Napi Online

Tőzsdére megy a Groupon

Miután visszautasította a Google hatmilliárd dolláros felvásárlási ajánlatát, tőzsdére megy a Groupon. Óriási közösséggé egyesülnek a kedvezményes kuponok gyűjtői.

Benyújtotta az amerikai pénzügyi felügyelethez tőzsdei bevezetési kérelmét a hazai Bónuszbrigádhoz, Kuponvilághoz stb. hasonló Groupon internetes portál, amely a teasüteménytől az utazási lehetőségekig naponta frissített kedvezményes ajánlatokat kínál előfizetőinek. A technológiai cég a szakértők várakozása szerint 750 millió dollárért értékesíthet majd részvényeket első tőzsdei kibocsátásán (IPO). Az összeg az elmúlt hónapok kibocsátásainak tapasztalatai szerint ennél jóval nagyobb is lehet: a Pandora Media Inc. internetes rádiószolgáltató például februárban 100 milliós várakozásokkal indult neki IPO-jának, ám végül 141,6 milliót gyűjtött be a befektetőktől.

A Groupon az első negyedévben 644,7 millió dollár árbevételt ért el 113,9 milliós veszteség mellett. Utóbbit azzal magyarázza a cégvezetés, hogy a hosszabb távú növekedés érdekében jelentős összegeket költenek a portál előfizetői bázisának bővítésére. Emellett a megszerzett óriási tömeget kihasználó, ehhez illeszkedő, enélkül nem létező ajánlati lehetőségeket dolgoznak ki, azaz piacot teremtenek.


Elemzők éppen az elképesztő tempóban növekvő közösséget tartják a vállalkozás legfontosabb erényének. A cég mindössze 30 hónap alatt 83,1 millió előfizetőt gyűjtött 43 országból és több mint 70 millió kedvezményes vásárlásra jogosító kupont adott el nekik a legváltozatosabb termékek és szolgáltatások megvásárlásához. Csak január és március között 28,1 millió kupont juttatott el közösségének tagjaihoz. A vállalat alkalmazottainak száma a 2009. júniusi 37-ről 2010. március 31-ére 7107-re nőtt.

A Google tavaly hatmilliárd dolláros felvásárlási ajánlattal kereste meg a Groupont, de kosaratat kapott. Elemezők ezt azzal magyarázzák, hogy míg korábban a közvetlen felvásárlások népszerűbbek voltak a kezdő vállalkozások körében, mint az IPO-k, az elmúlt időszakban megfordult ez a sorrend. Ez a kibocsátók kockázatvállalási hajlandóságának erősödése mellett annak köszönhető, hogy a nőtt befektetők érdeklődése a jó tőzsdei üzletek iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!