Napi Online

A blogok regisztrálása nem érinti a reklámtevékenységet

A decemberben elfogadott médiatörvény szerint minden üzleti céllal működtetett blogoldalt regisztrálni kell, de az Európai Bizottság elfogadott ajánlása alapján a kormányzat hírek szerint most úgy változtatna a jogszabályon, hogy ezen oldalak regisztrációját nem lehetne megtagadni elégtelen adatközlésre hivatkozva, s a kiegyensúlyozott tájékoztatást sem kérnék számon a blogokon.

Erős Attila, az online reklámvásárlással foglalkozó Fastbridge Kft. ügyvezető igazgatója szerint a médiatörvénynek a blogoldalakon elhelyezett reklámokra vonatkozóan nincs különösebb hatása, sőt a jogszabály általában több ponton könnyítést hozott a reklámozással kapcsolatban. A törvényalkotó szándéka sokkal inkább az lehetett a regisztrációval, hogy azok is felfedhetőek legyenek, akik egy-egy blogoldal mögött állnak.

A nagy hirdetők (például a Heineken, a Nike, a Jack Daniel's) eddig is minden hatályos jogszabályt vagy ezeknél néha sokkal szigorúbb céges policyt betartottak, így különösebb nehezítést nem jelent számukra, ha a reklámcéllal létrehozott blogjukat regisztrálni lennének kötelesek. A Jack Daniel'snél például piacukon meglévő összes szabályozás közül mindig a legerősebbet veszik alapul mindegyik országban. Erős szerint a hirdetők magatartását tehát önmagában a médiatörvény finomítása nem változtatja meg.

A törvény más passzusa - mint például a bírságolás lehetősége - gyakorolhat hatást a blogszolgáltatásra, illetve az oldalak üzemeltetőire, ekörül még sok a tisztázatlan kérdés. A blogokkal kapcsolatosan például az Önszabályozó Reklám Testület által az év elején kiadott összefoglaló sem tartalmaz semmiféle információt, ahogy a további két, kifejezetten a reklámozás szempontjait figyelembe vevő kivonat sem. Végső esetben a blogok esetén rendkívül könnyű azoknak külföldre vitele, így a szabályozásuk is nehéz - hogy a közösségi oldalakról, szolgáltatásokról és az ezzel megnyíló lehetőségekről ne is beszéljünk (utóbbira elég jó példa a Facebook szerepe az arab világban elindult tüntetéshullámban).

A blogoldalakra sokkal inkább az egyéb piaci folyamatok lesznek várhatóan nagyobb hatással - emelte ki Erős Attila -, az, hogy miként változik a tartalom fogyasztása, s milyen véleményformáló szerepük lehet a blogoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • birdo #1
    Valójában szinte eddig is a " bloggerek voltak a legszabadabbak a neten.... és nem arról szól a tevékenységük, hogy valótlanságot írnak... de, hogy bekerüljenek egy nyilvántartásba ???