MTI

Optikai hálózatot épít ki az Invitel Szegeden

Magyarország egyik legmodernebb adatátviteli hálózatát építi ki Szegeden az Invitel távközlési cég több lépcsőben.

A mintegy 100 millió forintos fejlesztés első fázisa már lezárult, s egy tömbházas lakóövezetben mintegy 1.100 lakásban, közel 3.500 ember számára hozzáférhető az extra gyors internet és az internetes tv-szolgáltatás (IPTV). Fejes Tibor, az Invitel lakossági ügyfélportfólió-menedzsment igazgatója kedden Szegeden sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon még csak néhány olyan város van, ahol a rendkívül nagy kapacitással rendelkező optikai szálakat közvetlenül az otthonokba is bevezetik. Az Invitel ezen szeretne változtatni, a többi között Szegeden.

Amennyiben a bevezetés sikeres lesz, a fejlesztéseket újabb területekre terjeszti ki a szolgáltató: a Tisza-parti városban már két újabb területet vettek be a fejlesztési projektbe, és további négyet vizsgálnak. A korszerűsítés földalatti kábelezéssel valósul meg, az Invitel saját felépítményi hálózatát használva. A megvalósított FTTx-technológia lényege, hogy az optikai kábeleket közvetlenül az otthonokig húzzák ki vagy rendkívül közel az otthonokhoz. Az optikai kábelen keresztül internet, IPTV és telefonszolgáltatás egyaránt igénybe vehető. A fel- és letöltési sebesség azonos sávszélességű.

Napjainkban több technológia - ADSL, kábelnet és Ethernet-alapú hálózatok - használ üvegszálat az adatforgalom lebonyolításához, de ezek még nem érik el közvetlenül az ügyfeleket. Mivel a felhasználói igények eddig is rohamosan nőttek, és megjelentek olyan új szolgáltatások, mint az IPTV, a video-on-demand, vagy akár a Youtube és annak HD változata, a fejlesztések iránya az, hogy minél közelebb vigyék az előfizetőhöz az üvegszálas szakasz végét - fejtette ki a szakember.

Az Invitel a beruházással 15-20 évre előre gondolkodik, időtálló megoldást akart találni - tette hozzá Fejes Tibor. Szeged mellett zajlik a korszerűsítés Budapesten, Vácon, Gödöllőn és Veszprémben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    LOL Azert ez elegge egyedi eset, nem gondolod? Akinek ilyen fontos a brutal net, az kosson mas feltetelekkel szerzodest, biztos van olyan szolgaltato is..
  • menpe #3
    Szegváron mikor lesz ilyen? Kb. 30 km-re vagyunk HMVH-tól :D
    No de komolyra fordítva a szót a T-nek is beletört a bicskája a nagy ftth projectbe, elég csak a szolnoki első ütem után leállított munkára gondolni.
  • Nailyenugysincs #2
    Hódmezővásárhelyen mikor lesz ilyen? Kb 20 km-re van szegedtől.
  • tatish #1
    Nem rossz, nem rossz.
    ------Troll ON:
    Azért sok vidéki településen még mindig nincs normális net, remélem nem fog kicseszni az Invitel a felhasználókkal úgy mint a júpíci a 300 giga/hó maxi adatforgalommal, (igen a 300 giga/hó is kevés lehet ha mondjuk otthon dolgozik az ember és HD videót vág amihez le kell tölteni naponta a több órás mustert és fel a finiselt videót)
    ------Troll OFF
    A teljes országot lefedő mobil netezős "szélessávús" dolog is kiépítés alatt van :) Haladunk, haladunk...