Alex

Megjelent az iPad 2

Nem kis meglepetésre az egészségügyi problémái miatt egy időre visszavonult Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója mutatta be a nagyközönségnek az új iPad-modellt San Franciscóban.

A vállalat egy új termékkategóriát teremtett az első készülékkel, kielégítve azok igényeit, akik egy az okostelefonok és a laptopok közötti eszközre vágytak. Jobs szerint a második verzió nem csak egy újabb számítástechnikai készülék, és miközben a versenytársak a műszaki jellemzőkre koncentrálnak, addig az Apple továbbra is a felhasználói élményt tartja az első helyen. "Az Apple alapvetése, hogy a technológia nem elég" - mondta a bemutató alatt.


Steve Jobs látványosan lefogyott betegsége miatt

Az Apple új táblagépe gyorsabb, könnyebb és vékonyabb, mint elődje, a 680 grammos modell. Ezen kívül erősebb grafikus processzor és több memória van benne, és mind előlapi, mind hátoldali kamerával fel van szerelve. A hátsó kamera 720p felbontásra képes, az előlapi VGA (640x480). Három különböző kapacitással lesz elérhető mind a csak Wi-Fi-s, mind a a Wi-Fi +3G modell: 16GB, 32GB, 64GB. Akkumulátora 10 órás működést tesz lehetővé.


Az operációs rendszer, az iOS 4.3 friss verziója is több újdonságot hoz, mint az AirPlay támogatás, a személyes hotspot kialakításának lehetősége. Opcionálisan elérhető HDMI kimenet, amivel egy külsö kijelzőn (pl. nagyképernyős tévén) tükrözhető a megjelenített tartalom - Jobs közlése szerint ez a tanárok kérése volt. Szintén a kiegészítők közé tartozik egy színes takarófólia, melynek jelenlétét érzékeli a készülék, és automatikusan ki-bekapcsol ráhelyezéskor és eltávolításkor. Ez a mágnesesen rögzített műanyag vagy bőr borítás védi a kijelzőt és akár hozzá is támasztható az álló iPad 2.


Az első iPad csaknem egy évvel ezelőtt jelent meg a piacon, azóta csaknem 15 millió darabot adtak el belőle világszerte. Idén az Apple várakozása szerint 27 milliót értékesítenek úgy, hogy nem terveznek lényeges árváltoztatást. Ez nem lesz egyszerű, tekintve hogy az elődnek gyakorlatilag nem volt konkurense, viszont a második verzió már szó szerint versenytársak százaival kell megküzdjön. A legnagyobb ellenfelek a számítógépgyártók termékei, mint a Motorola Xoom és a Samsung Galaxy Tab, melyek a Google Android operációs rendszerét alkalmazzák, és a Hewlett-Packard WebOS-t használó TouchPad-ja. A Microsoft sem tétlen a Windows piaci szegmensbe erőltetésével, no és a BlackBerry is erős játékos a területen, mivel kritikusok szerint a PlayBook elég jól sikerült.

Az Apple előnye mindazonáltal nagy, hiszen több, mint 65 ezer speciális alkalmazás van rá, míg a táblákra készült Android 3.0 alig száz körüli mennyiséget tud felmutatni. Az új iPad értékesítése a tervek szerint március 11-én kezdődik az Egyesült Államokban, majd 25-től kezdve már más országokban is kapható lesz. Az alapmodell ára ugyanannyi lesz, mint az első generációs iPadé, azaz 499 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • farrvince #94
    Valentino,par dologban tudok segiteni.Az ipad alkalmazasoknal nincs korlatozas magyarorszagon...A szolgaltatorol nem tudok semmit.Magyar menu es billenytuzet nyelv is van ra!Nincs negativuma az ipadnak...
  • Valentino #93
    A szüleimnek szeretnék egy meglepetés iPad-et venni és mivel Írországban lakok, semmilyen tapasztalatom nincs arról hogy Magyaroszágon milyen lehetőségekkel illetve korlátozásokkal lehet az Ipad-et használni.

    Tudnátok segíteni ha van tapasztalatotok erről?

    1. Van-e korlátozás az AppStore letöltéseknél vagy minden App letölthető M.o.-on ami mondjuk Angliában is?
    2. Van-e olyan magyar mobil szolgáltató amelyik iPad-be való Micro-SIM kártyát kínál és ezt lehet-e csak feltöltéssel használni (havidíj nélkül)?
    3. Használható-e az iPad magyar billentyűzettel és magyar menü rendszerrel?
    4. Van-e bármilyen negatív tapasztalat az iPad Magyarországon való használatával kapcsolatosan?

    Előre is köszönöm ha valaki válaszol a kérdéseimre!
  • Ulkesh #92
    "De gondolom androidnál is vannak ilyen univerzális alkalmazások, amik elporoszkálnak itt is ott is. "

    Még nincsenek, a megfelelő API-t, amivel a későbbiekben készíthetők lesznek ilyenek, most jelentette be a Google http://mobilarena.hu/hir/fragments_api_android_alkalmazasok_tobb_kijelzomer.html

    "Ha viszont valóban csak 100 alkalmazás fut rajta, akkor az nyilván használhatatlan még."

    Természetesen ez nem így van, a hagyományos Android alkalmazások is futnak a 3.0-n, csak nem tudják kihasználni a képességeit (hardver, felbontás, tablet használat). Ugyanúgy, ahogy a sima iPhone alkalmazások sem az iPad használatra valók.
  • narumon #91
    "Soha nem ertettem, hogy miert kell egy musorujsagnak vagy imdbnek kulon app - ugyanaz a webes felulete, mindkettohoz kell kapcsolat, berakom bookmarkba es nem foglal helyet."

    Pedig sokkal kényelmesebb ezeket használni. Gyorsabb, kereshetőbb, és ami nagyon fontos, hogy rögtön tudok riasztást beállítani hozzá, így nem maradok le a műsorról. Ugyanez ebay esetében is. Az ebay app nagyon hasznos nagyon jól használható, hogy folyomatosan nyomon tudjam követni, hogy áll a bid.
  • nextman #90
    De gondolom androidnál is vannak ilyen univerzális alkalmazások, amik elporoszkálnak itt is ott is. A szétnyújtásnak persze nincs értelme.

    És nem mindegy, hogy az összehasonlításban úgy veszít valaki, hogy 400000-100000 ellen, mert úgy lehet.
    Ha viszont valóban csak 100 alkalmazás fut rajta, akkor az nyilván használhatatlan még.
  • Ulkesh #89
    "Tehát az a 65 ezer alkalmazás tuti biztos nem fut iphone-on?"

    Ez nem egyértelmű, mert függ az alkalmazástól, ha univerzális, akkor mindkét hardveren fut, a hardvernek megfelelő UI-t használva, de valóban van olyan iPades alkalmazás ami nincs iPhone-ra.

    "Mellesleg engem nem érdekel mire írtak egy alkalmazást, a lényeg, hogy fusson."

    Ha nem támogatja a képernyő felbontását, a hardvert és a felhasználói felület a 3,5-4"-ra készült smartphone alkalmazás szétnyújtása, azt sok mindennek lehet nevezni, csak jól használhatónak nem. Végül is futni fut (bár nem minden), csak éppen nem egy tabletet használsz, hanem egy 7-10"-os smartphone-t, hidd el, van különbség :D

    "Szerintem abból a 190 ezerből bőven lehet válogatni a tabletre, ilyen szempontból megtévesztő az összehasonlítás."

    Akkor tegyük hozzá az iPad 65 ezréhez a 350 ezer iPhone alkalmazást és ugyanott vagyunk, csak az ilyen összehasonlításnak nincs értelme, mert az iPhone-os alkalmazások ugyanúgy nem valók tabletre, mint a smartphone-os Android appok.
  • nextman #88
    Tehát az a 65 ezer alkalmazás tuti biztos nem fut iphone-on?
    Mellesleg engem nem érdekel mire írtak egy alkalmazást, a lényeg, hogy fusson. Szerintem abból a 190 ezerből bőven lehet válogatni a tabletre, ilyen szempontból megtévesztő az összehasonlítás.
  • Ulkesh #87
    "Nekem 70 alkalmazas van a telefonom, amibol 20-at azonnal torolhetnek es nem keresnem tobbet."

    Nem véletlenül ezt a 60-70 appot soroltam fel, ezeket használom gyakran, a többit én is törölhetném, de elfér és mindig bejátszik a "tetszik és valamikor még szükséges lehet" effektus :D

    "Soha nem ertettem, hogy miert kell egy musorujsagnak vagy imdbnek kulon app"

    Talán azért mert két teljesen eltérő dologról van szó? Vagy azért, mert egy weboldalhoz képest jelentős plusz szolgáltatásokat nyújt?
  • Dynamic #86
    "Soha nem ertettem, hogy miert kell egy musorujsagnak vagy imdbnek kulon app - ugyanaz a webes felulete, mindkettohoz kell kapcsolat, berakom bookmarkba es nem foglal helyet."

    Pedig egyszerű. Legalábbis iPhone-on nem tartom hülyeségnek. Próbáld meg a port.hu-n megnézni a műsort, utána próbáld meg mondjuk a TV24 alkalmazással. Zongorázni lehet a különbséget.
    Egyrészt nagyon hasznos, hogy direkt a készülékhez van optimalizálva az alkalmazás(nem kell zoomolgatni, scrollozgatni stb.), másrészt lényegesen hamarabb betöltődik és jóval gyorsabb, ami egy lassú kapcsolatnál igen jó dolog.
  • G_ArchAngel #85
    Azert ugye sejted, hogy a te eseted is orvosert kiallt?:)
    Nekem 70 alkalmazas van a telefonom, amibol 20-at azonnal torolhetnek es nem keresnem tobbet.
    A gepen 215 van, de ezek 2/3-a jatek es az asszonnyal ketten szedtuk ossze:)

    Soha nem ertettem, hogy miert kell egy musorujsagnak vagy imdbnek kulon app - ugyanaz a webes felulete, mindkettohoz kell kapcsolat, berakom bookmarkba es nem foglal helyet.

    (Mondjuk igaz, en igyekszek mindent a minimumon tartani, eleg rendszereto ember vagyok, sosem ertettem azokat, akik teleomlesztik az eszkozeiket vagy a desktopjukat mindenfele szarral.)