MTI

Assange fellebbezést nyújtott be a kiadatás ellen

Fellebbezést nyújtott be csütörtökön Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója az ügyében eljáró londoni bíróságon a kiadatásáról hozott elsőfokú döntés ellen.

A bíróságnak 40 napja van arra, hogy határozzon a beadványról. A 39 éves ausztrál állampolgárt - akinek portálja hozzávetőleges becslés szerint 250 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg - a svéd hatóságok kérésére, hivatalosan szexuális bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe december elején Nagy-Britanniában. Egyelőre nem emeltek vádat ellene a skandináv országban. Az illetékes londoni bíróság egy hete hozott végzést arról, hogy Assange kiadható Svédországnak.

Assange ellen, aki tavaly Svédországban élt egy ideig, két svéd nő feljelentést tett nemi erőszak, illetve szexuális zaklatás vádjával. Az ausztrál tagadja a vádakat. Azt mondja, politikai okokból folyik ellene büntetőeljárás. Ügyvédei azzal érveltek, fennáll a veszély, hogy a svéd hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak, ahol nyomozás folyik a WikiLeaks-kiszivárogtatások ügyében. Assange óvadék ellenében házi őrizetben várja fellebbezése elbírálását. Londontól 200 kilométerre, egy támogatójának kelet-angliai kúriájában húzta meg magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!