SG.hu

Egy magyar lány az Intel innovációs versenyén

Los Angelesben idén 65 ország 1537 diákja vesz részt május 9. és 13. között a világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos versenyén, az Intel International Science and Engineering Fair-en (Intel ISEF - Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny). A hazai társszervezet, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a 18 éves Molnár Annát delegálja az idei megmérettetésre.

A világ számos országából, helyi tudományos versenyek nyerteseiként vesznek részt az Intel ISEF-en a középiskolás diákok. A több mint 4 millió dolláros összdíjazású versenyen bemutatják lebilincselő kutatásaikat és felfedezéseiket a szakmai zsűrinek, 17 különböző kategóriában. Az Intel 15 éve támogatja a rangos nemzetközi elismeréssel járó tudományos versenyt, amely a Society for Science & the Public programja. A vállalat nagyon fontosnak tartja a matematika és más tudományok iránti elkötelezettség támogatását, hiszen a mai fiatalok felelnek majd a globális gazdaság fejlődéséért. A résztvevők projektjei általában valamilyen komoly tudományos kérdéskörre fókuszálnak, megoldást keresnek a jelenkor legnagyobb kihívásaira.

2011-ben Molnár Anna, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium természettudományi tagozatának végzős tanulója képviseli Magyarországot, aki a MISZ által szervezett 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny nyertese lett.

Anna a rosszindulatú vastagbéldaganatok szűrésére fejlesztett ki egy új, érzékenyebb és pontosabb módszert. A daganatos bélhámsejtek elváltozásainak információi bekerülhetnek a nyirokcsomóba, ahol az immunsejtek felfogják ezeket, majd a vérbe kerülve mint fehérvérsejtek hordozzák az ezekre előkészített immunválaszt. Az ifjú tudós a vastagbélrák jelzésére alkalmas géneket izolálta tehát első lépésként, így ezek felfedezése után, egy minden klinikán elérhető vizsgálati módszerrel már egy vérmintából is lehet azonosítani a betegséget.

A magyar lakosság 6 %-át érintik a rosszindulatú vastagbél daganatok, melyek a legtöbb esetben még ma is halálhoz vezetnek. Ha egy korai stádiumban felismerhető a daganat, még megállítható a betegség súlyosbodása, ezért nagyon fontos a szűrés. Ma a leggyakrabban használt szűrési módszer a vastagbéltükrözés, amely igen kellemetlen. Molnár Anna kutatásával kiváltható a tükrözéses vizsgálat. "Molnár Anna felismerte a probléma lényegét és ehhez párosult még hallatlan aktivitása is. Ezen két tényező miatt nevezhetjük őt tehetségesnek. Június 8-9-én, a Millenáris Parkban, Budapesten hasonló fiatalok munkáit mutatjuk be." - mondta Dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyalógép #2
    Nem semmi! Szurkolunk neked Anna, bár erősen kétlem, hogy ezt űberelik a versenyen.
  • Tetsuo #1