HENT hírlevél

Keményebb amerikai fellépés az online jogsértések ellen

A hamis és kalóz tartalmakat kínáló weboldalak elleni hatósági fellépést segítené az amerikai szenátus elé újonnan benyújtott törvénytervezet. A jogszabály megalkotói szerint az intézkedés jelentős védelmet jelenthetne az amerikaiak biztonságát fenyegető visszaélésekkel szemben.

Ismételten a szellemi tulajdon védelmét erősíteni hivatott törvénytervezet megtárgyalása elé néz az amerikai törvényhozás. Tavaly novemberben egy hasonló jogszabály a szenátus jóváhagyását követően részben a tervezetet ért kritika, részben az új kongresszusi képviselők ez év eleji beiktatása miatt visszavonásra került. Az akkori és a frissen benyújtott törvénytervezetet ugyanaz a demokrata szenátor, Patrick Leahy jegyzi.

A több ponton módosított, és új címet (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act, vagy Protect IP Act) kapott jogszabály fő célja, hogy az interneten keresztül jelentkező veszélyek ellen könnyebb fellépést biztosítson az amerikai hatóságoknak. Így például egyszerűsítené a hamisítványokat értékesítő és a kalóz szórakoztató tartalmak letöltését elősegítő weboldalak zárolását.

A Protect IP Act republikánus társelőterjesztői, Orrin Hatch és Chuck Grassley a tervezet benyújtása kapcsán hangsúlyozta, a jogszabállyal határozott üzenetet közvetítenének a hamisítók felé, miszerint az Egyesült Államok mindent megtesz a szellemitulajdon-védelem érdekében, és nem tűri, hogy a hamisítók hamis gyógyszerekkel vagy a szerzői jog megsértésével veszélyeztessék az állampolgárok életét, munkahelyének, megélhetésének biztonságát.

A jogsértő weboldalak elleni intézkedési lehetőségek pontosabb törvényi szabályozása azért is fontos, mert az Obama-adminisztrációt számos kritika érte a hatóságok által indított Operation in Our Sites program miatt. Ennek keretében csak tavaly novemberben 82 olyan weboldalt zároltak, amelyek zömmel kínai gyártmányú hamis cikkeket értékesítettek. A kritikusok a hatósági fellépés miatt az internet szabadságát féltik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • labzo #3
    Na igen:
    http://asva.info/sorozatot-letolteni-meno-jatekot-viszont-nem-2011-04.html
  • Rotyoka #2
    Na most aztán beszartam... De tényleg! :D