26
  • sanyicks
    #26
    zembereket
  • sanyicks
    #25
    mert a politikusok nem azért vannak hogy a zemberek szolgálják, hanem fordítva.
  • pasi29uk
    #24
    Osztani kell a munkát. A jelenlegi fejlesztőktől/üzemeltetőktől kell kérni "egységes" ehető exportot, amit utána egy kisebb csapat is bele tud integrálni a rendszerbe. Az így nyert ídőt pedig az optimalizálásra/bug keresésre lehetne fordítani szerintem.
  • Komolytalan
    #23
    Szerintem te még nem láttál céges adazbázist. Most nézzünk egy nagyon egyszerű, átgondolt, megtervezett, évek alatt kiforrott adatbázist: Mondjuk Diamond Raktárkezelő soft. Tudom, nem webes, de legalább van olyan verziója, ahol dbf-ben vannak a táblák, tehát belenézhetsz a szerkezetbe. Cikk tábla van vagy 200 mező, amiből vannak ilyenek: ar0, ar1, ... ar20. Ha nem kapsz hozzá doksit, akkor hogy ismered ki pár nap alatt? És mire alapozol egy árajánlat adásánál: a legszarabb, vagy a legjobb eshetőségre? Ha nem 1-2 nap hanem 4-5 hónap lesz az "adatbázisok kiismerése", akkor eladod a házad, hogy ki tudd fizetni a programozóidat? Mi van ha a fél site triggerben meg tárolt eljárásban van megírva, amit mondjuk nem tudsz 1 sima import-exporttal konvertálni mert totál SQL függő a formátuma? Mi van ha a képeket bekúrták bináris mezőbe, amik között megint csak nem olyan egyszerű konvertálni?

    Egyébként meg 1.5 év nincs a projectre, és ha kevesebb az idő akkor lineárisnál jobban nő a fejlesztők száma - ha fél év alatt kész akarsz lenni simán kell 20.
    De ha 1.5 év, 5 programozót veszünk alapul, az is 90 hónap. Egy főre jut 555eFt, tejles munkáltató költség. Ebben iroda, számítógép, szoftverek - semmi sincs benne. A végén kevesebb mint 200eFt nettónál kötünk ki, ami nem egy olyan profi fizetése aki mondjuk ugyanolyan biztonságban mozog oracle, mint MSSQL, PgSQL, mySQL környezetben (és ne csak selectet nézz, hanem a legelborultabb dolgokat), aki nem esik kétségben ha .net, java, esetleg pl vagy python kódot kell átírnia mondjuk phpra.
  • pasi29uk
    #22
    Miért nem kérdezik meg elektronikus úton szavazással (ha már netes dologról van szó úgy is) az embereket, hogy tetszik e ez így nekik vagy kell az új?
  • dyra
    #21
    Úgy látom többet mint te.
  • hdo
    #20
    Tépheted a szádat amennyit akarod, ez nem változtat azon a tényen, hogy valaki egyszer már egy bizonyos portállal megcsinálta. Egy szóval sem említettem adatbázist, tehát nem beszélek hülyeséget, én a frontend részére gondoltam. Nyilván az adatbázisok összevonása lesz a munka oroszlánrésze, de az is úgy lesz megcsinálva hogy minél több idő legyen, és minél több pénzt emésszen fel, aminek persze nemhivatalosan több mint fele zsebbe megy!

    És igen, ÉN migráltam már weboldalt ezelőtt 6 évvel is, írtam már át egynyelvűnek készült vadidegen adatbázist dokumentáció nélkül többnyelvűre, mindezt egyedül és - a fordítási munkát nem számolva - összesen 3 hét alatt stb.!

    Tudod, egyszerűen felháborító amikor odatévedek egy portálra amit ilyen meg olyan finanszírozással ennyi meg annyi millából csináltak, közben 3 perc böngészés után kezdek felfedezni olyan dolgokat amiket sokkal elegánsabban/hatékonyabban is meg lehetett volna csinálni. Tavaly vérszemet kaptam mikor egy nonprofit cég weboldalát böngészve láttam, hogy másfél millából csinálta meg egy cég úgy arculattervezés, admin felület ... minden nélkül, hogy az akkori aktuális wordpress-el összefosok egy ugyanolyat 1 nap alatt, aztán már csak az adatfeltöltés van hátra, ami már marhára nem sok, lévén új cégről szó!
  • Balintos
    #19
    Olyan mint hogy kapsz 3000 Ft-ért egy lekvárostáskát, vagy kapsz 2000 Ft-ért egy túrósbuktát meg hozzá egy zacskót is. Mind kettő irreálisan, kegyetlen drága attól még, hogy a második jobb üzlet.
  • Balintos
    #18
    Valami informatikai céges havernak/rokonnak/képviselőtársa pénzre van szüksége?
  • csulok0000
    #17
    Az adatbázisok nagy részét pát nap alatt meg lehet ismerni. nem tart tovább ki exportálni az adatokat sem. Ezt követően az adatok feldolgozása az ami hónapokba kerül, főleg ha IQ- tábla1,tábla2 elnevezések vannak. Az új oldal megtervezése csak ezután kezdődhet, ami pár hónap. Az elkészítés kb fél év.
    Kellene hozzá kb 5 Ember, 1.5 év és kijön belőle az 50 Milla csak a jogos fizetés gyanánt. Tehát nem is olyan sok a 185.

    Természetesen csak ha egy valódi fejlesztésről van szó és nem Pistikéről. (:
  • Komolytalan
    #16
    Látom rengeteg oldalt migráltál már életedben, onnan van a félelmetes tudásod a témában.
  • dyra
    #15
    ja persze, közben belér a kezed a bilibe. Kit érdekel milyen lesz az oldal? Az a lényeg haverok csinálják jó pénzért. Ha feltörik akkor azok terroristák voltak. És csokolom. Ha megnézed ezeket a mostani trágyákat amik valószínűleg nem 5ft -be kerültek gondolhatod, hogy nem fogsz olyan szakembert találni aki ezt az egészet a kirázza a kis ujjából(szerintem simán)!

    Az lesz ennek a vége, hogy pistike 2.0 CMS -ből megcsinálja az állam meg fizet érte mint a köles. A haver meg másnap megveszi a BMW -t. Meg visszajuttat egy picit a pártkasszába.
  • Komolytalan
    #14
    Már nem azért de hülyeségeket beszélsz. 185MFt-nél olcsóbban én se vállalnám el, és se BMWm, se úszómedencém nem lenne belőle. Adott kb 20 oldal, amelyik mindegyike más és más szoftverre épül, más az adatbázis szerkezete, dokumentáció valószínűleg egyhez sincs. Ezt egyrészt fel kell fognia valakiknek - 1 szakember biztos nem fog ismerni ennyiféle webes+adatbázis megoldást - ki kell ötleni egy közös adatbázis strukturát, és meg kell írni 20 konvertálót. És csak utána jöhet az az oldal, amit pl biztos nem Pistike által is ismert ingyenes szoftverrel raknak össze mert akkor másnapra felnyomja a maszopos hacker, és ismét van címlap, meg 2% szavazó veszteség.
    Kb olyan szakemberekre van szükség, akiket akkor vesz elő 1-1 cég, ha vásárol egy külföldi leányt, és össze akarja hozni az ottani szoftvert a sajátjával. Az ilyen faszik 1-1 projectre - amik pár hónap alatt lezajlanak - 10-15MFt-t számláznak. És ők nem fognak kódsorokat írni, melléjük még kell jópár programozó is.
  • ujreg #13
    200 millió EGY DARAB, ismert minőségű kormányszóvivő.hu-ra, vs 185 millió egy komplett összminisztériumi portálra amely - többek között - a kormányszóvivő.hu funkcióit is ellátja a 2010-ben is elvárható színvonalon és megjelenéssel... Szerintem azért kurvára nem ugyanaz a kettő.
  • Griphons
    #12
    Értelmezném az alábbi mondatot: "Az összevont portál létrehozása lehetővé teszi, hogy az ezen a területen jelenleg tapasztalható zavaros állapotokat gyorsan és költségkímélő módon egy jobb megoldással váltsák fel."
    A "zavaros állapotok"-ig egyet is értek, de aztán:
    gyorsan - jelentése: az oldal olyan tetülassú lesz, hogy inkább bebuszozol, minthogy kivárd amíg betölt egy oldalt
    költségkímélő módon - jelentése: végre fog telni a 200milkából új úszómedencére, meg új BMW-re
    jobb megoldással - jelentése: a joomla az jó nem?
  • eendi
    #11
    Ahogy nézem, az oldal Lotus Notes alapokra épül. Ebből számomra az következik, hogy egy (Notes alapokra épülő) belső dokumentumkezelő, esetleg workflow rendszer "automatikusan" állítja elő ezt az oldalt. Nincs külön CMS vagy egyéb web üzemeltetési költség.
    Persze ez nem jelenti azt, hogy az oldal nem nézhetne ki jobban..
    Gondolom volt egy tender valamikor, amikor elkészült az egész rendszer, viszont azóta mondhatni "ingyen" működik (persze ez így biztos nem igaz).
  • B0nFire
    #10
    No, mondjuk az ilyen weboldalaknak, mint a Pénzügyminisztériumé 2010-11-ben léteznie sem volna szabad, mert tiszta szégyen. Kíváncsi lennék, vajon mennyit költenek rá éves szinten, mert az optimalizációból (IE6.0, más nuku), kábé olyan 2002-es fílingje van neki, amit ugye a cocik csináltak, ami önmagában még nem is volna baj, ha folyamatosan fejlődne. Akkor lehetne mondani, hogy "Kéremszépen! 8 év alatt 8× lett újra skinezve az oldal, néhány menüpontot átpakoltunk jobbról balra, majd felről le, meg leről fel, hogy átláthatóbb legyen, aztán visszapakoltuk... Erre ment el a sok pénz."

    De még ennyit sem tettek meg. Még a látszatja sincs meg, hogy foglalkoztak volna vele. Az az oldal úgy néz ki, mint amit 2002-ben odafostak, és azóta a kutya nem foglalkozott vele. Az ilyet igenis meg kell szüntetni.

    [URL=http://www.youtube.com/watch?v=eXHCaPu7UIc#t=00m50s]("A rosszakat el kell itélni! Akik bünösek, szenvedjenek!" – by Oláh Gino)[/URL] Úgyis most jön a Karácsony, ami a Munka ünnepe, meg minden...
  • hdo
    #9
    Na, aztán majd ez is elkészül 200 millióból úgy, hogy egy 2.0-ás Pistike megcsinálja CMS-ből 4-5 óra alatt, picit nagyobb eszköztárral!
  • NeverI
    #8
    azt megpróbálták... de rájöttek, hogy csinálni nehezebb, mint ellenezni, így inkább csinálnak valami mást :D
  • miszterjoe
    #7
    ... és van pofájuk ezt megcsinálni. Előbb kormányozni illene az országot, aztán weblapozni.
  • Rotyoka
    #6
    Tüntessünk el nyom nélkül ismét pár milliárdot.

    Ezek tuti How it's made, politic edition -t néznek
  • dyra
    #5
    kell a haveroknak a zsozso, azok majd feldobnak egy joomlat és csókolom. Mindezt 5 milliárdért mondjuk mert ők szakemberek is.
  • NeverI
    #4
    Az tény hogy 200 millió Forintból 400 millió kormány szóvivő oldalt lehetett volna készíteni....
    de most ez a cég nem egy kormányszóvivő oldalt készít, hanem egy sokkal összetettebbet(cikkből kiindulva:), mondjuk sztem így is van egy min 10es szorzó az árban, de ez mindárt csak egy 10es, nem pedig 400 szorós:D
  • syn7h37ic
    #3
    majmok. Kellett ez nekünk?
  • Cocogány
    #2
    Értem én vonjuk össze, majd tagoljuk szét, majd megint vonjuk össze, hogy ismét legyen mit széttagolni. Esetleg ere a problémára ezt tudnám javasolni:

    for (int i = 0; i<Integer.MAX_VALUE; i++) {
    try {
    vonjukÖssze();
    tagoljukSzét();
    } catch(Exception ex) {
    log.warning("Jajj b.meg hülye vagy, ezt az ellenzék csinálta.",ex);
    tegyünkZsebreSokPénzt();
    }
    }

    private void vonjukÖssze() {
    ...
    tegyünkZsebreSokPénzt();
    }


    private void tagoljukSzét() {
    ...
    tegyünkZsebreSokPénzt();
    }
  • roliika
    #1
    A kormanyszovivo.hu 200 millióból!!! készült, most ha lesz másik, akkor annak 10 milliárd lesz az ára??!!