Napi Online

Sokba kerülnek a tévék a Philipsnek

A várt rossznál is rosszabb negyedévet zár a Philips - figyelmeztetett a cég vezetősége. A cég részvényei tíz százalékkal gyengültek.

Profit warningot adott ki a Poyal Philips Electronics NV, a világ egyik legnagyobb világítótest- és elektronikaicikk-gyártója. A cégvezetés úgy látja, hogy a vártnál gyengébb nyugat-európai kereslet jelentősen rontja a társaság teljesítményét. A tőzsde tízszázalékos részvényár-csökkenéssel nyugtázta a bejelentést. A fényforrásokat gyártó divízió - amely ágazatában a világ legnagyobbja - a korábban előre jelzett közepes egy számjegyű bevételnövekedés helyett csak kicsi egy számjegyű bővülést érhet el. Ezért ezen a tevékenységen az első negyedévben elkönyvelt 193 millió eurós üzemi eredmény helyett csak 85 milliót érhetnek el.

A fogyasztói elektronikai cikkeket gyártó ágazatot a gyenge keresleten túl az is hátráltatja, hogy visszaestek a Philips márkanév használta után kapott licencbevételek, továbbá a tévégyártás nagy részének leépítése többe kerül, mint amire korábban számítottak. Ezért ennek a divíziónak az üzemi nyeresége 119 millió euróról 50 millióra esik. A cég semmit sem közölt harmadik nagy ágazata, az egészségügyi képalkotó rendszerekkel foglalkozó üzletág várható teljesítményéről. A Philips vezetősége költségcsökkentésekkel és más közelebbről meg nem határozott lépésekkel válaszol a kihívásokra.

A Wall Street Journalnak nyilatkozó elemzők szerint azért zuhant óriásit a vállalat részvényeinek ára, mert a profit warning nem tartalmaz hiteles magyarázatot arra, miért alakultak a vártnál sokkal rosszabbul a dolgok. Emellett az is rossz előjel, hogy néhány nappal a negyedév vége előtt tették közzé a figyelmeztetést. A piac egyébként számított arra, hogy a japán földrengés okoz alkatrész-utánpótlási gondokat a Philipsnek, ami rontja a cég számait, de a bejelentésben a kalkuláltnál jóval rosszabb adatok szerepelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!