SG.hu

Viharálló internet a Formula 1-en

A vasárnapi futam még szerencsésen megúszta a vihart, a „Száguldó Cirkusz” költözésénél viszont már közbeszólt az időjárás. A mogyoródi pályáról szóló tudósítások időben, fennakadás nélkül jutottak el a világ minden pontjára.

Az idei évben a magyarországi Formula 1-es futam versenypályán zajló eseményei mellett más izgalmak is adódtak. A ringen dolgozó több ezer ember munkáját ugyanis jelentősen megnehezítette a szélsőséges időjárás. A vasárnap délután 2 órakor kezdődő futam ugyan gond nélkül lezajlott, később azonban Mogyoródot is elérte a viharzóna. Ez pedig nem csak a pakolásban, költöztetésben, szervezésben okozott nehézséget, de még az áramellátás is akadozott. Ennek ellenére az Invitel közleménye szerint a tele- és infokommunikációs rendszer mindvégig hibátlanul működött.

A vihar idején még sok újságíró javában dolgozott. Például, az időeltolódás miatt a japán újságírók a dörgés-villámlás idején még gőzerővel szerkesztették a cikkeket és a fotóanyagokat. Áram nem volt, azonban az internetszolgáltatás még ekkor sem állt le és Japánba is rendben megérkeztek a legfrissebb anyagok. Az Invitel minden évben többszörösen biztosítja a folyamatokat, hogy az esetleges leállások, váratlan technikai problémák egy pillanatra se okozzanak fennakadásokat. A cég idén összesen 350 csatlakozási pontot biztosított a versenyzők, a stábtagok és az újságírók részére, a pályán pedig 35-40 Inviteles szakember dolgozott 24 órás ügyeletben a GP tele- és infokommunikációs hátterének biztosításán.

„A három napos verseny idején nem a csillogást, az izgalmat várják tőlünk, hanem 100 százalékos megbízhatóságot. A „Száguldó Cirkuszban” nem lehet kimaradás. A versenyt kétszáz millió ember nézi világszerte és egy pillanatra sem fordulhat elő, hogy megszakad az internet, vagy nincs telefon a pályán” – mondta Zsembery György, az Invitel vezérigazgató-helyettese. Az idei évre az Invitel radikálisan megemelte a stábokat kiszolgáló internet sávszélességét. Az ADSL tehcnológiával elérhető gyorsaságot az új VDSL technológiával többszörözték meg: a feltöltési sebesség megduplázódott (10Mbit/sec) a letöltési sebesség pedig megötszöröződött (40Mbit/sec). Emellett a cég tovább növelte a WiFi hálózatok sávszélességét is.

Az Invitel olyan infrastruktúrát épített a Hungaroring Versenypályához, amely képes minden felmerülő tele- és infokommunikációs igényt kiszolgálni. Így az alapvető hang- (ISDN és analóg), adat- (bérelt vonal, ADSL VPN) és internet (VDSL, WiFi, direkt LAN Ethernet) szolgáltatások biztosítása mellett a legnagyobb sávszélességű igényekre is hatékony megoldást nyújtott kiterjedt optikai hálózatának és modern eszközparkjának köszönhetően. Az Invitel mindemelett nyomtatás, fax és IT support szolgáltatásokat is biztosított a résztvevőknek.

A tavalyi Magyar Nagydíjhoz képest a telekommunikációs és IT-igények nem változtak jelentősen, de mivel több új partner is az Invitel megrendelőjévé vált, a sávszélességet többszörösére kellett bővíteniük. Az új ügyfelek között olyan ázsiai óriáscégek is vannak, mint például a Tata-konszern. Az indiai vállalatbirodalom egyik leányvállalata a Tata Communications még február végén kötött együttműködési megállapodást a Bernie Ecclestone vezette Formula One Management-tel, a FOM-mal. A Magyar Nagydíjon pedig ehhez az együttműködéshez adta az informatikai hátteret az Invitel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kutyak #1
    Remek reklám, de illett volna kitenni a figyelmeztetést a cikk elejére.