Alex

Az Oracle pert nyert az SAP ellen

Az SAP üzleti szoftver fejlesztő cégnek 1,3 milliárd dollár, csaknem egymilliárd euró kártérítést kell fizetnie az amerikai Oracle szoftverfejlesztőnek szerzői jogok megsértése miatt, egy Oakland-i esküdtbíróság ítélete szerint. A SAP vizsgálja a fellebbezés lehetőségét az ítélet ellen.

A TomorrowNow szoftver karbantartó vállalat alkalmazottai szoftver frissítéseket töltöttek le jogosulatlanul az Oracle-től azt követően is, hogy a vállalat a SAP tulajdonába került. Az Oracle kezdetben ezt ipari kémkedésnek tekintette, később azonban már csak "adatlopásnak". A SAP 40 millió dolláros kártérítést ajánlott fel, az Oracle azonban hosszas huzavona után már 1,7 milliárd dollárra emelte a tétet. A Bloomberg hírügynökség szerint ez a valaha kiszabott legmagasabb kártérítési összeg szerzői jogok megsértése miatt.

"Természetesen csalódottak vagyunk az ítélet miatt és minden lehetőséget mérlegelni fogunk" - közölte a SAP. Az egyik ilyen lehetőség a fellebbezés lenne. A SAP azonban abban reménykedik, hogy az ügyet sikerülhet több éves jogi huzavona nélkül is rendezni. Az Oracle a SAP minden korábbi kiegyezésre tett kísérletét elhárította. A SAP számára egymilliárd euró nagy összeg, megfelel a harmadik negyedévi nyereség duplájának.

Az esküdtszék a kár megállapításához a TomorrowNow által letöltött szoftver értékét vette alapul, de a megállapított 1,3 milliárd dolláros összeg elmarad az Oracle által követelt 1,7 milliárdtól. A tárgyalás alatt még négymilliárd dolláros összegekről is szó esett. A SAP érvelése szerint a kár megállapításához csak az ügyfelek átpártolása miatt az Oracle-et ért veszteséget lehetne alapul venni. A német konszern 160 millió eurót különített el a kár rendezésére.

A TomorrowNow üzleti modellje olcsó vállalati szoftver karbantartási szolgáltatások nyújtása volt. Az Oracle sorban egymás után felvásárolta azokat a szoftverfejlesztőket, amelyek szoftvereit a TomorrowNow tartotta karban. A SAP viszont a TomorrowNow vállalatot vásárolta fel annak érdekében, hogy ügyfeleket hódítson el az Oracle-től. A német szoftverfejlesztő szerint azonban az akció csak mérsékelt sikert hozott, a TomorrowNow 358 ügyfeléből csak 86 állt át SAP szoftverekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ljerk #5
    Azon felül, hogy egy ilyen programrendszer megírása nem piskóta, van egy még ennél is fontosabb ok ami miatt nem alkalmaznának egy ingyenes megoldást.

    Üzleti világ: befektetés - pénz - meg kell térülnie. Ha hiba van valakinek ki kell fizetni a költségeket. Ha egy autógyártónak rossz alkatrészt szállítanak, a beszállítón be tudják jobb helyeken vasalni a csere stb. költségeket. Egy ingyenes szoftvernél ha hiba van, az alkalmazó cégnek kéne lenyelnie a veszteséget, nem tudja visszahárítani.

    Jobb is így, az üzleti világ maradjon meg a fizetős dolgoknak, a személyes otthoni szórakozás mikéntje meg választhatónak.
  • TommyGun #4
    Sajnos nem nagyon mivel ennyi zsét ami a fejlesztésbe kell ileltve embert nem tud összetöröríteni egy freeware fejlesztőbanda...nem véletlen hogy vállalatirányítási rendszerek ingyenesben nem léteznek.
  • farxis #3
    sztem nem pina
  • joebacsi #2
    Van rájuk jó nyílt forráskódú alternatíva?
  • Razide #1
    Túlárazott, zárt forráskódú szarok körül hogy mennyi pénz forog?!