Napi Online

Nehéz év vár a Philipsre

A vártnál is nagyobb mínusszal zárta az utolsó negyedévet a Royal Philips Electronics, így az egész éves veszteség mértéke is tízéves rekordot ért el.

Az utolsó három hónapban 162 millió euró lett a mínusz, míg az elemzők csupán 25,8 millióra számítottak. Az egész éves veszteség 1,3 milliárd euró lett. A bázisévhez képest szembetűnő zuhanást − 2010-ben 1,45 milliárd euró volt a profit − nem az értékesítési teljesítmény okozta, hanem a világítástechnikai üzletág alacsony árrése, illetve a képernyőgyártásból való kiszállás költsége. Az árbevétel-arányos marzs 7,4 százalékra szűkült az előző évi 11,5 százalékról, az üzemi eredmény soron pedig 34 százalékos volt a visszaesés, 1,68 milliárd euróra.

Holott a Philips értékesítése nem alakult rosszul: 1,3 százalékkal, 22,6 milliárd euróra nőtt tavaly. Frans van Houten vezérigazgató szerint a bizonytalan piaci környezet miatt a 2012-es célok veszélyben lehetnek és a Philips inkább 2013-ra koncentrál, az EBITA-cél az árbevétel 10−12 százaléka lenne. A stratégiai váltás része, hogy a jövedelmezőbb egészségügyi üzletágba ruházzanak be többet, a távol-keleti és az amerikai piacokat célozva. A költségcsökkentési program, amelynek keretében 4500 dolgozójától válik meg világszerte az elektronikai termékeket gyártó óriás, Hollandiát is elérte. Van Houten tavaly áprilisban debütált a cég élén, azóta több profit warningot is kiadott a Philips, míg a cég piaci értéke a harmadával, 15 milliárd euróra csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!