Berta Sándor

A YouTube lebénítja az internetet

Az amerikai vállalat titokban tárgyalásokat folytat a vezetékes internethálózatok üzemeltetőivel és tulajdonosaival, elsősorban a France Télécommal. A cél az együttműködés kibővítése és a sávszélesség-problémák mielőbbi megoldása.

A YouTube napjainkban a világ egyik legnépszerűbb online szolgáltatása, azonban pont a népszerűségének köszönhető a legnagyobb hátránya is: jelentős mértékben felemészti a rendelkezésre álló sávszélességeket. Az online videók az aktuális internetes forgalom több tíz százalékát teszik ki. A Cisco előrejelzése szerint 2015-re 674 teljes napnyi videoforgalom száguld majd a világhálón a nap minden egyes másodpercében! Közép-Kelet-Európában 2015-ben a teljes lakossági internetforgalom 42%-át a videók adják majd, szemben a 2010-es 25%-os értékkel. A növekedés elsődleges motorja az otthoni videónézés, a globális online videoközösség tagjainak száma a 2010-es több mint 1 milliárdról 2015-ben 1,5 milliárdra emelkedik majd.

A problémával természetesen a távközlési cégek mellett a YouTube üzemeltetői is pontosan tisztában vannak és ennek köszönhető, hogy a felek már gőzerővel keresik a megoldást. A Bloomberg gazdasági hírügynökség bennfentesekre hivatkozva arról számolt be, hogy a Google - a technológia és a kutatás területén - kész együttműködni a legnagyobb francia távközlési konszernnel. Az egyik lehetséges megoldás az lehet, hogy a telekommunikációs társaságok fejlesztik a mobil hálózataikat, ezáltal adatátviteli kapacitásokat szabadítanak fel. Ugyanakkor arra nem lehet számítani, hogy a Google a következő években hatalmas befektetéseket hajt majd végre.


A tábla PC-k terjedése és a televíziózás változása is a Youtube szekerét tolja

A France Télécom és a többi nagy európai hálózatüzemeltető, például a Telecom Italia SpA, a Telefónica SA és a Deutsche Telekom AG, megpróbáltak a Google mellett az Apple vezetőivel is egyeztetéseket kezdeményezni, de utóbbinál nem jártak sikerrel. A France Télécom egyébként a "saját bőrén" is érzi a forgalomnövekedést, hiszen Párizsban csak a mobil hálózatokban hetente(!) 5 százalékkal nő a továbbított adatok mennyisége. Stephane Richard, a cég vezetője szerint ennek elsődleges oka egyértelműen a YouTube.

Eric Schmidt, a Google felügyelőtanácsának vezetője már az eG8 Fórumon jelezte, hogy a hálózatüzemeltetők és a tartalomszolgáltatók rendkívül erősen függnek egymástól, emiatt közösen kell technikai megoldást keresniük és találniuk a meglévő problémákra. A mobil hálózatok jelenlegi formájukban nem feltétlenül jelentenek megoldást, hiszen már most is napi 200 millió YouTube-videót okostelefonnal vagy más, internetkapcsolattal rendelkező mobileszközzel töltenek le a felhasználók, ami természetesen komoly leterhelést jelent. A mobil adatforgalom ráadásul szintén robbanásszerűen . A videomegosztóra napjainkban percenként 48 órányi videó kerül fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #20
    A négyes FF óta nekem bugos. Forog a színes ikon, rákattintok, kijelölöm melyik állomány kell, download; feljön a download ablak, és egy fél másodperc múlva be is záródik. A letöltés el sem indul.

    Sokat szívtam vele, mert korábban tökéletesen működött. Most is fenn van, de vagy tölt, vagy nem. Ahogy éppen eszébe jut. Azért is raktam fel a másik kieget.
  • bertino #19
    hogyne toltene, minden flash videot le lehet tolteni vele.
  • FZoleee #18
    Internet Download Manager letöltéskezelőt használom és tökéletesen letölthető minden videó akármelyik oldalról :)
  • B0nFire #17
    A FF downloadhelper sok esetben semmit nem tölt le. Ezért feltettem mellé az Easy YouTube video downloadert is, biztos, ami biztos.

    Nálam a cache mindig üres!
  • Zombee #16
    És ezek a felhő alapú stream saját zenetárhelyek még csak ezután jönnek...
  • scarabeus86 #15
    Firefox -> Downloadhelper nevű plugin segítségével bármely oldalról könnyedén le tudom tölteni a .flv videókat, még át sem kell konvertálnom, Kmplayer gond nélkül lejátsza :)
  • shownomarcy #14
    Igen, ez elég rossz szokás szerintem, hogy streamről hallgatnak zenét... akkor már letöltöm az albumot és megvan, egyszer kellett net hozzá és többet nem fogja zavarni a sebességem... a lényeg, hogy meglegyen ami kell és nem az, hogy bármikor a Netről érhessem el... de tudom, hogy ezzel szemben mennek a trendek.
  • MsUser #13
    Ami megjelenik a monitorodon azt a megfelelő programmal könnyen le is töltöd a gépedre! Nem a youtube downloader-re gondolok az gagyi, van olyan régebbi program ami nem válogat melyik oldalról tölt és 100%ában letölti az flv.-t és azt bármilyen formátumra konvertálod pár perc alatt, és meg is van a video!
  • Tetsuo #12
    Az angol varosi konyvtarakban az emberek 70%-a Youtube videokat nez, a masik 30% pedig Facebookozik. Ezert kell a net a konyvtarban..
  • Tetsuo #11
    Ez valojaban megsem mukodik.