84
  • Madve
    #84
    Állítólag symbianra is egyszerű lett, hogy mennyire azt majd eldönti az, aki foglalkozik vele...
  • visnait
    #83
    Joooj hát érdekes, hogy vannak emberek akik próbálják kioktatni a másikat erről a lehetőségről, ami még nem működik, soha senki nemlátta és csak annnzit tud róla amit össszeolvasgatott hasonlóan informált emberektől.

    P.S.: Samsung Galaxy S -em van, de az IPhone is nagyon tetszik, de engem a Google azzal "vett meg", hogy mint soffware fejlesztő utánnajártam milyen lehetőségeket kínál a 2 rendszer. Ha a gyári SDK -kat nézzük, akkor nincs érdemleges különbség. Webhez megvan mindkét JqTouch, szóval az is baba. De ekkor jött a Google a AppInventorral és itt eldőlt a játszma. Elérték azt, hogy még a kishugom is össze tud dobni bármilyen aplikációt, ha szüksége van rá. Ez azt jelenti, hogy ha nekem nemteszik az android hiváslitája, akkor csinálok sajátot. Ha nemjól tudom, akkor szóljatok rám, de iOS re nemtaláltam ilyen Drag&Drop megoldást. Bár még mindíg egyszerűbb, mint Symbiant-ra fejleszteni!
  • Madve
    #82
    Szerintem a beépített sim a szolgáltatók javát szolgálja elsősorban, a plusz funkciók amit vele kapsz az meg csak a díszcsomagolás, vagy a mézesmadzag, ha úgy jobban tetszik, amit bekajálsz, és boldog leszel, azzal meg nem is foglalkozol, hogy a sim miért van beépítve, vagy ha mégis, akkor gondolkodás nélkül kiegyezel azzal a gondolattal, hogy ez az újdonságok feltétele, pedig nem. Max akkor esik le a tantusz, amikor szembesülsz a szolgáltatók által rádszabott plusz költségekkel, és kötelezettségekkel, és az egyéb hátrányaival amit ez a sim magával hoz, vagy még akkor sem. Úgy adagolják ezt is be, mint a legtöbb dolgot manapság, ez nem más mint a keserű gyógyszeren a cukor borítás, hogy könnyebb legyen bevenni.

    Én személy szerint maradok a kivehető simnél addig, amíg csak lehet, és inkább cserélgetem ha arról van szó, inkább megleszek a cukormáz nélkül.
  • Madve
    #81
    "Ezt hogyan valositanad meg egy mai, hagyomanyos telefonnal?"

    Most, hogy másodszor is átolvastam:
    Amennyiben a telefon egyszerre csak egy hálózatra csatlakozik (a te hsz-edben ilyen példákat említesz) a jelenlegi simkártya több azonosítóval ellátása után, és a telefon szoftverének átdolgozása után, hogy az új sim azonosítókat felismerje és kezelje az általad leírt módon (amit akár egy szoftverfrissítéssel is telepíthetnél az átdolgozott sim beszerzése után) elméletben semmi akadálya a jelenlegi telefonokon a jelenlegi technológiával. Esetleg némi lassulást tapasztalnál cserébe, tehát lehet, hogy lenne egy bizonyos minimális hardverkövetelménye a dolognak.

    Amennyiben egyszerre több hálózatra kellene kapcsolódni a telefonnak, abban nem vagyok biztos, hogy megoldható, mint már mondtam, lehet, hogy másabb antenna, esetleg más egyéb is kell hozzá.

    "Az osszeeskuves-elmeletet meg kertem, hogy hagyjuk ki belole, mivel ismetcsak, szerintem, a kutya nem akar teged vagy engem megfigyelni, kovetni, lehallgatni, stb..."

    Itt nem is rólad, vagy rólam van szó feltétlenül, engem személy szerint az sem izgatna, ha biztosan tudnám, hogy megfigyelnek, legyen inkább az ő bajuk, hogy pont velem teszik. Én arról beszéltem, hogy nagyban megkönnyíti annak lehetőségét. Nincs ebben semmi összeesküvés elmélet, manapság már lassan természetes, hogy olyan technológiákat fejlesztenek, és terjesztenek, amik kifejezetten a megfigyelést segítik, az már teljesen mindegy, hogy ezt álcázzák, vagy sem. Én csak próbáltam rávilágítani, mint lehetséges hátrányra, hogy ez egy kiváló lehetőség a telefontulajdonosok elég nagy százalékának pontos beazonosítására. Jelenleg talán az egyik legpontosabb, és legegyszerűbb mód amit el tudok képzelni.
  • Madve
    #80
    Egyébként meg ezért is nem akartam elhinni sem, hogy a sim csak szoftveres legyen, mert amilyen könnyedséggel te kezelnéd a simedet csak szoftveresen, pont olyan könnyű lenne bárkinek lenyúlni, és használni azt. Ha nem is kártevőkkel, vírusokkal, és egyebekkel (pedig lehetséges, mivel mint tudjuk a telefonunk az egyik legvédtelenebb eszköz, ami netre csatlakozik), hanem bárki tudna egy másolatot készíteni akinek a kezébe kerülne akár egy percre is a telefonod. Semmibe sem kerülne átmásolni az összes sim adatot akár egy pendrivera, memkártyára, elemailozni, vagy sms-ben bluetoothon, vagy akármin elküldeni, ez már a tolvaj kreativításán múlik, hogy hogyan.

    "Amúgy még a szolgáltatód is kötelezhet téged, hogy használd mindenáron a tőlük vásárolt telefont a szerződésed lejártáig, ehhez csak annyit kell tennie, hogy beszúrja egy plusz sorba az ászf apróbets részébe. Ha ezt esetleg mégsem tenné, akkor is kereshetnek rajtad annyival is, hogy díjkötelessé teszik a simed átregisztrálását az egyik készülékről a másikra. Ennek a díját még aszerint is szabhatják, hogy milyen típusú szerződésed van velük, és hogy hségidőn belül vagy, vagy azon túl. "

    Ennek semmi köze a SIM milyenségéhez, ezeket most is ugyanúgy megcsinálhatják ha akarják.

    Nem hiszem, hogy tudnak az ellen bármit is tenni, hogy átrakjam a sim kártyám egy másik telefonba, tehát szerintem nem.

    "Esetleg még a szolgáltatók és kényszeríthetőek lennének bizonyos telefontulajdonosok összes telefonos tevékenységük rögzítésére, "

    Jelzem ez most is így van. Folyamatosan rögzítenek minden beszélgetést amit telefonon folytatsz, és azt nem tudom mennyi időre visszamenőleg meg is őrzik.

    Én úgy tudtam, hogy csak a hívásinformációkat őrzik meg (hívott szám, hívás hossza stb. esetleg a legutolsó x számú sms, azt viszont teljesen), de ha ez így van, akkor legyenek boldogok az én beszélgetéseimmel, őrizzék nyugodtan egy ötven évig, még akkor sem lesz számukra semmi értéke.
    De azt vedd figyelembe hogy jelenleg ők sem tudják minden esetben, hogy ki áll a telefonszám (sim azonosító) mögött, ha nem adott meg semmi adatot a vásárlásnál, és csak készpénzzel vásárol feltöltést. A beépített sim többek között ezt is megváltoztatja, gyakorlatilag kb. 90%-a a felhasználóknak azonosítva lesz, a maradék 10% meg hamis adatokkal vásárolt. Persze ez kicsit eltúlzott arány, mert még mindig ott vannak azok az esetek, amikor apuci vesz a gyereknek, asszonynak, stb telefont, és a jövőben is a saját számlájól tölti, vagy amikor a cégtulaj egész családja céges telefonokkal van felszerelve, meg a hasonló esetek, de ezek viszonylag könnyen kiszűrhetőek, ha egy vagy több bizonyos személyt akarnak lehallgatni célzottan.
  • Madve
    #79
    nem csak egy hanem több *jav.
  • Madve
    #78
    Mint már elmondtam, sehol sem látok még célzást sem arra, hogy csak szoftveres lenne a sim adatok tárolása, tehát te magad nem tudod sem törölni, sem átmásolni. Guglin keresgélve olvastam más cikkeket is erről, és ott is azt írják, hogy marad a fizikális csip, csak integrálják. Ezek után szerintem arról van szó, hogy kapsz egy simet beépítve, amibe nem csak egynél több azonosító van beégetve (akár több száz) és ezeket regisztrálod a különböző előfizetéseidhez. Erre már csak a készülékeket kell szoftveresen felkészíteni, és talán az antennájuk igényel némi átalakítást, nameg nem árt egy komolyabb akku sem. De ehhez nem kötelező a chipet beépíteni...
  • Tikal #77
    Egyébként idehaza a legundoritobb az hogy még egy nyamvadt sim kártya vásárláshoz is elkérik anyám nevét meg alakcmíem.. hát a k. anyjukat már.. ez ellen Jóri miért nem lázad??
  • Tikal #76
    Beépített SIM kártya kell a GSM szövetség szerint

    "A munkacsoportban olyan nagy cégek vesznek részt, mint az AT&T, a China Mobile, a Deutsche Telekom, a France Telecom Orange, vagy akár a Telecom Italia, a Telefónica, a Verizon Wireless, illetve a Vodafone."

    Ez most nem ugyanaz amiről itt szó van?

    VESSZEN AZ APPLE!
  • narumon
    #75
    Egyébként meg beépített sim esetén oldd meg az alábbi szituácókat, ahogy azt manapság meg tudod oldani:
    "1. Add el a telefonod ebayen/vaterán vagy bárhol, ahol nem találkozol fizikálisan a vásárlóval."

    Fogod, kitörlöd belőle a Sim-re vonatkozó adatodat és átrakod az új telefonodra.

    "2. Add el a telefonodat este 8 után akár az isten hátamögött is, ha nincs sem térerőd, sem internetkapcsolatod."

    Ez csak akkor menne ha előtt már kihúztad belőle a SIm adataidat.

    "3. Mit tennél abban az esetben, ha bedöglött a telefonod, és ideiglenesen egy régebbi, vagy kölcsöntelefont szeretnél használni?"

    Átmásolod a SIm adataidat. Ha olyan régi amiben még valódi SIM kártya van akkor az már akár ma sem életszerű mert pl az én telefonomban micro sim van át sem tudom rakni max átalakítóval amim nincs tehát előtte ugyanúgy vennem kéne...

    "4. Haveroddal vagy valahol. A te telefonod lemerült/bedöglött, de neked le kell bonyolítanod egy nagyon fontos és halaszthatatlan telefonhívást, de a telefonszám a simkártyádon van/a haverodnak le vannak tiltva a kimenő hívásai mert elfelejtette feltölteni a kártyáját, vagy időben befizetni a telefonszámláját."

    Innentől azért már kezdünk nagyon elrugaszkodni a valóságtól. Könnyen ki lehet találni ilyeneket, de ha nagyon erőlteted magad akkor két pillanat alatt kitalálsz egy olyan szituációt ami meg a kivehető simnél nem működik.

    Mondjuk egy hasonlóan blődit. Kint vagy Malájziába és mivel maradnod kell még úgy döntöttél hogy veszel valami helyi feltöltő kártyát. Fogalmad sincs ki a helyi szolgáltató, hogy árulják, merre indulj. Helyette a hotelben felmész a netre és megnézed majd ráklikkel hogy ilyet meg ilyet szeretnél venni, megkér a notebook hogy dugd rá a telefonodat, és fizesd ki, majd 10mp múlva szól, hogy aktiválódott a telefonodot a helyi előfizetés. Kellemes használatot. Ez is egy példa a tieidnél semmivel sem hülyébb (sőt még életszerűbb is)

    "Amúgy még a szolgáltatód is kötelezhet téged, hogy használd mindenáron a tőlük vásárolt telefont a szerződésed lejártáig, ehhez csak annyit kell tennie, hogy beszúrja egy plusz sorba az ászf apróbets részébe. Ha ezt esetleg mégsem tenné, akkor is kereshetnek rajtad annyival is, hogy díjkötelessé teszik a simed átregisztrálását az egyik készülékről a másikra. Ennek a díját még aszerint is szabhatják, hogy milyen típusú szerződésed van velük, és hogy hségidőn belül vagy, vagy azon túl. "

    Ennek semmi köze a SIM milyenségéhez, ezeket most is ugyanúgy megcsinálhatják ha akarják.

    "Szóval az én meglátásom szerint az átlagfelhasználó számára nem jó ötlet a simkártya integrálása, és mégegyszer kijelentem, hogy attól, hogy a kártya kivehető marad, még az összes vele kapcsolatos fejlesztés ugyanúgy kivitelezhető!"

    Végül is igen, de ha úgy használod hogy soha nem veszed ki akkor minek kell kivehető? Minek drágítjuk a dolgot? Szerintem az apple ötlete nagyon jó, és azért kelt ki a legtöbb szolgáltató mert már érezték hogy ez nekik nem jó csak az ügyfélnek. Lásd még Google TV.
  • narumon
    #74
    "Esetleg még a szolgáltatók és kényszeríthetőek lennének bizonyos telefontulajdonosok összes telefonos tevékenységük rögzítésére, "

    Jelzem ez most is így van. Folyamatosan rögzítenek minden beszélgetést amit telefonon folytatsz, és azt nem tudom mennyi időre visszamenőleg meg is őrzik.
  • Madve
    #73
    Egyébként meg beépített sim esetén oldd meg az alábbi szituácókat, ahogy azt manapság meg tudod oldani:
    1. Add el a telefonod ebayen/vaterán vagy bárhol, ahol nem találkozol fizikálisan a vásárlóval.

    2. Add el a telefonodat este 8 után akár az isten hátamögött is, ha nincs sem térerőd, sem internetkapcsolatod.

    3. Mit tennél abban az esetben, ha bedöglött a telefonod, és ideiglenesen egy régebbi, vagy kölcsöntelefont szeretnél használni?

    4. Haveroddal vagy valahol. A te telefonod lemerült/bedöglött, de neked le kell bonyolítanod egy nagyon fontos és halaszthatatlan telefonhívást, de a telefonszám a simkártyádon van/a haverodnak le vannak tiltva a kimenő hívásai mert elfelejtette feltölteni a kártyáját, vagy időben befizetni a telefonszámláját.

    Amúgy még a szolgáltatód is kötelezhet téged, hogy használd mindenáron a tőlük vásárolt telefont a szerződésed lejártáig, ehhez csak annyit kell tennie, hogy beszúrja egy plusz sorba az ászf apróbets részébe. Ha ezt esetleg mégsem tenné, akkor is kereshetnek rajtad annyival is, hogy díjkötelessé teszik a simed átregisztrálását az egyik készülékről a másikra. Ennek a díját még aszerint is szabhatják, hogy milyen típusú szerződésed van velük, és hogy hségidőn belül vagy, vagy azon túl.
    Szóval az én meglátásom szerint az átlagfelhasználó számára nem jó ötlet a simkártya integrálása, és mégegyszer kijelentem, hogy attól, hogy a kártya kivehető marad, még az összes vele kapcsolatos fejlesztés ugyanúgy kivitelezhető!
  • Madve
    #72
    Pedig megpróbáltam. Ennél szájbarágósabban már nem akarom leírni. Mellékesen elég gáz lenne, ha csak szoftveres lenne a tárolás, és nem tudom honnan szedted, én sehol nem láttam erre utalást sem. Az összes többi amiről beszélsz az csak a szoftveres oldala a dolognak, amit a fejlesztett sim tesz lehetővé. Ettől még mindig lehet kivehető a sim, vagy ha úgy jobban tetszik a biztonságos memória, ahol a sim adatok tárolásra kerülnek, a technológiának nem feltétele a sim integrálása. Amúgy meg lehettünk iskolatársak, de ez csak nicknévből nehézkes megállapítani.
  • Papichulo
    #71
    Hihetetlen, hogy meg mindig nem erted meg, hogy NEM LESZ SIM KARTYA, NADA, ZILCH! Semmilyen formaban, sem forrasztva, sem odaragasztva, sem foglalatban, sehogy! A SIM, mint a neve is mutatja, egyedul a felhasznalo azonositasara szolgal. Ezt akarjak software-esen kivaltani. Azt a par kilobyte adatot, amit a SIM tarol, azt elrakjak valami biztonsagos memroiaban a telefonon es meg van oldva. Viszont ezaltal azt is meg tudja csinalni, hogy a telenfonban tobb SIM kartya adatai is tarolva vannak es te azok kozul gombnyomassal, masodpercek alatt tudsz valtani. Olyasmit is terveztek, hogy kulonbozo feltetelek alapjan a keszulek automatikusan valaszt az elofizetesek kozul. Peldaul ahogy atlep a telefonod egy masik orszag halozatara, akkor azonnal aktivizalodik egy ottani kartya. Egy magyar pelda: meg tudod azt csinalni, hogy az adatkapcsolatot igenylo felhasznalasok a vodafone halozatan mennek, mig a kulfoldi hivasaid a westel-en kereszul es a belfoldi halozatokban a pannon-on keresztul hivsz. Mindezt automatikusan csinalja a telfon, neked csak tarcsaznod kell. Ezert pruszkolnek nagyon a telco-k. Sokkal erosebb verseny lenne. Ezt hogyan valositanad meg egy mai, hagyomanyos telefonnal?
    Itt nem a cserelgetes lehetoseget akarjak elvenni toled, hanem annyi tortenne, hogy a csere az nem a keszuleken belul, fizikalis formaban zajlana, hanem egy website-on vagy akar a telefonon hozzarendeled az esetleges uj elofizetesedet a keszulekhez, ami annak a kepernyojen azonnal megjelenik es maris tudod azt hasznalni. Mindazonaltal el tudok kepzelni olyan helyzetet is, ahol ez hatranyos lehet, ezert gondolom nem adnak fel a fizikalis SIM hasznalatanak lehetoseget sem, de a maradek 98%-nak ez elonyos lenne, szerintem!
    Ennel reszeletesebben mar nem tudom leirni. Remelem most mar sikerult eloszlatom a felreerteseket.
    Az osszeeskuves-elmeletet meg kertem, hogy hagyjuk ki belole, mivel ismetcsak, szerintem, a kutya nem akar teged vagy engem megfigyelni, kovetni, lehallgatni, stb... Ha meg erre alkalmasabb is lenne az uj rendszer, akkor is ezt torvenyileg kell szabalyozni es hatosagilag betartattni, nem pedig a technologia lehetosegek megkurtitasaval. Erre ne is pazaroljunk tobb szot!

    "te meg jó lassan olvasd, ha kell hangosan szótagolva, hogy biztosan megértsd."
    Ezt a lesajnalo hangnemet meg legyszives felejtsd el! Nem vagyok a haverod az iskolabol es amig en tudok tisztelettel beszelni hozzad, addig ezt toled is elvarom.
  • Madve
    #70
    De ha bárki bármilyen más gyakorlati hasznát hasznát látja bármilyen fejlettségi szintű sim kártya integrálásának, írja nyugodtan, lehet, hogy én kezelem túlságosan elvakultan a dolgot, de szerintem mindenképpen használható azokra a dolgokra amiket az előző hsz-emben leírtam.

    Esetleg még a szolgáltatók és kényszeríthetőek lennének bizonyos telefontulajdonosok összes telefonos tevékenységük rögzítésére, és tárolására miután egyértelműen mindegyik azonosítható lenne, pontosan ugyanúgy mint ahogy mindenki azonosítható egy internetszolgáltató esetében az ip-je alapján, és pont most akarják azokat is rászorítani az adattárolásra a felhasználóikkal kapcsolatban.
  • Madve
    #69
    Tehát mégegyszer és egyúttal utoljára megpróbálom a lehető legegyszerűbben megfogalmazva leírni, te meg jó lassan olvasd, ha kell hangosan szótagolva, hogy biztosan megértsd.

    A sim kártyának teljesen tökmindegy, hogy a telefon alaplapjára, vagy egy darab műanyag, vagy bármi alapú lapkára van integrálva, ha ahhoz van egy megfelelő slot, hogy meglegyen a megfelelő kapcsolat a sim kártyát igénylő tecnika alaplapjával. Lehet az a hagyományos, vagy bármilyen új technológiát felvonultató chip. A fent és lent említett előnyöket mind a két esetben el lehet érni, ettől független az, hogy forrasztva, vagy érintkezőkkel kapcsolódik az adott chip. Lásd példának bármelyik személyi számítógép processzorát, ami bonyolultabb bármelyik simkártyánál, és nagyon jól megvan a maga cserélhető mivoltával, senkinek nem okoz problémát, hogy nincs odaforrasztva, maximum a technológia előrehaladtával az azt befoglaló slotok (pontosabban socketek) változnak. Ez a simkártyákkal és azok slotjaival is kivitelezhető, ha teszem azt az újabb simeknek több érintkezési pont kell, ebben akár lehet az apple is az első, legalább felvonultatna egy tényleg eredeti újítást elsőként.

    Tehát miután megbeszéltük, hogy az integráció nem szükségszerű, próbáljunk meg rájönni, hogy ki mit nyerhet vele a simkártya által kínált technológiától függetlenül, abban az esetben ha a telefonba bele van integrálva:

    Te csak a dizájnererek örömét fogod tapasztalna, mert nem kell a telefon külsejére nyílást tervezniük esetleg az azt eltakaró borítást sem, esetleg ugyanarra a helyre kerülhet egy gomb, csatlakozó, vagy bármi, és az akku alá sem kell kártyahelyet tervezni ha egy cserélhető akkus telefonról van szó, még elképzelhető, hogy a telefon is kicsit vékonyabb lehet. Amúgy nem tudok olyan embert akit zavart volna a simkártyaslot létezése, ez persze nem zárja ki ilyen ember létezését, de szerintem te sem nagyon tudsz ilyenről. És itt pont, nincs több előnye az átlagfelhasználó szemszögéből, hacsak nem annyi, hogy nem tudja elhagyni a simkártyát, ha az éppen nem a telefonban van.

    Most nézzük a gyártók szolgáltatók, és egyéb szervezetek szemszögéből az integrálás előnyeit:

    Perpillanat a telefonod és a sim kártya törvényileg két külön egységet alkot, és elég nehéz bizonyítani, hogy a kettő egy egységet alkotott egy esetleges bűntény elkövetésénél, pláne, hogy az imei-t nem minden esetben lehet követni, és el is lehet rejteni azt, nem feltétele, hogy kapcsolódj a hálózathoz, elég a sim azonosítója. Amennyiben a sim bele lesz építve a telefonba, azonnal és megkérdőjelezhetetlenül a telefon és a sim egy egységet fog képezni, esetleg a sim azonosítójába bele lehet építeni, vagy hozzá lehet kapcsolni a telefon imei kódját, ami lehetséges lesz, mivel a gyártás pillanatában tudják, hogy melyik sim melyik telefonban lesz, tehát azt is gyorsan ki lehet szűrni ha valaki, vagy valakik azzal akarnak taktikázni, hogy egyik telefonból átforrasztják a másikba a simkártyát, esetleg eleve fel sem engedné őket a hálózat, mert a sim és a telefon nem passzol.

    Ha ez megtörtént akkor már csak egy törvényt kell hozni, hogy te kizárólagosan felelsz a birtokodban lévő telefonért, és abban lévő simkártyáért, amit nem is kérdőjeleznél meg, mivel a jövőben fizetésre is fogod a telefonodat használni. Egyébként nem vagyok teljesen biztos abban, hogy nincs már hasonló törvény.

    Miután a telefonod egy egységet alkot a simkártyával, és már vásárlásnál beregisztrálnak, majd minden esetben tulajdonosváltásnál át kell "regisztrálni" az újabb tulajdonos nevére, a telefon és annak története követhető lesz az első tulajdonostól az utolsóig, ami jelenleg kifullad a telefon, és a simkártya esetében az első tulajdonosnál, már ha eleve nem feltöltőkártyásan veszel készüléket kézpénzért, amit sok esetben egy aláírás nélkül is megúszol, tehát már az első tulajdonos sem azonosítható, ha ő nem azonosítja más módon magát.

    Tehát ezek után teszem azt jailbraekeled az iphone-od egy olyan országban, vagy államban, ahol az illegális, és ezt a telefon jelenti apple felé, vagy az bármilyen más módon kiszűri. Azt veszed észre, hogy szoftvertörésért vagy hasonló címszó alatt feljelent az apple, és elég nehezen tudod kimagyarázni, hogy nem te voltál, elvégre a telefon és a hozzátartozó sim egyértelműen a te tulajdonodban áll, és te is felelsz érte.

    Ugyanígy jöhetnek a jogvédők, ha letöltesz a telefonodra, vagy feltöltesz arról egy illegális filmet, mp3-at, e-bookot vagy hasonló fájlt.

    És nem mellékesen mindenki teljes mértékben követhető lesz a telefonja alapján, elvégre csak ki kell nézni az adatbázisból, hogy épp melyik simkártya-telefon páros van a nevén, esetleg célirányosan lehallgatható is, nem kell szuttyogni hogy utánajárjanak hogy vajon melyik feltöltőkártya van az illető nevén.

    Viszont utólag eszembe jutott egy talán tényleg használható előnye is a dolognak: valószínűleg visszább vetné a lopott telefonok piacát, a lopást nem feltétlenül, elvégre amíg nem veszed észre a hiányát, addig fizetni is lehet vele, csak az eladást nehezítené, max alkatrésznek lennének jók a lopott telefonok.
  • Madve
    #68
    Már a 61 hsz.-emben elnézést kértem, nem is kívánom folytatni, úgy gondolom nincs szükség további fegyelmezésre, pláne hogy az láthatóan véleménnyílvánítás. És szerintem nem is a váltás szükségességét méltányoltam.
  • narumon
    #67
    Mondjuk annyiból érdekes, hogy az elgondolás miatt az átlagusernek egyszerűbb lenne az élete, kevesebb pénzt tudnának tőle kihúzni, de azért mindenki szidja mert Apple....
  • Doktor Kotász
    #66
    Szerintem a SIMM-kártya a GSM szabvány része. Ez az APPLE okoskodás nem új technológia, hanem a GSM előtti régi szar. Ez nem fejlesztés, hanem korlátozás, mások dolgába való beavatkozás. AZ, hogy az APPLE rendszerén keresztül lehetne változtatni a szolgáltatóhoz rendelést, az csak úgy lehetséges, ha az APPLE előt olyan belső rendszereket nyitnának meg a szolgáltatók, amikhez az APPLE-nek semmi köze.

    Pofátlanság, a mindenbe beleugatni vágyás.

    Undorító, hogy ezt innovácuónak meri nevezni a SJ...
  • narumon
    #65
    A politikát ne keverd ide légyszíves, főleg hogy nem kevesen vagyunk akik alig várták már hogy az előzőek menjenek a levesbe....
  • Papichulo
    #64
    Jo, itt mar valoban korbeertunk. Tenyleg hagyjuk abba. Az osszeesukves-elmeletekre mar nincs szukseg...

    En orulnek egy ilyen rendszernek, eleg sok elonyet latom, de ugy nez ki, hogy megsem fog megvalosulni. Mindazonaltal ketlem, hogy a bevezetes eseten lealltak volna a gyartok a SIM hellyel rendelkezo telefonok gyartasaval.
  • Madve
    #63
    "egyszerre tulajdonkeppen vegtelen sim kartyad lehet es programbol cserelhetned, hogy melyiket mire hasznalod. Meg azt is beallithatod, hogy bizonyos orszagokban vagy bizonyos halozatokon eppen melyiket hasznalja."

    Ez a jelenlegiekkel is lehetséges, miután az azonosító a lényeg. Integráltnak csak az a haszna, hogy ki lehet hagyni a cserélhető kártyák helyeit, és könnyebben lekövethető lesz a készüléked, és általa te is, vagy mindenkori tulajdonosa.

    Ha a mostani simek mégsem lennének elég jók, van épp elég fejlesztés a cserélhetőkre, érdemes lenne azok közül váltani vmelyikre, de szerintem nem az integrált a megoldás, amitől már egyszer sikerült megszabadulni.

    A hsz-ed többi részére nem válaszolok mert semmi értelme, önmagadat ismétled, és azt nem fogod fel amit már leírtam...
  • Papichulo
    #62
    "ÁÁÁÁÁhhh most már értem, hogy hogy került hatalomra a fidesz"

    Mivel nagyreszt nem MO-on tartozkodom, ezert nem tartottam volna korrektnek, hogy elmegyek szavazni.


    "A feladat egyszerű lett volna, az orrod előtt volt a megoldás, mégsem sikerült megoldani."

    Magamat ismetlem egy kis kiegeszitessel:
    "Az lett volna a minimum, hogy ha hivatkozol valamire, akkor (foleg egy kulturaltan megfogalmazott) keresre azt prezentalod. Nem fogok keresgelni es tippelni, hogy te pontosan mire gondoltal [AZON A CIKKEN BELUL]."


    M2M rendszerek: Magyarul nem lehet megcsinalni a szolgaltatovaltast SIM csere nelkul.


    "Erre annyit mondok, hogy volt oka, hogy cirka 15 éve átváltott mindenki integráltról cserélhetőre. Akkor most miért is jó megint integráltra váltani?"

    Magamat ismetlem, immaron kiegeszites nelkul:

    "egyszerre tulajdonkeppen vegtelen sim kartyad lehet es programbol cserelhetned, hogy melyiket mire hasznalod. Meg azt is beallithatod, hogy bizonyos orszagokban vagy bizonyos halozatokon eppen melyiket hasznalja."


    De tudom, en vagyok az ertetlen.
  • Madve
    #61
    Igazad van. Nem megfelelő példa ezen a fórumon a butulásra, vakulásra. Én sem szoktam belekeverni, most mégis megtörtént. Elnézést mindenkitől...
  • G_ArchAngel #60
    Politikat ne keverd ide legyszives, inkabb fikazzuk egymast, meg az is jobb...

  • Madve
    #59
    ÁÁÁÁÁhhh most már értem, hogy hogy került hatalomra a fidesz, és már azt is látom, hogy Orbánnak még koronázási ceremóniája is lesz. Hivatkoztam valamire, az mégpedig a második cikk a baloldalon, ezen a cikken kívül az egyetlen sim kártyáról cikk, amit mostmár csakazért sem linkelek be, sőt betű szerint sem fogom leírni a címét, ha már eddig sem sikerült megtalálni... A feladat egyszerű lett volna, az orrod előtt volt a megoldás, mégsem sikerült megoldani.

    "azt mondod, hogy miért nem dobom ki"
    En ezt az eladott SIM kartyara ertettem, hogy azt egyszerubb lett volna kidobni. Mashol nem mondtam ilyet, vagy ha igen, akkor hol?

    No comment. Ezt sem értetted.

    "Tenyleg nem ertem a problemadat ezzel a megoldassal, de tudod mit, hagyjuk is?! Mindazonaltal ezeknel az embedded SIM-es rendszereknel nem csak az egyeni elofizetokre gondolnak, hanem nagyobb cegekre is. Peldaul abban az esetben ha egy parkolasi ceg automatai GPRS halozaton kapcsolodnak a kozponthoz, akkor azoknal ilyen modon par perc lenne atallitani az osszes berendezest egy mas szolgaltato halozatara. Ezenkivul is rengeteg M2M alkalmazasnal is hasznos lehet."

    Ez a jelenlegi sim kártyákkal is lehetséges lenne, az csak a szolgáltatók rugalmatlanságát mutatja, ha mindenáron simeket akarnak cserélgetni. Az összes dolog lehetséges a síma simmel, amit a beépített mellett lehet felhozni, csak a sima sim az cserélhető is. Akkor most miért is jobb az integrált társa? Ki lehet hagyni a simkártya cserélhetőségét hivatott réseket, kereteket a készülékekből?

    Erre annyit mondok, hogy volt oka, hogy cirka 15 éve átváltott mindenki integráltról cserélhetőre. Akkor most miért is jó megint integráltra váltani?
  • Papichulo
    #58
    Az Apple terve nem errol szolt es pontosan ezert lazadtak fel ellene a szolgaltatok. Ok olyat akartak, hogy meg azt is meghatarozhasd, hogy az adatforgalmat mas elofizetesen keresztul iranyitod, mint a beszedforgalmat. Mindezek hatasara ugy nez ki, hogy az Apple hagyja is a fenebe az egeszet.
  • Papichulo
    #57
    "Nem sok, cikk van ott ami simkártyáról szól, ha ez nem megy segítség nélkül, akkor te tényleg csak az instant dolgokat szereted."
    Az lett volna a minimum, hogy ha hivatkozol valamire, akkor (foleg egy kulturaltan megfogalmazott) keresre azt prezentalod. Nem fogok keresgelni es tippelni, hogy te pontosan mire gondoltal.

    "azt mondod, hogy miért nem dobom ki"
    En ezt az eladott SIM kartyara ertettem, hogy azt egyszerubb lett volna kidobni. Mashol nem mondtam ilyet, vagy ha igen, akkor hol?

    Tenyleg nem ertem a problemadat ezzel a megoldassal, de tudod mit, hagyjuk is?! Mindazonaltal ezeknel az embedded SIM-es rendszereknel nem csak az egyeni elofizetokre gondolnak, hanem nagyobb cegekre is. Peldaul abban az esetben ha egy parkolasi ceg automatai GPRS halozaton kapcsolodnak a kozponthoz, akkor azoknal ilyen modon par perc lenne atallitani az osszes berendezest egy mas szolgaltato halozatara. Ezenkivul is rengeteg M2M alkalmazasnal is hasznos lehet.
  • Madve
    #56
    "és nem lesz ilyen egyszerű a dolog" kicserélni
  • Madve
    #55
    Egyébként meg szerintem nem szoftveres, hanem egy integrált chip lesz. Gyakorlatilag a két dolog annyiban különbözik, hogy amíg ez a csip egy kártyán volt, és minden további nélkül bárki által eltávolítható volt, most a telefon alaplapjára lesz integrálva, és nem lesz ilyen egyszerű a dolog, pláne akkor nem, ha az adott chipet párosítják a telefon azonosítójával, és csak együtt lehet őket használni bármelyik hálózaton.
  • Madve
    #54
    Nem sok, cikk van ott ami simkártyáról szól, ha ez nem megy segítség nélkül, akkor te tényleg csak az instant dolgokat szereted.
    Mellékesen meg pont az az azonosító amitől eddig a sim kidobásával megszabadultál, és pontosan ugyanattól nem fogsz tudni megszabadulni. Az egyik hozzászólásnál azt mondod, hogy miért nem dobom ki, a másiknál meg megkérded, hogy miért probláma, hogy nem tudom kidobni... Te tényleg nem látod, azt ami az orrod előtt van?
  • Papichulo
    #53
    Namost pontosan ezt a SIM azonositot es nem magat a hivoszamot fogod hordozni, mely nem lesz beegetve a kartyaba, hanem csak el lesz a telefonon tarolva elektronikusan. Minden rosszindulat nelkul, de tenyleg nem latom, hogy melyik reszet nem erted.

    "a beépített simek távirányíthatóak lesznek, bal oldalon megtalálod az ehhez kapcsolódó cikket."
    Nem tudom melyi cikk, melyik reszere gondolsz. Remlem megerted, hogy nincs kedvem vegigolvasni az egeszet. Megtenned, hogy idezed a hivatkozott reszt?
  • Madve
    #52
    Csak szólok, hogy a simkártyádnak most is van azonosítója, és az nem a telefonszám. A telefonszám az változtatható rajta, biztos tapasztaltad már, amikor te vagy az ismerősöd elhagyta a telefonját, hogy a szolgáltatónál elővették egy üres simkártyát, és beéllították az előfizetésedhez, és megúsztad az egészet számcsere nélkül. Az azonosító bele van égetve a simkártyába, nem változtatható, az alapján azonosít be a szolgáltatód, a telefonszámot csak ő rendeli mellé, ezért lehetséges a számhordozás is szolgáltató változtatásnál is simcsere nélkül, vagy simcserével. Régebben ez a szám rá volt égetve a simkártyákra is, tehát minden készülék nélkül szabad szemmel is olvashattad, ma már nem mindegyiken látható. A rendőrök is az azonosítót keresték, és nem a telefonszámot. A telefon azonosítója egy megint másik téma.

    ad2: nem kell kicsavarni a szavaimat, a beépített simek távirányíthatóak lesznek, bal oldalon megtalálod az ehhez kapcsolódó cikket.
  • Papichulo
    #51
    "hogy dobod el, ha bele van építve, és az azonosítója ugyanaz?"

    Nem a telefon azonositojarol van szo. Egyszeruen ahhoz a telefonhoz hozzarendelik a te szamaidat/elofizeteseidet. Ha eladod a telefont, akkor torlik rola. Nincs belepitve semmi. Mindossze a SIM-et software-esen valtjak ki.

    ad2: Ezek szerint szamodra az Apple ezzel kapcsolatos hozzaallasa meg mindig szimpatikusabb, mint a Google-e. En ertettem felre, bocs.
  • Madve
    #50
    Add el így a telefonod pl ebayen.

    Nem, manapság már valóban nem divat, az kb 10 éve történt, amikor még volt értékük, manapság már ingyen osztják őket, de hogy dobod el, ha bele van építve, és az azonosítója ugyanaz?

    ad2: én is.

  • Madve
    #49
    Az valóban igaz, de jailbreaket sem a fingós program tört fullverziójának telepítéséért csinálsz...
  • Papichulo
    #48
    Ertsd mar meg, hogy itt nem lesz SIM. Amikor megveszed a telefont beallitjak ra az elofizeteseidet, amikor eladod letorlik rola, majd beallitjak az ujonnan vasaroltra! Hol latsz te ebben problemat?
    Amugy nem mindenki seftel mindenfele $5-$10-os kartyakkal. Ezt a legtobben kidobjak ha mar nem kell. Raadasul ezzel a modszerrel meg ezt is megusztad volna.

    ad2: En sokkal problemasabbnak erzem, ha egy ceg tavolrol hozzanyul a telefonom tartalmahoz, mintsem ha egy kozponti helyrol tudok hozzajutni az alkalmazasokhoz es azok automatikus update-jehez.
  • Madve
    #47
    Háááát, az emberek sötétednek, és nem látják egy adott dolog negatív oldalát, ha azt mondják, hogy márpedig az jó neki. Lásd a legutóbbi választásokat is. Annak is lassan beérik a gyümölcse....
  • G_ArchAngel #46
    Ha én lennék cenzor, akkor mindkét store-ben tizedennyi alkalmazás lenne:)
    Iszonyat sok a szemét, platformtól függetlenül:(
  • G_ArchAngel #45
    Azt a piac eldönti.
    Sokmindent csinált az Apple, ami nem lett bombasiker, azt nem is másolták le.
    Reménykedj, hogy nem lesz elterjedt ötlet és akkor nem másolják.