáron nyilvánosságra hozott személyes adatokat a hódmezővásárhelyi önkormányzat internetes portáljáról".

Hódmezővásárhely önkormányzata azt követően adott ki közleményt, hogy a bíróság elutasította az önkormányzat által az adatvédelmi biztos ellen a közigazgatási határozat felülvizsgálata tárgyában benyújtott keresetét. A közlemény utal arra, hogy az indoklás szerint a bíróság nem vitatja, hogy igen komoly problémát jelent a helyi önkormányzatoknak, így a felperes önkormányzatnak is a szociálisan rászorultak segítségének megoldása, melynek során adott pénzügyi keret mellett, a helyi viszonyok között az egyes élethelyzeteket mérlegelve kell a megfelelő segítségnyújtási formát megtalálnia. Ugyanakkor a bíróság álláspontja szerint az önkormányzatnak az adatok nyilvánosságra hozatalához nem volt megfelelő jogalapja.

A dél-alföldi város közleménye szerint 2010 nyarán azok nevét és adatait hozta nyilvánosságra honlapján, akik magukat rászorulónak vallva segélyt, támogatást kértek, de azt mégsem vették át, vagy a megítélt támogatást, a felajánlott munkát később visszautasították, és ezzel több, ténylegesen rászoruló polgárt kiszorítottak a város támogatási rendszeréből. Tudomásul véve és mérlegelve az adatvédelmi ombudsman véleményét az akkori listát eltávolították, az önkormányzat 2010 szeptemberében hozott közgyűlési rendeletének értelmében azonban a város honlapján továbbra is elérhető a visszaélők névsora. Ez ellen azóta senki nem emelt kifogást - hívták fel a figyelmet.

A város közleménye azt is hangsúlyozza, hogy a korábbi több mint háromszáz helyett jelenleg mindössze tizenhat név szerepel a rendszeresen frissülő listán, ez a lista azonban - tették hozzá - a jövőben is olvasható lesz az önkormányzat oldalán. Az önkormányzat tájékoztatásában kitér arra, hogy köszönetet mondjon Jóri András adatvédelmi biztosnak, amiért felhívta a figyelmet a felelősségi lista elkészítése kapcsán a jogszabálysértés lehetőségére, ugyanakkor kiemeli, hogy a nyilvánosság erejével sikerült több mint 280 visszaélőt kiszűrni és ugyanennyi ténylegesen rászoruló polgárt bevonni a város támogatási rendszerébe. "Az élet tehát bizonyította: a felelősségi lista nem a rászorulók ellen, hanem értük jött létre, a város pedig nem tesz mást, mint a jogkövető polgárok érdekeit védi" - emeli ki a tájékoztatás.

Az ítéletre Jóri András adatvédelmi biztos is reagált. Közleménye szerint a bíróság döntését figyelembe véve haladéktalanul törölni kell a törvényes jogalap nélkül tavaly nyáron nyilvánosságra hozott személyes adatokat a hódmezővásárhelyi önkormányzat portáljáról. Az általa "szégyenlistának" nevezett névsorról szólva a biztos felidézte: korábban megállapította, hogy törvényi felhatalmazás nélkül, az érintettek beleegyezésének hiányában az adatkezelés jogszerűtlen volt, a kifogásolt személyes adatokat nem hozhatták volna nyilvánosságra. Mint emlékeztetett: állásfoglalásában akkor felszólította a polgármesteri hivatalt az adatok törlésére.

A hivatal a biztos állásfoglalásának 30 napon belül nem tett eleget, ezért Jóri András határozatban szólított fel a személyes adatok törlésére. Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere ezért fordult bírósághoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!