MTI

A Facebookon leplezik le a szolgálatmegtagadó izraelieket

Az izraeli hadsereg a Facebook közösségi háló segítségével leplezi le azokat a fiatal nőket, akik ortodox vallásosságukra hivatkozva mentetik fel magukat a katonai szolgálat alól - adta hírül a The Jerusalem Post című napilap.

A Facebookra felkerülő információk révén a hadsereg eddig már mintegy ezer olyan nőt azonosított, aki hazudott, hogy kivonja magát a kötelező sorkatonai szolgálat alól - mondta el a lap szerint hétfőn a hadsereg egyik magas rangú vezetője a parlament egyik bizottságában. Az egyik fiatal lány úgy lepleződött le, hogy feltett a Facebookra egy fényképet, amelyen éppen egy nem kóser étteremben mulat, ékes bizonyítékául annak, hogy nem tartja be a zsidó vallás igen szigorú étkezési szokásait.

Más nőket azzal szembesítettek, hogy az ultraortodox közösség előírásaihoz képest "szemérmetlenül" öltözve szerepelnek a közösségi portál képein - hozta fel példaként Amir Rogovszki tábornok a képviselők előtt, akik azért gyűltek össze, hogy áttekintsék a vallásos nők kötelező katonai szolgálat alóli felmentésének szabályait. A tábornok elmondása szerint többeket úgy csaltak lépre, hogy a szolgálatmegtagadók után kutató katonák hamis randevúra hívták őket péntek estére, amikor a vallásos zsidóknál már beköszönt a szabbat ünnepe.

A katonai szolgálat kötelező minden 18. életévét betöltő izraeli állampolgár számára. A fiatalembereket három évre hívják be a hadseregbe, míg a lányoknak két évet kell szolgálatban tölteniük. Azoknak a nőknek azonban, akik nyilatkozatot tesznek arról, hogy kizárólag kóser ételt ehetnek és a szabbat idején - péntek estétől szombat estig - nem dolgozhatnak, nem kell bevonulniuk. Abban az esetben, ha egy nő ilyen nyilatkozatot ír alá, a hadseregnek a jogszabályok szerint 60 nap áll a rendelkezésére, hogy ellenőrizze az illető állítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0RN1NGST4R #6
    minek mész ilyen lepra helyre? nagy ívben kerülném el.
  • Garrett27 #5
    És gondolom ezért a körútért még fizettél is...
  • hopp #4
    Egy hónapja voltam Izraelben egy Jeruzsálem-Betlehem-Holt-tenger körúton. Egyiptomból mentünk át a határon, ami úgy nézett ki, hogy a buszból leszálltunk az egyiptomi oldalon, és a kordonok között álltunk sorban jó 3 órát (ami gyorsnak számít, mert előfordul 5-6 órás várakozás is). Volt olyan, hogy háromnegyed órán keresztül egy métert nem haladt a sor, mert éppen mindenki kávészüneten volt.
    A csomagvizsgálatkor engem kikapott a sorból egy kedves gépfegyveres ember, hogy enyém-e ez a fotótáska, nem adott-e nekem valaki valamit, és kinyitnám-e. Mint kiderült, valószínűleg lőszernek nézték a kupac aksit a szkenner képernyőjén.. végül is megoldódott a tényállás, de azért feltettek pár kérdést a miért jöttem és mikor megyek már el innen témakörben.
    Izraelbe nem jött át az egyiptomi busz, ott egy izraeli zsidó sofőr várt minket, aki viszont Betlehemben nem mehetett be a palesztin területre, úgyhogy ott ismét buszt kellett cserélni, mert ott csak a palesztin arab sofőrrel lehet közlekedni. A város két fele között van egy aranyos, 9 méter magas betonfal, rajta őrtornyokkal. Kifele csak gyalog tudtunk menni egy ellenőrző ponton keresztül, aminek kb. olyan feelingje volt, mint a Half Life 2 elején, amikor leszállsz a vonatról. Egy rohadt nagy hangár kordonokkal, tele gépfegyveres őrökkel, akik üvöltöznek az arabokkal meg csak úgy passzióból.

    Hát, nem túl barátságos nép, azt kell mondjam.
  • Jude666 #3
    Személyszerint én nem tartom emberi "élőlényeknek" az izraelitákat
  • Slim Rick #2
    Megvetem az ilyeneket, akik tenni nem tennének semmi a közösségért. De elvárják, hogy a közösség kiszolgálja őket . . . Tipikus önző én felfogás.
  • Tetsuo #1
    Szemitak...