SG.hu

Elkészült az Invitech adatközpontja

Ilyen magas szintű elvárásoknak megfelelő létesítmény a Magyarországgal határos országokban is mindössze csak három van.

Az Invitech Solutions-höz tartozó „DC10” adatközpontpark bővítésének tervezésekor az volt a cél, hogy a rendelkezésre állásra vonatkozó igen szigorú nemzetközi előírásoknak és szabványoknak mindenben megfelelő, a legkorszerűbb biztonsági rendszerekkel ellátott létesítményt valósítsanak meg. Ahogy azt a több mint 1000 négyzetméteres új egység, a „DC10-III” első ütemének átadásán bejelentették, az adatközpontokat világszerte minősítő szervezet, az Uptime Institute a tervdokumentációk alapján ennek a szerverparknak adta meg hazánkban elsőként a „TIER III” minősítést.

„Számos adatközpont épült hazánkban, hogy a vállalatok az évről évre hatalmas mennyiségben felhalmozódó információmennyiséget tárolni tudják, szervereiket elhelyezzék, felhőalapú technológiákat vagy – akár biztonsági megfontolásból – tartalékkapacitásokat vegyenek igénybe. Minden ilyen esetben alapvető szempont az információbiztonság és a rendelkezésre állás kérdése, ezért az adatközpontokat üzemeltető cégek ennek a két fő szempontnak kívánnak megfelelni a leginkább más követelmények mellett.” – nyilatkozta az átadón Javorniczky Áron, az Invitech Solutions operatív vezérigazgató-helyettese.


Az adatközpontokat minősítő nemzetközi intézet, az Uptime Institute szerint a társaság „DC10” elnevezésű telephelyén most elkészült új létesítmény, a „DC10-III” az úgynevezett „TIER III” kategória biztonsági szabványainak is megfelel a tervdokumentáció alapján. Ettől kezdve az Uptime Institute garanciát vállal arra, hogy az új egység megfelel a vonatkozó TIER szint előírásainak. Az első bérlők lassan be is költöznek az új szerverparkba. Az informatikai biztonság egyre nagyobb jelentőséggel bír a gazdasági élet szereplői számára, legyen szó akár multinacionális vállalatról, akár állami tulajdonú cégről.

A „TIER III” tanúsítás lényege tehát a magas rendelkezésre állás. Az adatközpontban karbantartás, berendezés-csere vagy bármilyen más nem üzemszerű állapot esetén is garantáltak a szolgáltatási paraméterek, ugyanis minden aktív eszközből rendelkezésre áll tartalék. Emellett a tanúsítás előírja, hogy minden ellátási útvonal – azaz például az adatátvitel, a villamosenergia-betáplálás vagy a hűtés – kettőzött legyen, tehát egy ellátási útvonal kiesése esetén is minden berendezés üzemfolytonossága biztosítható legyen.

Szemben az átlagos, inkább az adminisztratív folyamatokra koncentráló tanúsításokkal, ez a minősítés az éles helyzetekre, a technológiára fókuszál. Érdekesség, hogy számos nemzetközi cég, főleg pénzintézet követel meg ilyen komoly szintű elvárásokat. A Magyarországgal szomszédos államok közül pedig, mindösszesen háromban található ilyen vagy hasonló színvonalú adatközpont.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!