34
  • Sir Ny
    #34
    Úgy kéne, hogy lefejezzük a MÁV fejeseket, ha veszteséges. Na jó, a lefejezés durva, mondjuk altatóinjekció, vagy munkatábor. Egyből nem lenne veszteséges a MÁV.
  • acdc
    #33
    Jó az alapelgondolás de valóban ázsiat is támogatjuk vele,én is dolgoztam Nokia gyárban Samsung kijelzőket,memóriát,kínai akkut,és egyéb taiwani csippek stb...
    Ők is mind sok más autó gyártó cég lényegében összeszerelő üzem.Az autók is 60-70%--ban ugyan onnét kapjak az alkatrészeket csak a markáért kell fizetni.Globalizáció van.Pl japán autók amik dieselek vagy francia vagy nemet vagy olasz most akkor ki kit támogat :)
  • Elemir
    #32
    Kinek mire van szüksége. elhiszem
  • Komolytalan
    #31
    Ezzel a gondolkodással annyi a probléma, hogy az államnak nincs egy fillérje se - abból védi az impotens MÁVot, BKVt, SAABot, VOLVO-t, meg majd talán a NOKIAt, amit én meg a nyereséges, működőképes cégem adózunk neki. Vagyis ha nem védené ezeket az életképtelen sz.rokat, akkor nekem több pénzem maradna, és esetleg versenyben tudnék maradni az usák/kínai/akármilyen más cégekkel.
    Nagyon-nagyon rossz megoldás az, hogy az életképes cégeket/dolgozókat agyonverjük az adókkal azért, hogy az életképtelen sz.rokat fenntartsuk. Hagyni kell kihalni őket, mert azzal hogy tömjük beléjük a milliárdokat csak azt érjük el, hogy a még meglévő pár normális EUs céget is kivéreztetjük. Én úgy gondolom hogy bármilyen cég ha állami segítségért folyamodik, akkor:
    1. 100%-ban állami tulajdonba menjen át
    2. Közalkalmazotti bértábla azonnali bevezetése, 0 prémium egészen addig, amíg nyereséges évet nem zár a cég.

    Rögtön nem sírna se a Nokia, se senki más, hanem szép csendben csődbe mennének. Merthogy lóf.szt nem érdekel, hogy a cég tönkremegy, mindenki - a csúcsvezetőtől az utolsó melósig - csak a fizetését félti. De ha Komáromban is azt mondanák a melósnak, hogy kapsz 80eFt nettót, a vezető meg esetleg 120-at, akkor nem sírna egyik se a munkahelyéért.
  • Komolytalan
    #30
    Én nem félek attól hogy nem lesz munkám. Aki fél, annak meg nem a kínaiak/usákok az ellenségei, hanem önmaga (mert mondjuk könyvtár+s.ggmeresztés szakon végzett).
  • okosan gyerekek
    #29
    azért barátom, mert a Nokia is felsorakozott Eloppal az élen Amerika mögé.. ;) eddig úgy állt, hogy az EU támogatja a saját ("értsd: Symbian!!!!") oprendszert, aztán maga a legfőbb tulajdonos állt ki mögüle... egyébként meg nevetséges dolgokat mondasz, komolyan, nem olvastam végig, mert a felénél már gatya...
  • hdo
    #28
    "Nincs hibátlan, kompromisszum kész telefon ..."

    Én találtam egyet ami tökéletesen megfelel minden igényemnek, és pont úgy csinál mindent ahogy azt akarom ... sajnos ez 6 éve volt, és azóta sem találtam ilyen telefont.
  • Elemir
    #27
    N8-at csak ajánlani tudom. Ha a trendeket vesszük alapul, elavultnak mondják, ha a használhatóságot, akkor pedig élvonal.
    Nincs hibátlan, kompromisszum kész telefon, de bárki használta a telefonom, el volt ájulva, ha samsung-ja van, ha iphone-ja, ha bármije. rottyon vagyok szoftverrel bármire, minden működik és jól. Csak rábeszélni tudlak.

    Azért is N8, mert a többi S3 nem olyan jó egyes dolgokban, mint ez.
  • Cat #26
    "Nem is értem az EU miért nem támogatja teljes mellszélességgel és menti ki a Nokiát"

    Az EU több millió euróval támogatta a Nokiát.
    http://www.sg.hu/cikkek/77962/eu_tamogatas_a_symbiannak

    De látni kell, hogy a Nokia gondja nem az, hogy nincs pénze, nem az, hogy nincs fejlesztési vagy gyártási kapacitása, nem az, hogy nincs piaca/nem veszik a termékeit, hanem egyértelműen a vezetés szar.
  • Sir Quno Jedi
    #25
    Akkor megegyezhetünk, hogy aki MAGYAR, az Nokiát vesz!

    "Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk!"

    :DDDDDD
  • Kain
    #24
    Én még hozzátenném, hogy az NSN fejlesztőközpont mellett a Nokia top3 pénzügyi központja közül egy Budapesten van :)
  • Kain
    #23
    Komáromban van a Nokia talán legnagyobb gyára, egy időben (2-3 éve) a világon minden 8. (!) telefont (nemcsak Nokiásat) ott gyártottak.
  • DjDano
    #22
    Én ilyet nem mondtam, kiforgatod a szavaimat, minden világcég ott dolgoztat, ahol a legolcsóbb a munkaerő, hiszen így lehet maximalizálni a nyereséget...

    Ugyanakkor Európa több mint 20 országában van Nokia Siemens Networks kutatás fejlesztési központ, köztük Magyarországon is több mint 1000 alkalmazottal, na ők biztosan nem éhbérért dolgoznak! Az ország fejlődésének kulcsa a magasan kvalifikált munkaerőt igénylő vállalkozások idecsábításában rejlik. Szerencsére egyre több cég ismeri fel, hogy a magyar kiváló munkaerő.
  • Sir Quno Jedi
    #21
    Az a legdurvább az EU-ban is, hogy a belső állmokkal szemben szinte tarthatatlan elvárásokat gerjeszt, miközben a kívülről érzkező árúkkal szemben nem teszi ugyanezt. Nálunk nem lehet megtermelnei egy rakat dolgot, mert olyans zigorú az EU, hogy ha betartod a szbályokat, nem lesz versenyképes az árud, viszont ami keletről jön aggyi és sem minőségben, sem a gyártásának körülményeiben (pl. munkavédelem) nem felel meg az EU előírásoknak, MÉGIS behozhatják. EZ egy vicc így konkrétan. Magyar paraszt nem termeszthet első osztályú, világhírű magyar hagymát, majd behozzák a mérgező, szennyezett szart keletről, amit kb. rabszolgatartásban termeltek, középkori körülméynek között és mindenki örül, hogy milyen olcsó, hellelujja. Nanaá, hogy olcsó!
  • Sir Quno Jedi
    #20
    Minden épeszű államközösség védi a saját iparát, mezőgazdaságát, szolgáltatásait, a saját piacait stb. Mivel ezzel tulajdonképpen a saját lakosságát védi, az azokat foglalkoztató cégeket teszi versenyképessé a közösségen belül, így munkát ad az embereknek és ezzel piacot is teremt, hiszen ezzel megjelenik a vásárlóerő és így tovább. Ez is öngerjesztő folyamat.

    Amíg egy pólót a kínai előállít 10 forintért és itthon elcsncselik öccáé, addig idehaza ezt mondjuk ezeré tudnák megcsinálni és ezeröccáé kéne adni, hogy meg is érje. HA nem vámolod szarrá az EU-n kívülről érkező árut (kínai pl.), akkor ezzel ki is nyírtad egy mozdulattal a saját könnyűiparodat, mivel az emberek árérzékenyek és veszik a kínai gagyit inkább, még ha ezzel idővel a saját állásukat is veszélybe sodorják.

    Segélyek, vásárlóerő elepadása, szolgáltataások befagyasztása, adóbevételcsökkenés, válság, vége...
  • hdo
    #19
    Igazad van, nem számít hogy hol rakják össze éhbérért.
  • DjDano
    #18
    Végre valaki aki ilyen szempontól is vizsgálja a dolgokat. A Nokia egy európai kincs, most nem megy a szekér, de a nyeresége utáni adó Finnország és az EU kasszáját gazdagítja. Nem beszélve arról a 100 000 emberről akinek munkát adnak, nem hiányzik pl az hogy a Komáromi gyárból elbocsátsanak embereket, ne adj isten bezárják.

    hdo: Ennyire nem lehetsz korlátolt... Attól, hogy nem (csak) az Európai unióban készülnek az alkatrészek/telefon még Európai márka, vagy akkor szerinted a Nike se Amcsi hanem kínai? :D
  • Sir Quno Jedi
    #17
    Voltak EU aksigyárak (sőt nálunk is), de persze a kis kínaiak azt is "ócó"ban tudják csinálni, hiszen ők fejenként egy tál rizsért felépítenek egy maglevet. :D
  • hdo
    #16
    Nem volt ez mindig így ...

    Pedig a 3310-es akksijára is ez van írva, ami nem éppen mai. Szóval elég régóta van ez így.
  • Sir Quno Jedi
    #15
    Nem volt ez mindig így és lehet változtatni rajta még most is.
  • Sir Quno Jedi
    #14
    A tőke magától oda megy, ahol éhbérért tud gyártani (lásd. Foxconnak tüntettek a kínai okoskák és máris szervezi át máshova a gyártást, ahol benylanak neki így is). Ez természetes folyamat. Ha nem véded a saját gazdaságodat pl. védővámokkal, támogatási rendszerrel stb., akkor máris elbuktad a gazdasági versenyt MÉG MIELŐTT elkezdődött volna. Ez is természetes folyamat.
  • Sir Quno Jedi
    #13
    Értem. Gyártsunk mindent Kínában (nekik lesz melójuk, nem nekünk) és vegyünk mindent amcsiból és japánból, erre gondolsz?! Arra lennék kíváncsi, hogy ha nekünk nem lesz sem munkánk, sem tőkénk, miből fogunk tőlük vásárolni. Hmmm...

    Meg persze vegyük a szlovák tejet, a kínai fokhagymát és spanyol hagymát stb.

    Én pl. DRÁGÁBBAN is megveszem a magyar termékeket (pl. élelmiszer). Biztos én vagyok a hülye...
  • FoodLFG
    #12
  • Komolytalan
    #11
    Kína is ráb.szott hogy bezárkózott a nagy fal mögé évszázadokig, és a világ meg elment mellette. Szóval ha mód van rá ne csináljuk ezt.
    Ha egy termék jó, megveszem. Sajnálom hogy a Nokia teljesen impotens, ugyanakkor tudom, hogy legalább 100 olyan ember "dolgozik" ott, aki így is annyit keres 1 hónap alatt mint én egész életemben, és kb bármely, a fejlesztési részlegnél dolgozó alkalmazottjának magasabb a fizetése mint nekem. Nem, ezeket ne mentsük meg állami beavatkozással, köszi. Ahogy a MÁVot, BKV-t, szénbányákat, stb se mentsük meg. Nem akarok a fejenként 2 svéd mellett még 1 Nokia tökvakarászó Nokiást is megmenteni. Haljanak éhen, ha nem tudnak dolgozni.
  • hdo
    #10
    A nokiád annyira EU-s telefon, hogy az akksira pl. rá van írva hogy:
    Made in Japan
    Assembled in Malaysia
  • FlDutchman
    #9
    Nokia E7: "Symbianˆ3 technológiával

    Használd ki a Symbianˆ3 operációs rendszer több mint 250 új funkcióját."

    Miért?! Ááááá.

    Azért vettem direkt N900-ast, mert végre egy alternatívát mutatott (amellett, hogy ragaszkodtam a nokiához továbbra is), és a Maemo-tól már csak egy apró lépés az android.. Vagy továbbvinni és konkurenciát építeni a MeeGo-ból (vagy Maemo-ból).

    Erre még mindig symbian van az új telefonján, ráadásul "továbbfejlesztették".
    Semmi baj nem lenne amúgy a symbiannal, ha alapjaiban írnák újra. Bár lehet már nem segítene rajta.

    Igaz lassan már hardveresen kezd egy picit elmaradottnak számítani az N900, remélem hamarosan lesz valami méltó utódja.
  • Sir Quno Jedi
    #8
    Ha megmentjük, akkor nem. EU-nak amúgy is kéne már valami EU-s oprendszert fejleszteni, mivel pl. Kínának is van! Vagy kötelezni az MS-t, hogy a részvényeinek 50 %-a EU-s kézben kell legyen (nem1xű, de a szükség nagy úr) és itt kell legyen a fejlesztő és gyártó kapacitásának legalább 50%-a mindig!
  • zola2000
    #7
    nem, itt Komáromban gyártják.
  • zola2000
    #6
    ebben igazad van, minek támogassuk a távolkeleti gazdaságokat, az amcsit mégúgyse kéne, csak lassan már az lesz a gond, ha megveszel egy nokia telefont, akkor veszel vele egy windowst is.
  • narumon
    #5
    "vegyünk EU-ban gyártott (értsd becsületes fehér emberek rakják össze ott a hidegben :D) telefont!!!"

    Szerintem gyártani a Nokiát is ázsiában gyártják.
  • Sir Quno Jedi
    #4
    Pl. a magyar állami szférában is kötelezővé tehetnék a Nokiák használatát/beszerzését (jóárasítva), mert az EU teló.
  • Sir Quno Jedi
    #3
    Meg fogtok kövezni, de lassan azon gondolkozom, hogy mint ahogy régen többszörös Nokia telefon tulaj voltam, visszatérek hozzájuk (Asus és Huawei után). Hogy miért? Mert ők EU gyártók. Az Apple amcsi, a Huawei, Samsung stb. ferdeszeműek messze. Miért az amcsi, kínai, koreai stb. gazdaságot támogassuk?! Mintahogy a boltban is megyar terméket veszünk, úgy vegyünk EU-ban gyártott (értsd becsületes fehér emberek rakják össze ott a hidegben :D) telefont!!! Hajlnadó vagyok leadni az igáényeimből és akár drágbban kisebb képességű készüléket venni, hogy támogassam a kontinenst ahol élek és lakóit. Mitöbb, ha az EU mobilgyártók tönremennek, akkor vége a dalnak, végkép a külső gyártóknak leszünk kiszolgáltatva.

    Nem is értem az EU miért nem támogatja teljes mellszélességgel és menti ki a Nokiát, mikor bezzeg az MS-nek nem1x nekimentek szemből??!?!?!?

    Ha az EU erősödik ezáltal, abból a pénzből előbb-utóbb nekünk is csurran cseppen, mitöbb lehet idővel beruháznak hozzánk is (megtörtént már). AZ EU-nak jobban kéne támogatnia a belső gyártóit és iparát! Legyen a Nokia EU telefon és legyen sikk EU állapolgárnak EU telefonnal járni, mert ezzel igazoljuk összetartozásunkat stb.

    Szerintem értitek ti, hogy mire akarok kilukadni...
  • G_ArchAngel #2
    Apple-nek apropenz, Nokia meg talan megall a lejton...

    Maig nem ertem, hogy egykori kedvenc mobilgyartonk, hogy tudta igy ataludni az elmult 4-5 evet...
  • Madve
    #1
    Innováció?