MTI

Elárasztották a tollak Václav Klaust

Több száz tollat és ceruzát kapott már eddig Václav Klaus a "Tollat az elnök úrnak!" elnevezésű a Facebook közösségi portálon megszervezett akció keretében.

Az akcióba eddig 13,5 ezer ember kapcsolódott be, így várható, hogy az írószerek további százai érkeznek meg még a prágai elnöki hivatalba. A gyűjtést azt követően szervezték meg, miután az interneten rendkívüli népszerűséget szerzett az a felvétel, amelynek tanúsága szerint Klaus április elején vendéglátója megkérdezése nélkül vágott zsebre egy töltőtollat dél-amerikai körútja utolsó állomásán, Santiago de Chilében. "Valóban érkeztek tollak a Várba, de a pontos számokat nem ismerem" - válaszolta Radim Ochvat elnöki szóvivő az újságírók kérdésére szerdán. A pontos számokat maguk a szervezők sem tudják. "Pontos adatokkal nem rendelkezünk, de az a néhány száz is, amiről tudomásunk van, szép eredmény" - mondta Radek Rehácek, az akció egyik kezdeményezője.


Rehácek és társai azt ajánlották az államfőnek, hogy a tollakat ne dobják ki, hanem ajándékozzák el a gyerekotthonokba, iskolákba. A szervezők ugyanakkor ismételten felszólították Klaust, válaszoljon a Facebookon közzétett nyílt levelükre. Václav Klaus "esete a töltőtollal" a You Tube videomegosztó portál áprilisi szenzációja volt, s eddig több mint hétmillió ember töltötte le. Az eset a chilei fővárosban, Václav Klaus és Sebastian Pinera chilei elnök közös sajtóértekezletén történt.

"Az elnökök az asztalnál ülnek. Míg a chilei államfő beszél, Klaus figyelmét felkelti az asztalon fekvő töltőtollas doboz. Kinyitja és érdeklődve megszemléli tartalmát. Ezt követően elismerően bólogat. Három másodperc alatt azonban a toll eltűnik. A cseh elnök egy pókerjátékos arckifejezésével az asztal alá rejti. Egy mozdulat, és a toll a másik kézbe, majd a zsebbe kerül. Egy pillanat múlva, amikor a cseh elnök begombolja a zakóját, a kezében már nincs semmi" - írta le a felvételen láthatókat a Mladá Fronta Dnes című cseh politikai napilap. "A töltőtoll teljesen normális szuvenír. Egyáltalán nincs ellentétben a protokoll szabályaival" - nyilatkozta Ladislav Spacek protokollszakértő, Václav Havel volt államfő egykori szóvivője.

A felvételt az interneten kommentálók ezrei más szavakkal jellemezték - tette hozzá az újság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)