Gyurkity Péter

Beágyazott SIM kell a GSM Szövetség szerint

A megváltozott körülmények, valamint az újabb és újabb készüléktípusok belépése miatt a jelenlegi SIM-kártyák egy új változatának kidolgozását határozta el a szövetség, amely új lehetőségeket nyitna meg előttünk.

A GSM Association közleményben jelentette be az új munkacsoport megalakulását, amelyben főleg a nagyobb szolgáltatóktól érkező szakemberek vesznek majd részt. Feladatuk az úgynevezett Embedded SIM kidolgozása lesz, amely nemcsak a biztonság és a mindennapi használat terén nyújt majd előrelépést, de egyben vadonatúj opciók előtt is megnyithatja az utat.

A munkacsoportban olyan nagy cégek vesznek részt, mint az AT&T, a China Mobile, a Deutsche Telekom, a France Telecom Orange, vagy akár a Telecom Italia, a Telefónica, a Verizon Wireless, illetve a Vodafone. Ők a SIM-gyártókkal fognak majd közösen dolgozni az új szabványon, amelynek kialakítása lehetővé teszi majd az olyan funkciók bevezetését, mint amilyen az e-wallet, vagy a különböző NFC-megoldások támogatása (akik foglalkoznak az NFC felhasználásának kérdésével, azok jól tudják, hogy a titkosításért felelős modul elhelyezését illetően jelenleg több eltérő megoldás is használatban van, ezek egyike a SIM-kártya alkalmazását írja elő ezen célra).

A beágyazott SIM egyben lehetővé tenné a távolról történő aktiválást, amely már nem is annyira a hagyományos mobiltelefonok, hanem az újabb készüléktípusok (internetes kamerák, MP3-lejátszók, navigációs eszközök, illetve e-olvasók) esetében lenne hasznos. Ezzel a jól ismert SIM-kártyák számos egyéb megoldásban is helyet kapnának, amelyek esetében a folyamatos elérhetőség, az online jelenlét legalább annyira fontos, mint például az okostelefonoknál. A részletekről még nem beszélnek, hiszen azokat előbb ezen munkacsoportnak kell kidolgoznia, arra azonban ígéretet tettek, hogy a meglévő megoldásokat sem hagyják maguk mögött, ezek csatlakozása a különböző hálózatokhoz továbbra is gondmentes lesz.

Az első, távolról aktiválható SIM-et tartalmazó termékek 2012 elején bukkanhatnak fel - kíváncsian várjuk, melyek lesznek ezek, és milyen gyakorlati előnyöket kínálnak majd a meglévő változatokhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #16
    Hol marad az a beültetééééés???? Hééé!
  • pasi29uk #15
    Elmeséltem néhény "újítós" ismerősnek a cikket.
    Ha ez bejön globálban... pfffffff.... néhányan ismét akasztani fognak rengeteget
  • lich #14
    Van apósnak is egy rahedli. Csak ne felejtsük el, hogy ott mi az oka a központon keresztüli hívásfogalomnak.
  • csimmasz #13
    Az előző Narxis-nak cimezve!
  • csimmasz #12
    Kedves korlátolt fórumtárs,hamár igy lebasztál a semmiért akkor had kérdezzek valamit?
    Egyre többet hallani a mobilos fizetésről,te szeretnéd ha mások ki be kapcsolgatnának bizonyos funkciókat a telefonodon a tuttod nélkül?
    Vagy majd itt is azzal kezdjük hogy tűzfalat teszünk a telóra?
    Nem mindig a hatalomtól kell félni,én nem félek hogy lehelgatnak mert nincs mit,de sajna vannak rossz bácsik akik minden sz*rt el akarnak neked adni,kellenek nekik a személyes adataid,számlaszámod kontaktjaid,stb.
    Lehetne mégh ragozni.

    A szimkártya nélküliség meg már ősrégi dolog,vagy 15 éve voltam izraelben melozni,eldobálva is találhattál telefonokat sim kártya hely nélkül.
    hoztam haza párat de nem volt mit tenni,kuka.

  • daninet #11
    Erre így hirtelen nem is tudok mit mondani. Az almások úgyis megveszik a telefont, rájuk nem kell építeni. Most sem lehet blutooth-on fájlt küldeni iphone-ról, és erre a későbbiekben sem lesz igény ezek szerint a fanok között.
    Ez az Orvelli kontroll téma pedig aggasztó.
  • tomparis #10
    Én meg a legfelső hatalom vagyok, és a beültetést már régen elvégeztük rajtad :D
  • Ferrer #9
    Szia!
    Én vagyok a Hatalom. Ma éjjel anális beültetést fogunk végezni rajtad.
  • kvp #8
    A beepitett sim kartya igenyet az apple vezetese dobta fel. Igy elvileg nem lehetne halozatfuggetleniteni a keszulekeket, tovabba alapbol sim zarasak is lennenek, tehat egy keszulekben soha nem lehetne sim kartyat cserelni. Ez tobbe-kevesbe ki is utne a hasznalt telefonok piacat, mivel ha valaki uj keszuleket vesz es meg akarja tartani a szamat, akkor ehhez a regiben levo sim kartyat deaktivalni kell, ami egyben a keszuleket is hasznalhatatlanna teszi. A titkositas a sim kartyak masolasa/feltorese ellen kell, tovabba egy titkosito modullal egybeepitett sim kartya kepes a telefonra toltott tartalmak titkositasara, igy az adott keszulekhez lehetne kotni minden a telefonon megfordulo tartalmat. Ezzel megakadalyoznak a tartalmak blutooth-os filecserejet is. (idealis esetben a telefonnal keszitett csaladi fotoknal nem, de ez valoszinuleg a szolgaltato dontese lesz majd)

    A tavoli aktivalas helyett a tavoli deaktivalasra erdemes helyezni a hangsulyt, tehat egy megvasarolt keszulek tavolrol deaktivalhatova valik, ha valaki nem fizet rendesen vagy barki illegalis tevekenyseggel gyanusitja. Ez szamitogepek es telefonok esten a halozaton at torteno teglasitast jelenti, tehat a keszulek egy halozati paranccsal hasznalhatatlanna teheto. Halozat nelkul pedig csak adott (rovid) ideig mukodik, ezzel is kizarva a halozat nelkuli 'illegalis' hasznalatot. Egyelore a pc-k kozzul csak az apple gepek hasznalnak ilyen technologiat, de ott is csak az itnues es az appstore vedelmere es tudtommal nincs offline korlatozas. A masik ilyen hardver meg az xbox360-as aminek az xbox live rendszere van igy megoldva, ott is szoktak korlatozni, de ugyancsak nincs offline limit, csak a live arcade-es jatekok egy reszenel.

    Mondjuk az otlet megoldhato es ha az apple tamogatja, akkor valoszinuleg ki is probaljak. A megoldas viszont annyi hatrannyal jar a fogyasztok szamara, hogy remelhetoleg lesz nemi ellenallas, pl. nem vesznek az emberek ilyen modon zarolt keszuleket. (mivel az iphone-t is veszik, ezert biztos hogy van akinek jo lesz ez is)
  • Tetsuo #7
    Japanban mer 20 eve a SIM bele van epitve a keszulekbe. Nekem az angol O2-nel azt mondtak, nehany oran belul aktivaljak a kartyat, miutan kifizettem..